Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Румяна Фичева: НП "Централен Балкан" е огромно богатство за България


"Национален парк "Централен Балкан" е един от трите парка в страната ни, наред с "Рила" и "Пирин". Той е създаден през 1991 година като Народен парк. Основната му цел е опазването на големите комплекси от екосистеми, местонаходищата на редки видове. Площта му е 72 000 хектара, което го нарежда на второ място сред Националните паркове в България. По-големи са Природен парк "Странджа" и  НП "Рила". Обхваща най-високата част на Централна Стара планина, където е разположен и първенеца на планинската система - връх Ботев (2376 метра). Паркът включва девет строго охранявани резервата - "Боатин", "Царичина", "Стенето", "Джендема", "Северен Джендем", "Козя стена", "Пеещи скали", "Соколна", "Стара река". Разположението му от изток на запад създава естествена климатична бариера. Заедно с геоложките особености това води и до наличието на разнообразие и дори място, където все още откриваме нови растителни видове. Срещат се също 23 български и 75  балканските ендемични видове. Има и терциерни глациални такива. Обхваща широко разнообразие на растителни и животински видове. Тук се намира най-северно разположеното на Земята находище на бяла мура. Наблюдават се различни геоложки образувания - ждрела, водопади и други. Около 60% от парка е зает от горски масиви, като те съставляват 45 000 хектара и средната възраст на дърветата е 130 години. Буковите гори заемат огромни комплекси и са на площ от над 30 000 хектара. Сред приоритетите ни са природозащитните мероприятия, които провеждаме. Те включват различни информационни средства, като табели, доброволчески инициативи, маркиране на маршрути и екопътеки. Това помага за постигането сред посетителите на приятни преживявания. Общата дължина на туристическите маршрути е 580 километра. Изградени са множество заслони, беседки, биваци. Хората като цяло са по-отговорни за опазването на природните дадености. Наблюдаваме положително отношение към съхранението на богатството на естествената среда. Има разбира се и негативно въздействие, най-вече от бракониери или хора преминаващи с различни високопроходими мотори или коли в тези места. Бъдещето на парковите територии е свързано с трансграничните паркове, както и международното сътрудничество в тази насока." - заяви пред Радио Стара Загора Румяна Фичева, главен експерт в дирекция на НП "Централен Балкан".

Още от категорията

Ангелина Георгиева: Гумощник е част от историята и миналото на страната ни

"Село Гумощник е китно населено място, разположено на север от Централна Стара планина в полупланински район на Предбалкана. Според турските регистри през 1430 година тук са живеели 4300 души, изцяло българи. Казвало се е тогава Старо Млечево, като е..

публикувано на 26.05.23 в 12:08

Павлина Иванова: Музеят в Черни Осъм е нещо много ценно за любителите на природата

"Природонаучният музей в село Черни Осъм е създаден през 1956 година от младия учител по биология Илия Илиев. Първоначално той е бил разположен по коридорите на училището в селото. Интересът към него е бил много голям не само от децата в училището, но и..

публикувано на 24.05.23 в 12:20
Петър Чолаков

Доц. Петър Чолаков: Договорката с ГЕРБ ще окаже негативен резултат на ПП - ДБ

Договорката за управление чрез ротационно правителство с ГЕРБ-СДС ще окаже крайно негативен резултат за Продължаваме промяната - Демократична България (ПП-ДБ), прогнозира доц. Петър Чолаков от Института по философия и социология в БАН. Според него е..

публикувано на 23.05.23 в 15:51
Велислав Величков

Адв. Велислав Величков: Честни, смели и свободни хора в прокуратурата и съда могат да преборят мафията

Този път съдебната реформа ще се случи, защото е неизбежна. За това настояват европейските и атлантическите ни партньори, ЕК, Съветът на Европа.  Това заяви пред Радио Стара Загора адв. Велислав Величков от Инициативата "Правосъдие за всеки", която днес..

публикувано на 23.05.23 в 12:18

Борислав Григоров: Ценна влажна зона под егидата на Рамскарската конвенция

"Персинските блата представляват група, разположена на остров Персин, обявени за поддържан резерват. Реално поддържаният резерват „Персински блата“ е неделима част от комплекс „Беленски острови“, който е влажна зона с международно..

публикувано на 18.05.23 в 13:23

Елеонора Авджиева: Троян има какво да покаже на гостите на нашия град

"Музеят на народните художествени занаяти и приложни изкуства в град Троян е създаден през 1968 година. В неговата експозиция на занаятите се връщаме назад във времето, за да се срещнем с минало и идентичноста ни. В първата зала можем да видим..

публикувано на 18.05.23 в 11:59

Кои професии ще пострадат най-много от изкуствения интелект

Едно от най-значимите въздействия на AI върху работните места е резултат от потенциала му да автоматизира много рутинни, повтарящи се задачи, които в момента се изпълняват от хора-работници. Това може да включва всичко – от въвеждане на данни и..

публикувано на 17.05.23 в 12:26
Любомир Стефанов

Не повече от 30% шанс за правителство, прогнозира политологът Любомир Стефанов

Шансовете за съставяне на правителство намаляха след вчерашните събития. Отказът на БСП да подкрепи кабинет на Мария Габриел и драматичните етюди, които се разиграват в прокуратурата оставят не повече от 30% шанс да имаме редовно правителство...

публикувано на 16.05.23 в 10:42

Борислав Григоров: Сред най-хубавите букови гори на Европа са тези в "Боатин"

"Резерватът "Боатин" е обособен в землището на с. Черни Вит, северно от връх Баба. Това е най-западният от резерватите на национален парк „Централен Балкан“. Цялата му територия представлява трудно проходим и стръмен терен. Надморската му височина е в..

публикувано на 15.05.23 в 06:53

Фестивал на технологиите завладява Стара Загора

В Стара Загора на 9 май стартира Фестивал на технологиите Zara Tech Spring , който ще продължи до 18 юни 2023г. Всеки, който се интересува от темата, дори и не професионално, може да се включи в разнообразните събития. Програмата се допълва..

публикувано на 13.05.23 в 13:45