Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хората с увреждания и с редки заболявания излизат на нов протест

| обновено на 01.02.23 в 09:14
Моника Маринова

Хората с увреждания и пациентите с редки заболявания отново излизат на протест в страната. Недоволството си в Стара Загора те ще изразят пред Регионалната здравна инспекция в 10 часа. Те настояват за промени в Наредбата за медицинска експертиза и право на достоен живот. Според Моника Маринова от Сдружението на Тарловите пациенти обясни, че декларация с 11 исканията им ще бъде внесена в Министерски съвет и Министерство на здравеопазването.

Протестиращите настояват за повече прозрачност и при всяка промяна в Наредбата за медицинска експертиза. Както и да не се работи на парче при всяка промяна. 

ИСКАНИЯ КЪМ МИНИСТЕРСТВО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО И НЗОК:

1. Ритмично подаване на медикаменти в търговската мрежа.

2. Актуализиране на „Позитивния списък“ – като се възстановят определени

лекарства, които са в употреба и разрешени в ЕС в България не са.

3. Съгласуване на терапии за лечение с лекуващите специалисти независимо от становището на „Експертния съвет“

а/ Плазмофереза

б/ имуноглобулинови - при системен лупус и редки болести.

в/ нови молекули наложени в страните членки на ЕС за онко-болните

4. Въвеждане на образната диагностика в доболничната помощ с цел бързо

диагностициране без излишни разходи по клинични пътеки и престой в

болнични заведения.

5. Изрична информираност на общността на ХУ /пациентски организации и НПО/ по всички изменение и допълнения към НМЕ. Преди обнародване.

6. Болните, които се нуждаят от кислородна терапия и поддържащата такава, както и пациентите със сънна апнея да бъдат обезпечени с кислородни концентратори и устройства. Сензори за

диабет. Високотехнологични за слепи и глухи хора.

7. Публична информация за „лечение без граници“ по казусите, когато нашите специалисти и болнични заведения не могат да подсигурят.

8. Високотехнологична лаборатория за изследване на редки болести и генетични.

9. Съобразяване с нормите за изграждане на работна среда за лични асистенти, като по нуждите на пациентите се подсигуряват легла – лифтери и др.

10. Пълно обезпечаване на нуждата от протезиране на коленна и тазобедрена става по каса.

11. При включване на дадено рядко заболяване в Списъкът на одобрените редки болести в България, своевременно да се адаптират всички нормативни документи.


По публикацията работи: Иван Славов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимки: Стоян Радев

Испанските самолети се включиха в гасенето край Воден

Два испански самолета за борба в пожарите се включиха в борбата с огъня в района на село Воден в община Болярово. По-рано министърът на вътрешните работи Калин Стоянов обяви, че се разчита на много на тяхната работа, защото пренасят шест тона вода на..

публикувано на 21.07.24 в 13:23

Повече от 10 автомобила и бус с помощи за Воден потеглиха от Стара Загора

Повече от десет автомобила и един бус с добороволци и помощ за село Воден потегли от Стара Загора. Десетки хора са дарили провизии от първа необходимост на пострадалите от пожара жители, съобщават на страницата си в социалните мрежи от Клуб за..

публикувано на 21.07.24 в 10:55

И днес в опожареното село Воден пристигат доброволци от цялата страна

И днес в опожареното село Воден пристигат доброволци от цялата страна. Една част от тях ще бъдат включени в разчистването на опожарените къщи, други ще бъдат включени в действията по гасене. Младежите са от различни градове на страната. Тони..

публикувано на 21.07.24 в 10:10

Забраняват влизането в язовир "Жребчево", испанските самолети ще зареждат вода

Забранява се влизането с лодки и джетове в язовир "Жребчево" в неделя, 21 юли, съобщиха от Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението” (РСПБЗН)- Нова Загора. Днес се очаква два противопожарни самолета от Испания да зареждат вода за..

публикувано на 21.07.24 в 09:19

Вече е монтирана новата мобилна клетка в района на село Воден

За по-малко от 24 часа приключи процесът по монтиране на постоянна мобилна клетка в района на село Воден и от снощи тя е в експлоатация, информират от пресцентъра на министерството на транспорта. По разпореждане на премиера Димитър Главчев..

публикувано на 21.07.24 в 09:13

Четири хеликоптера и два самолета гасят и днес огъня край Воден

Продължава развитието на пожара в района на село Воден в широколистен масив, съобщи заместник-директора на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защити на населението" старши комисар Любомир Баров. Според информацията от тази сутрин огънят се развива в..

публикувано на 21.07.24 в 09:04

Под връх Бузлуджа отбелязаха 156 години от гибелта на Хаджи Димитър и неговата чета

Под връх Бузлуджа отбелязаха 156 години от гибелта на Хаджи Димитър и неговата чета. Честването започна с панихида в памет на героите, отслужена от свещеници от Старозагорската епархия, в съслужие с казанлъшки духовници. В церемонията се включиха и деца..

публикувано на 20.07.24 в 18:33

В Сливен започват проверки на земеделци за противопожарно оборудване

В област Сливен мобилни групи започват проверки на местата и дейностите с висок риск от възникване на пожари. Екипите са сформирани по заповед на областния управител Чавдар Божурски. В тях влизат представители на пожарната, полицията, горски и Областна..

публикувано на 20.07.24 в 17:25

Двама мъже пострадаха тежко след сбиване в Раднево

На 19.07.2024г. в 18:33 часа, в  РУ-Раднево е получен сигнал за сбиване в гр. Раднево. На място незабавно е изпратен полицейски екип. Установено е, че около 18:30 часа е възникнал скандал между няколко лица - от една страна двама мъже на 45 и 34..

публикувано на 20.07.24 в 13:16