Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стара Загора чества 114 години Независимост

С тържествен общоградски ритуал, с поднасяне на венци и цветя пред Паметника на загиналите войни в парк „Александър Стамболийски“ Стара Загора отбеляза 114 години от Независимостта на България.

На честването присъстваха  областният управител на Стара Загора  Иван Чолаков, зам.-кметовете Милена Желева, Иванка Сотировакомандирът на Втора тунджанска механизирана бригада бригаден ген. Станимир Христов, общински съветници, представители на политическите партии, граждани. 

Под звуците на Общинския духов оркестър присъстващите поднесоха своите цветя и отдадоха почит пред паметника  пред Паметника на загиналите войни в парк „Александър Стамболийски“.

„Независимостта не е само спомен и исторически факт, който да ни събира пред паметниците , тя е преди всичко отговорност“, каза Милена Желева

Празничната програма в Стара Загора продължи на площада пред Община Стара Загора, с изпълнения на танцовите формации на Народно читалище „Настроение 2017“.

Независимостта на България е провъзгласена на 22 септември 1908 година във Велико Търново с манифест на цар Фердинанд, в църквата "Свети 40 мъченици", а след това е обявена и на крепостта "Царевец" в старопрестолния град. С този акт са отхвърлени окончателно претенциите на Османската империя да се разпорежда с Южна България като със своя провинция, известна преди Съединението като Източна Румелия. Заедно с васалния си статут, българите отхвърлят и финансовите задължения към империята и западноевропейските държави, вменени ѝ с Берлинския договор, подписан 30 години по-рано. Княжecтвo Бългaрия cтaвa нeзaвиcимa държaвa нaчeлo c кoрoнoвaния цaр Фeрдинaнд. Цяла България ликува на този ден. Три дни по-късно цар Фердинанд е посрещнат тържествено в Стара Загора.

Дeнят нa нeзaвиcимocттa на България e oбявeн зa oфициaлeн прaзник c рeшeниe нa Нaрoднoтo cъбрaниe oт 10 ceптeмври 1998 г.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Павлина Делчева

Една фирма се е явила на конкурса за ремонта на Дома за възрастни хора в Старозагорски минерални бани

Една фирма се е явила на конкурса, обявен от община Стара Загора за ремонта на Дома за възрастни хора в Старозагорски минерални бани. Това каза за Радио Стара Загора ресорният зам.- кмет на община Стара Загора Павлина Делчева и допълни, че към момента..

публикувано на 01.10.24 в 16:21
Георги Георгиев

Връщат отново в ареста подсъдимия по делото "Дебора"

Подсъдимият по делото „Дебора“ Георги Георгиев отива отново в ареста. Това става след като окръжния съд в Пловдив отмени определението на районните магистрати за „домашен арест“.   Георгиев е обвинения за отправена закана за убийство към Дебора..

публикувано на 01.10.24 в 15:17

ВСС отново отложи избора за председател на Окръжния съд в Хасково

За пореден път ВСС отложи избора за председател на Окръжния съд в Хасково. Причината е, че изискана справка от НАП за един от  кандидатите, която все още не е постъпила. Отлагането беше поискано от председателя на Върховния административен съд – Георги..

публикувано на 01.10.24 в 14:47

Есенни литературни дни завладяват Стара Загора

С церемония по отчитане на резултатите и награждаване на отличените участници в XI Национален конкурс за поезия „Академик Николай Лилиев“ ще започнат Есенните литературни дни в Стара Загора. Награждаването е от 17:30 в залата на Регионална библиотека..

публикувано на 01.10.24 в 14:23
Пилотен проект за телемедицина се реализира в столично средно училище

Зелена светлина за телемедицината у нас

Народното събрание узакони диагностиката и лечението от разстояние или т.нар. телемедицина преди седмица. В Закона за здравето депутатите записаха, че болниците могат да извършват мобилни профилактични и скринингови дейности в труднодостъпни и отдалечени..

публикувано на 01.10.24 в 13:26

Сливенският митрополит Арсений освети нов храм в ямболското село Завой

В ямболското село Завой днес, на големия православен празник “Покров на Пресвета Богородица“, сливенският митрополит Арсений освети новоизградения с дарения храм, носещ името “Покров на Пресвета Богородица“  "Доживяхме и в Завой да имаме храм!!! Разкраси..

публикувано на 01.10.24 в 13:06

Сребърни накити на стойност 90 хил.лева задържаха на ГККП "Лесово"

На пункта Лесово в микробус, пътуващ от Турция за Румъния, са открити сребърни накити за близо 90 хил. лева. Контрабандните  накити са иззети и по случая е образувано досъдебно производство, под надзора на Окрижна прокуратура - Ямбол. Близо..

публикувано на 01.10.24 в 12:45

Седем младежи влизат в битката за Кмет на Млада Загора

Седем са кандидатите за кмет на Млада Загора тази година. Младежите ще влязат в пряк сблъсък и ще представят своите концепции пред публика и жури на 4 октомври от 17,30 часа в залата на Регионална библиотека „Захарий Княжески“. Два нови момента..

публикувано на 01.10.24 в 12:18

С концерт на най-известните си ученици НУМСИ "Христина Морфова" чества 50 години

Тържествен концерт с участието на оркестъра на Държавна опера – Стара Загора ще бележи, тази вечер от 19.00 часа официалното честване на 50-годишнината от основаването на Национално училище за музикални и сценични изкуства „Христина Морфова“.  Датата..

публикувано на 01.10.24 в 10:15

Няма да тестват Националната система за ранно предупреждение и BG-Alert

Планираното тестване на Националната система за ранно предупреждение  и оповестяване и на системата BG- Alert се отлага, съобщават от МВР.  Причината е съобразяване със ситуацията в Близкия Изток и избягване на допълнително напрежение сред гражданите,..

публикувано на 01.10.24 в 09:38