В Ямбол продължава разпитът на свидетели за взривовете край "Петолъчката" през 2012 г.

Снимка: БГНЕС

В Ямболския районен съд продължава разпитът на свидетели по делото за взрива в базата за утилизация на боеприпаси край пътния възел „Петолъчката“. При експлозията на 5 юни 2012 година загинаха трима работници и няколко пострадаха тежко, припомня кореспондента ни Даниела Костова.

Разпитите на свидетелите трябва да приключат до 15 май. Все още обаче не са насрочени дати за разпит на вещите лица. За разлика от предишните два съдебни процеса, сега делото се гледа при открити врати, но тече бавно заради сравняване на показанията на свидетелите.

Обвиняеми по делото са собственикът на фирмата Десислав Делев, началникът на производството Иван Пеев и проектантът на взривните работи Иван Табов. Те са обвинени в причиняване на смърт по непредпазливост на трима души и телесни повреди на още няколко работници при нерегламентирано унищожаване на боеприпаси. Според прокуратурата не е спазена технологията на унищожаване на боеприпасите и вместо те да бъдат взривявани, снарядите са били срязвани. Така са били нарушени безопасните условия на труд и се е стигнало до фаталния взрив.