Размер на шрифта
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Над два пъти е нараснало търсенето на дърва за огрев в Старозагорско

Търсенето на дърва за огрев от горските стопанства тази година е нараснало над два пъти, а в някои стопанства и повече. Това заяви директорът на „Югоизточно държавно предприятие“ ДП-Сливен инж. Димчо Радев. Той участва в работна среща по повод проблемите със снабдяването с дърва за огрев на населението при областния управител на Стара Загора Иван Чолаков. В срещата участваха и директора на РДГ-Стара Загора инж. Петър Заяков, както и директори на държавни горски стопанства от Старозагорска област.

Инж. Радев заяви, че до този момента потребители от Старозагорска област са снабдени с над 50 000 пространствени кубически метра дърва. За да бъдат изпълнени всички заявки, са необходими още 16 000 куб.м, които са осигурени. Доставките продължават. Търсенето на дърва за огрев от горските стопанства тази година е нараснало над два пъти, а в някои стопанства и повече. Повишеният интерес е продиктуван от сравнително ниската цена, която е около 50-55 лв. на куб.м. от временен склад. „Много от хората се отдръпнаха от частните фирми заради ескалиращите цени и се пренасочиха към горските стопанства“, каза инж. Радев.

Втората причина за драстичното нарастване на заявените количества, според специалистите, е презапасяването на населението заради страх от дефицит и нов скок на цените. От ДГС-Стара Загора обясниха, че на базата на предходни години за този отоплителен сезон първоначално са предвидили количество от 6000 куб.м дърва за населението, но поради голямото търсене тази цифра е увеличена на 16 000  куб.м, които вече са доставени на склад и платени. Предвиден е и допълнителен резерв от 2000 куб.м.

Идентична е ситуацията и в останалите горски стопанства. Директорите заявиха, че изпълняват заявките и до началото на ноември доставките до всички населени места ще бъдат изпълнени. Всички стопанства разполагат и с резерви, с които могат да обезпечат допълнителни заявки.

В Старозагорска област към момента работят 120 склада за дърва. РДГ извършва редовно проверки за изрядността им, съобщи инж. Заяков.  В последните месеци Дирекцията, която работи съвместно с ОД МВР, е съставила 21 акта на неизрядни търговци. От началото на годината досега съставените актове са 700. Толкова е и броят на наказателните постановления.

В края на срещата участниците в нея се обединиха около становището, че няма опасност хората от Старозагорска област, които се отопляват на дърва, да останат без огрев. „Обществото трябва да бъде успокоено и да не се нагнетява излишно напрежение“, призова инж. Димчо Радев. Занапред, за 2023 г.,  следва държавните горски стопанства да предвидят по-големи количества доставки на дърва за населението.  Участниците се обединиха и около мнението, че трябва да се работи и с кметовете на населените места, които са наясно с нуждите на хората. Бързото и навременно изготвяне на актуални списъци на нуждаещите се от дърва за огрев ще спомогне за своевременна реакция на от страна на горските стопанства за организиране на добив и доставка на необходимите количества. 

По публикацията работи: Иван Славов

Още от категорията

Вени Петрова, председател на Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите.

С 10 до 25 процента по-скъпо ще ни излязат празниците в ресторант

С 10 до 25 процента по-скъпи спрямо миналата година, ще са кувертите за празнуване в ресторант на Нова година в Стара Загора. Това съобщи Вени Петрова, председател на Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите в града, в което членуват близо 80 фирми от..

обновено на 08.12.22 в 08:25

Денят Х за Шенген

Съветът на ЕС ще гласува днес дали България, Румъния и Хърватия да станат част от Шенген на заседанието си в Брюксел. По всяка вероятност Нидерландия и Австрия ще се противопоставят на приемането на страната ни. Вотът за България и Румъния е първа точка..

публикувано на 08.12.22 в 07:25

Мъгла ограничава видимостта до 80 метра на прохода "Шипка"

Мъгла ограничава видимостта до 80 метра на прохода "Шипка".   Температурата рано сутринта  е 3 градуса под нулата, а времето е ясно. Пътната настилка е частично заледена и обработена. На проход "Република" видимостта е добра, времето е ясно. Няма..

публикувано на 08.12.22 в 06:44
Ангел Джамбазки

Ангел Джамбазки на среща със старозагорци

Ангел Джамбазки  гостува в Стара Загора. Срещата с него ще бъде от 18.30 часа в Регионална библиотека „Захарий Княжески“. Организира се от ВМРО-Стара Загора и  е поредната инициатива на Дискусионен клуб за Консервативни дебати. Досега в Дискусионния..

публикувано на 07.12.22 в 16:48

Гимназията по механотехника отбеляза своя патронен празник

Два нови кабинета по автотранспортна техника и електрически превозни средства бяха открити днес в Професионалната гимназия по механотехника и транспорт „Никола Вапцаров“ в Стара Загора.  С  рецитал по стихове на патрона на училището и с демонстрациите..

публикувано на 07.12.22 в 16:46

Чирпан и обекти в общината с шест номинации в Годишните награди в туризма

Община Чирпан е сред претендентите за отличия в седмите Годишни награди в туризма – 2022 година на Министерството на туризма. Заедно с още седем обекта, тя попада в категорията „Туристическа дестинация“. Номинирана е и в категориите „Специализиран..

публикувано на 07.12.22 в 14:30

Коледната елха грейва тази вечер в Свиленград

Светлинките на коледната елха ще бъдат запалени тази вечер и в Свиленград. Началният час на празника е 17 на площада пред Общината . Коледното дръвче ще грейне по време на детско шоу, в което освен  Дядo Koлeдa щe yчacтвa и извecтнaтa вoдeщa кaĸa..

публикувано на 07.12.22 в 14:02

В Котел днес ще бъдат запалени светлините за Коледа

В Котел днес ще бъдат запалени светлините на коледната елха и градската светлинна украса. Това съобщи Богана Попова от общинския пресцентър.  Тържеството ще започне в 17 часа на площад „Възраждане", където кметът Коста Каранашев, заедно с..

публикувано на 07.12.22 в 13:27

Над 4 млн.лв инвестира през 2022-ра в образованието Община Казанлък

4 257 000 лв. са вложени в сферата на образованието през годината в община Казанлък, става ясно от Отчета на Кмета Галина Стоянова. Средствата са осигурени от европейско, национално и местно финансиране. Създадени са нови класни стаи и занимални,..

публикувано на 07.12.22 в 13:17

Изложба представя български банкноти от миналото

Защо в небето над Стара Загора са хвърчали банкноти на 1 май 1928 година, а банковите служители са затискали с телата си милиони левове на този ден? Как са изглеждали българските банкноти в миналото? Как са изглеждали сградите на банките и касовите..

публикувано на 07.12.22 в 13:00