Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Стара Загора чества 114 години Независимост

С тържествен общоградски ритуал, с поднасяне на венци и цветя пред Паметника на загиналите войни в парк „Александър Стамболийски“ Стара Загора отбеляза 114 години от Независимостта на България.

На честването присъстваха  областният управител на Стара Загора  Иван Чолаков, зам.-кметовете Милена Желева, Иванка Сотировакомандирът на Втора тунджанска механизирана бригада бригаден ген. Станимир Христов, общински съветници, представители на политическите партии, граждани. 

Под звуците на Общинския духов оркестър присъстващите поднесоха своите цветя и отдадоха почит пред паметника  пред Паметника на загиналите войни в парк „Александър Стамболийски“.

„Независимостта не е само спомен и исторически факт, който да ни събира пред паметниците , тя е преди всичко отговорност“, каза Милена Желева

Празничната програма в Стара Загора продължи на площада пред Община Стара Загора, с изпълнения на танцовите формации на Народно читалище „Настроение 2017“.

Независимостта на България е провъзгласена на 22 септември 1908 година във Велико Търново с манифест на цар Фердинанд, в църквата "Свети 40 мъченици", а след това е обявена и на крепостта "Царевец" в старопрестолния град. С този акт са отхвърлени окончателно претенциите на Османската империя да се разпорежда с Южна България като със своя провинция, известна преди Съединението като Източна Румелия. Заедно с васалния си статут, българите отхвърлят и финансовите задължения към империята и западноевропейските държави, вменени ѝ с Берлинския договор, подписан 30 години по-рано. Княжecтвo Бългaрия cтaвa нeзaвиcимa държaвa нaчeлo c кoрoнoвaния цaр Фeрдинaнд. Цяла България ликува на този ден. Три дни по-късно цар Фердинанд е посрещнат тържествено в Стара Загора.

Дeнят нa нeзaвиcимocттa на България e oбявeн зa oфициaлeн прaзник c рeшeниe нa Нaрoднoтo cъбрaниe oт 10 ceптeмври 1998 г.


БНР подкасти:

Галерия

Още от категорията

Кампания за набиране на кандидати за приемни родители за област Стара Загора

Областният екип по приемна грижа – Стара Загора набира кандидати за приемни родители. Това съобщи Пламен Армейков, началник на звеното. Професионалните приемни семейства на територията на областта са общо на 50 на брой, но не достигат, отбеляза..

публикувано на 06.10.22 в 16:36

Ремонтират пътища в община Чирпан

„Най-голямото финансиране за  основен ремонт на IV-класен  път за последните 40 години в община Чирпан е  за реконструкцията на пътя Винарово – Могилово. Средствата ще се получат през бюджета на МРРБ, реши правителството в края на м. септември. Сумата..

публикувано на 06.10.22 в 16:04

Министър Демерджиев: Полицейската акция в Казанлък и Гурково е превантивна

Специализирана полицейска акция се провежда в Казанлък и Гурково.  Акция на полицията в Казанлък и Гурково На място пристигна и  служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев. Той обясни, че няма задържани лица към този момент, а..

публикувано на 06.10.22 в 15:46

Ден на траур в Мъглиж на 7 октомври

Кметът на община Мъглиж Душо Гавазов обяви 7-ми октомври за Ден на траур в памет на Янка Генчева, която загина в тежкия инцидент в завод „ Арсенал“ Казанлък. Янка Генчева, на 53 години, е родена в Мъглиж.  Националният флаг пред всички административни..

публикувано на 06.10.22 в 15:36

Сигналът за бомба в Стара Загора се оказа за Горна Оряховица

Сигналът за бомба в Община Стара Загора се оказа за Горна Оряховица. Това съобщи за Радио Стара Загора секретарят на Община Стара Загора – Делян Иванов. Сигнал за бомба затвори Община Стара Загора Мъжки глас се е обадил на телефон 112 около..

публикувано на 06.10.22 в 15:29

"Без предупреждение" четат поезия в центъра на Стара Загора

Есенно четене „Без предупреждение“ организира Книжарница в куфар. Събитието ще се проведе на открито в петък вечерта (07.10.) от 19,00 часа. Пространството, което ще се превърне в уютен дом за поезията, за актьори от ДТ Гео Милев, които ще я..

публикувано на 06.10.22 в 14:46

Служителите в затворите са в протестна готовност, искат среща с ресорния министър

Готовност за протестни действия заявиха от Синдиката на служителите в затворите в България. Работещите в сектора настояват и за незабавна среща с правосъдния министър Крум Зарков. Като една от основните причини за евентуалните протести те..

публикувано на 06.10.22 в 14:30

Стара Загора посреща „Skate Zagora Open"

На 8 октомври (събота), от 10.00 часа Стара Загора посреща състезанието "Skate Zagora Open 2022". Организатори на надпреварата, която е кръг от Републиканско първенство по скейтборд, са сдружение „Скейтборд клуб Стара Загора" – с подкрепата на Община..

публикувано на 06.10.22 в 14:22
Светослав Малинов

Конфигурацията в парламента предвещава нови избори

Конфигурацията в парламента предвещава нови избори, коментира за Радио Стара Загора политологът Светослав Малинов. Според него, правителство с мандата на първите две политически сили няма как да бъде съставено и минимален шанс за това има само третият..

публикувано на 06.10.22 в 13:55

Сигнал за бомба затвори Община Стара Загора

Сигнал за бомба евакуира служителите в Община Стара Загора. Той е подаден на телефон 112 около 12:10 часа. Обаждането е получено в приемния ден на администрацията Всички хора са изведени, служители на полицията проверяват сградата за наличието на взривно..

публикувано на 06.10.22 в 12:31