Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Д-р Благовест Стоименов: Вслушвайте се в сърцето си!

Хората да се вслушват повече в сърцето си, това препоръчва в Световния ден на сърцето кардиологът от Александровска болница д-р Благовест Стоименов. 

В световен мащаб сърдечно-съдовите заболявания всяка година отнемат живота на над 18 милиона души. За превенцията им е важно хората да познават рисковите фактори за развитие на тези заболявания и контролирайки ги, да се предпазват, съобщи за Радио Стара Загора д-р Благовест Стоименов. Той допълни, че е важно след една определена възраст, която е около 40 години при мъжете и 45 години за жените, да се прави ежегодна проверка от кардиолог за състоянието на сърдечно-съдовата система. 

Д-р Стоименов каза още, че рисковите фактори за сърдечно-съдовата система се делят на две основни групи – коригируеми (артериална хипертония, влошени нива на холестерола, захарен диабет тип 2 и тютюнопушене) и некоригируеми (пол и възраст). 


По публикацията работи: Деян Денев

Още от категорията

Бъдеща лекарка с награда от национален конкурс за есе

Петокурсничката по медицина в Тракийския университет – Стара Загора Синтия Хиристова е сред първенците, отличени в националния конкурс за есе на тема „Свободата да лекуваш и правото да се лекуваш“. Конкурсът за приз „Александър Дърводелски“ се организира..

публикувано на 06.06.23 в 12:31

Все повече деца се пристрастяват към екраните

Екранната зависимост е дигитален хероин, който спира развитието на децата и може да причини скрита епилепсия. Това твърди специалистът по невробиология и ръководител на Центъра за приложни невронауки доц. Стоян Везенков. Изследвания..

публикувано на 03.06.23 в 12:23

Пилатес и ин йога за физически и душевен баланс

Името ин йога идва от концепцията за ин и ян – ин като противовес на ян, пасивно вместо активно. Особено в нашето ежедневие с преобладаваща ян енергия, имаме нужда от този баланс и можем да си го дадем с практиката. Това обясни в здравното..

публикувано на 27.05.23 в 12:05

Какво е кенгуру-грижа и има ли почва у нас?

Недоносените бебета трябва да започнат кенгуру-грижа веднага след раждането, както и да се осигури контакт кожа-до кожа, без да бъдат поставяни в кувьоз, гласят новите препоръки на Световната здравна организация  за грижата за бебетата родени..

обновено на 26.05.23 в 09:47

Самоусъвършенстване и възможности за реализация

Всеки крие определен капацитет от възможности, които рано или късно в процеса на самоусъвършенстване и реализация влизат в сила по един или друг начин. Необходимо е подрастващият да проумее това и да се стреми да го използва максимално,..

публикувано на 20.05.23 в 12:00
Казанлък

За девета поредна година в Казанлък ще се състои традиционния фестивал „Здравей, здраве“

За девета поредна година в Казанлък ще се състои традиционния фестивал „Здравей, здраве“. Тазгодишното издание ще се проведе на 20 и 21 май в парк „Тюлбе“.Това каза за радио Стара Загора Нина Бойчева – координатор на фестивала за Казанлък...

публикувано на 16.05.23 в 16:15

РЗИ - Стара Загора отбелязва Международният ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН

Европейска седмица на изследване за ХИВ, вирусен хепатит B (HBV), вирусен хепатит C (HCV) и сексуално предавани инфекции (СПИ) се провежда в периода  15-22 май 2023г ., отбелязваме Международният ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН..

публикувано на 15.05.23 в 16:33

Въглехидратен махмурлук - ежедневна опасност в менюто ни

Въглехидратният махмурлук има много сходни симптоми като този, причинен от злоупотребата с алкохол: раздразнителност, главоболие, загуба на енергия. Но докато при алкохолният неразположенията се появяват почти веднага и може да се направи категорична..

публикувано на 14.05.23 в 12:14

Здравните специалисти отбелязват 20 години от обединението си

Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи отбелязва 20 години от създаването си с редица събития. Кампанията се реализира под мотото „Даряваме здраве и връщаме вашите усмивки“. В област Стара Загора в асоциацията членуват..

публикувано на 13.05.23 в 12:23

Девет години сътрудничество на затворите с "Анонимни алкохолици"

С цел популяризиране на дейността и запознаване на затворническата общност с идеята на организацията „Анонимни алкохолици“ (АА), както и отбелязване на девет години от началото на сътрудничеството на затворите с АА, ще бъде организирана открита..

публикувано на 12.05.23 в 15:56