Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Ямболският театър представя "Комедия от грешки"

Първата за годината премиера "Комедия от грешки" на Уилям Шекспир на трупата на ДТ "Невена Коканова" в Ямбол ще бъде поставена тази вечер. Пиесата е една от най-съвършените творби на Шекспировото драматургично творчество. Сюжетът на пиесата е изграден от поредица недоразумения и обърквания между героите в спектакъла, които от своя страна водят до погрешни заключения. За реализацията на спектакъла ямболския театър се доверява на режисьора Николай Кенаров, сценографката Габриела Кърджилова и композитора Генадий Иванов. Шекспировите пиеси са поставяни многократно и с различни интерпретации. Нов е подходът към „Комедия от грешки“ на ямболска сцена. С много въображение и любопитство творческият екип подхожда към визията и стилистиката на представлението и присъствието на актьорите на сцената. Те са заложили на типичния за Шекспир игрови декор и на красотата на ренесансовия костюм, като са ги обединили в съвременна черно-бяла естетика.


Предизвикателство е било измислянето и изработката на декори и костюми, но още по-голямо предизвикателство е било за актьорите да се справят с декора и с костюмите, както казва сценографката. Не всеки ден се случва да се носи ренесансова рокля. В постановката на Ямболския театър участват утвърдените актьори Цветелина Кънева, Капка Валентинова, Волен Митев и Димитър Димитров, както и младите попълнения в трупата Галина Иванова, Мария Панайотова, Георги Караиванов и Кристиян Негалов. При създаването на спектакъла фокусът е бил насочен към вечните теми, изследвали са живота и нравите по време на Ренесанса и са пречупили всичко това през съвременните възприятия. Тази провокация е помогнала на състава да намери вярната посока и послание към публиката. Творческият проект „Комедия от грешки“ е финансиран от Национален фонд "Култура" по програма за възстановяване и развитие на държавни, регионални и общински културни институти. 

 В София спектакълът ще бъде представен в Младежки театър „Николай Бинев“ на 1 февруари.

БНР подкасти:

Галерия

Още от категорията

Регионална библиотека „Сава Доброплодни

Дни на приказките за 24-и път в Сливен

Регионалната библиотека в Сливен организира Дни на приказките по програмата "Във вълшебния свят на приказките.  До края на работната седмица в библиотеката отваря врати приказен театър  стотици деца от сливенските училища посещават по график..

публикувано на 27.03.23 в 16:49

Национален конкурс "Моята паричка" с поглед към финансовата грамотност на децата

Националният конкурс за детска рисунка "Моята паричка" кани децата до 12 годишна възраст да претворят в рисунка свой дизайн на банкнота от съществуваща или измислена валута. "В центъра на инициативата е артистичния изказ на конкурсът, но той се явява..

публикувано на 27.03.23 в 16:12
Часовникът на Държавен куклен театър, Стара Загора

Кукленият театър посреща Международния ден на театъра с „Дигитално оживели кукли”

 „Дигитално оживели кукли“ ще зарадва гостите на Кукления театър в Стара Загора навръх 27 март- Международния ден на театъра. Проектът беше показан ексклузивно в рамките на МКТФ „Пиеро“ 2021 и сега се завръща като постоянна атракция във фоайето..

публикувано на 27.03.23 в 09:20

Куклите на Шенгюл Ахмедова изпъстриха музей „Чудомир“

В литературно-художествения музей в Казанлък днес бе официално открита изложбата „Паралелни светове“ на Шенгюл Ахмедова, която представя колекция от кукли, пресъздаващи както приказни герои, така и героите на Чудомир. Изложбата е част от програмата..

публикувано на 26.03.23 в 17:00

Тридесет и три години преход през карикатурите на вестник Стършел

"Тридесет и три години преход през карикатурите на вестник „Стършел“ " е поканата на Художествена галерия (ХГ)  Казанлък към всички почитатели на платформата „Събота в галерията“. Гост – лектор на срещата е  доцентът по теория и история на..

публикувано на 24.03.23 в 17:57

Създават Център за експериментално куклено изкуство в Стара Загора

Провеждането на международен архитектурен конкурс за създаване на Център за експериментално куклено изкуство в Стара Загора обсъдиха на среща в Министерството на културата директорът на Кукления театър Дарин Петков и заместник- министърът Марина..

публикувано на 24.03.23 в 15:46

Първи детски фестивал "Приказен свят" в Стара Загора

Детски пролетен фестивал „Приказен свят“ кани всички деца и родители в света на книгите и изкуствата в събота, 25 март,  от 11.00 до 18.00 часа във Военен клуб - Стара Загора. Български издателства на детски книги и писатели, носители на множество..

публикувано на 23.03.23 в 14:57
снимка: Държавен куклен театър Сливен

Яница Халачева: най-важните зрители са децата

Яница Халачева от кукления театър в Сливен спечели наградата „Сивина“ за актьорски дебют . Призът за поощряване на млади актьори в кукленото изкуство се връчва за 13-та поредна година. Актрисата бе отличена за ролята й на принцесата в постановката..

публикувано на 23.03.23 в 09:16

Ирина Флорин с нов сингъл и концерт в Стара Загора, който е част от турнето на изпълнителката

Българската поп изпълнителка Ирина Флорин продължава турнето по случай най-новия си албум „Знак“. Изпълнителката обяви датите и за останалите градове. На 22 април ще зарадва своите почитатели в Стара Загора, където в популярен клуб за жива музика ще..

публикувано на 22.03.23 в 18:57

Здрава Каменова: „Живейте с лекота!“

На 5.04 ( сряда ) от 18 и от 19:30 часа в Кукления театър ще бъде поставен музикалният стендъп „Една жена каза“ с премиера за Стара Загора. Здрава Каменова и Вяра Панталеева ще споделят със зрителите абсурдно-смешни истории, от които ще разберете дали..

публикувано на 22.03.23 в 15:22