Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Осигурено е отоплението на градини и училища в Стара Загора до края на годината

Иванка Сотирова
Снимка: Емил Енчев

Средства за отопление на училища и детски градини в Община Стара Загора са осигурени до края на календарната година, увери зам.-кметът Иванка Сотирова. Тя обаче предупреди, че при форсмажорни обстоятелства, средствата трябва да се осигурят от държавата, защото общините няма как да направят това.

„Почти 90% от училищата, детските градини и социални заведения в Стара Загора са на газ“, каза още Сотирова.

Завършени са ремонтите в повечето старозагорски училища. Поради избор на нов изпълнител тепърва трябва да започне ремонт на Гимназията за облекло и хранене, която ще продължи да се помещава в ОУ „Георги Райчев“. Остава да се ремонтират и основните училища „Николай Лилиев“ и „Самара“, както и Спортното училище. За тях са разработени проекти и се търси финансиране. Търсят се варианти и за разширението на Второ основно училище, както и за изграждането на физкултурен салон, обясни Иванка Сотирова.

„Има и проект за разширение на училището, който трябва да се преразгледа. Преди две години кандидатствахме, не се случи заради необходимостта от определено отстояние от улицата.“, обясни зам.-кметът.

Второ основно, както и гимназиите „Ромен Ролан“ и „Максим Горки“ са единствените, които все още не са на едносменен режим. В „Ромен Ролан“ планират това да стане през следващата година, каза Сотирова.

Тя допълни, че друг приоритет е ремонтът на 31-ва детска градина, както и дворното пространство на 23-та градина в Стара Загора, за който се очаква да се изпълни до края на годината.

Иванка Сотирова допълни, че нараства и интересът към детските градини през последната година, вероятно, вследствие на задължителното обучение на 4-годишните и на факта, че вече са безплатни. През следващата година ще заработи и новостроящата детска градина в централната част на града.

Сотирова напомни, че детските градини не изискват средства от родителите. Подобни инициативи се правят от някои родители, но от общината е изпратено писмо до директорите да не се допуска събиране на средства от родителите.

„Ако има желаещи да направят дарение, могат да го направят по съответния ред. Някои изпитват затруднение със собствените си бюджети, в днешния момент въобще не са подходящи такива инициативи предвид и инфлацията“, коментира зам.-кметът на Стара Загора. 

По публикацията работи: Иван Славов

Още от категорията

Международен панаир на туристическите забавления и анимации се провежда край Ямбол

В Националния археологически резерват „Кабиле" край Ямбол се провежда деветото издание на  Международния панаир на туристическите забавления и анимации . Групи за възстановки от цялата страна представят гладиаторски битки, превземане на бойни крепости..

публикувано на 24.09.22 в 16:28

Празник на традициите събра почитатели на старите занаяти

Ямболското село Генерал Инзово събра стотици гости от цялата област. Посетителите си припомниха позабравени занаяти и участваха в дейности, характерни за патриархалния бит.  Празникът на традициите, който се провежда за поредна година в Генерал..

публикувано на 24.09.22 в 16:21

Михаела Филева с концерт в Стара Загора

С атрактивна визия и въздействаща музикална програма Михаела Филева ще посрещне феновете си в Стара Загора. Певицата ще пее в Летния театър на 28 септември от 20:00 ч. Михаела Филева е сред малкото български изпълнители, които представят концертно..

обновено на 24.09.22 в 14:19

"Нощ на изкуствата" озари Стара Загора

Инициативата "Нощ на изкуствата" в Стара Загора беше съпроводена от зрелищно откриване. Началото дадоха гайдарски състав "Ангел Войвода" и Прабългарската школа за оцеляване "Багатур" пред официалния вход на Регионалния исторически музей. Спектакълът от..

публикувано на 24.09.22 в 12:26

Юбилейното издание на Фестивала на виното и културното наследство „Августиада" посрещнаха в Стара Загора

Десетото юбилейно издание на Фестивал на виното и културното наследство „Августиада" радва жителите и гостите на Стара Загора. Тридневното събитие се провежда на Античен форум „Августа Траяна". Началото беше дадено със зрелищно шествие, водено от..

публикувано на 24.09.22 в 12:10
Щанд с ръчно изработени бижута е подредила Вера Георгиева

В Стара Загора: Фермерски и занаятчийски пазар „КоренЯк“

Фермерски и занаятчийски пазар „КоренЯк“  в Стара Загора се провежда днес между сградата на общинската администрация и парк “Пети октомври“, съобщи организаторът Кремена Стефанова.  Това е второто му издание. Амбицията е да се разрасне и да бъде с..

публикувано на 24.09.22 в 09:48

Празник на традициите ще се проведе в Генерал Инзово

Ямболското село Генерал Инзово за пореден път е домакин на  Празник на традициите.  Негови  организатори  са  община Тунджа,  местното  кметството и читалището в селото .  В етнографския комплекс "Акбунарската къща" ще бъде обособен кът с..

публикувано на 24.09.22 в 09:22

748 са новите случаи на коронавирус у нас, положителните проби са 14,5%

14,5% са положителните проби от направените 5171 теста. Новите случаи за последното денонощие са 748. За област Стара Загора диагностицираните с Covid-19 са 35.  485 са пациентите с коронавирус в болница, 28 от тях са в интензивни отделения.  Трима души..

публикувано на 24.09.22 в 09:16

Министърът на туризма Илин Димитров откри 10-ото издание на "Августиада" в Стара Загора

Министърът на туризма Илин Димитров откри 10-ото юбилейно издание на Фестивала на виното и културното наследство "Августиада" в Стара Загора. Събитието се провежда до 25 септември и събира 35 винарни от цялата страна и чужбина. Министър Димитров..

публикувано на 23.09.22 в 18:56

Делеагация от турската община Чорлу гостува в Стара Загора

Община Стара Загора посрещна 8-членна делегация от турската община Чорлу, водена от кмета Ахмет Саръкурт и президента на Търговско-индустриалната камара Изет Волкан. Те бяха приветствани от зам.-кметовете  Иванка Сотирова, Красимира Чахова и Милена..

публикувано на 23.09.22 в 18:35