Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Откриват ремонтираната жп гара на Стара Загора

| обновено на 21.11.23 в 07:15

Обновената жп гара на Стара Загора ще бъде открита днес следобед. За събитието пристигат премиерът Николай Денков и министърът на транспорта Георги Гвоздейков.

Основният ремонт продължи повече от три години. Реновирани са сградата, където се намират касите и чакалнята, пространството около гарата, подлезите и покритията на пероните.

Първата копка за реконструкцията на железопътната гара в Стара Загора бе направена на 28 юли 2020 г.  След това беше решено цветът от жълт, да бъде променен на емблематичния за футбулния клуб „Берое“ – зелен. Първата дата за откриването беше през октомври 2021 г. След това, планът на изпълнителите беше гарата да е готова на 13 май 2022 г., но усложнения по проекта пак  отложиха откриването с близо 3 месеца. На 5 август 2022 г. ремонтът все още не беше приключил и новият пусков срок се измести около средата на ноември 2022 г. В края на 2022 г., от отговор на депутатски въпрос, стана ясно, че ремонтът ще бъде завършен през април 2023 г. Седем месеца по-късно предстои официалното откриване на реновираната железопътна гара.

Обновяването е част от проект „Реконструкция на гарови комплекси Стара Загора и Нова Загора“, финансиран по ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура” 2014-2020 на стойността 9 726 944 лева.


По публикацията работи: Анна Турлакова

Още от категорията

Награда

Връчват наградите "Добрият Самарянин" в Стара Загора

На церемония тази вечер ще бъдат връчени 13-тите г одишни награди "Добрият Самарянин". Отличието представя избора на нашата общност за добротворство, което обединява и мобилизира, което ни предизвиква да реагираме като добротворци в..

публикувано на 11.12.23 в 09:06
Казанлък - площад

Общинският съвет на Казанлък се събира отново на извънредна сесия

Общинският съвет на Казанлък се събира отново на извънредна сесия днес. По време на заседанието ще бъде разгледана една единствена точка от дневния ред - приемането на принципи за изграждане на постоянните комисии на Общински съвет Казанлък и..

публикувано на 11.12.23 в 09:02
Снимката и илюстративна -

Синдикатите в "Мини Марица-изток" отново на протест

Синдикатите в "Мини Марица-изток" отново излизат на протест. Преди това обаче ще се срещнат с ръководството на предприятието. Целта е да се изяснят обемите от работа за идните месеци, както и запазване доходите на работещите. През октомври след..

публикувано на 11.12.23 в 07:32

Без ограничения е движението в Старозагорско

Движението в област Стара Загора се осъществява без ограничения. На проходите "Шипка" и "Република" е облачно, но видимостта е добра. Пътните настилки са заледени и обработени.  На автомагистралите "Марица" и "Тракия" видимостта също е добра. Пътните..

публикувано на 11.12.23 в 06:25

Откриват дарителска кампания за ремонт на църквата "Св. Николай Чудотворец" в Ямбол

Най- големият православен храм в Ямбол- църквата  „Св. Николай Чудотворец", се нуждае от ремонт. Предстои да бъде обявена и дарителска кампания, информира кореспондентът ни Даниела Костова  Все още няма яснота какви средства ще са необходими за..

публикувано на 10.12.23 в 13:44
Казанлък, ВиК ремонт

С официална церемония на 12 декември приключва ВиК проектът в Казанлък

Изпълнението на водния проект, реализиран от ВиК-Стара Загора на територията на община Казанлък, официално ще приключи на 12 декември. За този ден от дружеството са предвидили церемония в Града на розите, която ще ознаменува финализирането на дейностите. Тя..

публикувано на 10.12.23 в 12:43

Сливенският куклен театър кани зрителите на втората си коледна премиера

Актьорите от Държавния  куклен театър в Сливен ще поднесат на своите почитатели втората коледна премиера с постановката „Куклата на Мери“ по Ан да Силва от 11 ч. „Приказката ще отнесе зрителите далеч, на Северния полюс, където Дядо Коледа е..

обновено на 10.12.23 в 10:17

Благотворителна коледна игра за ученици "Роден за приключения" днес в Стара Загора

„Коледен лабиринт“ – така са озаглавили играта, на която канят от старозагорския клуб „Роден за приключения“ на 10 декември. Тя е подходяща за ученици от първи до осми клас, а сборният пункт е между 11 и 12 часа пред читалище „Климент Охридски“, обясни..

публикувано на 10.12.23 в 10:15

Нинова: Кметовете на БСП ще са спирачка срещу намерението на управляващите за увеличения на данъци и такси

Кметовете на БСП ще бъдат спирачка за намерението на управляващите да вдигат местните данъци и такси. Това коментира в Стара Загора Корнелия Нинова по време на среща с новоизбраните кметове и общински съветници на БСП от Югоизточна България. В..

публикувано на 09.12.23 в 13:33

42-годишен е загинал при катастрофа на Околовръстния път в Стара Загора

Шофьор на 42 години е загинал след катастрофа на Околовръстния път в Стара Загора над Калояновско шосе. Сигнал за инцидента е подаден в 07.05 часа. По първоначална информация е самокатастрофирал лек автомобил, управляван от 42-годишен мъж...

публикувано на 09.12.23 в 11:30