Тома Белев, Асоциация на парковете в България:

Изчезват животински видове заради застрояването по морето

В София организират палатков протест пред Президентството

Снимка: Нели Ангелова

По данни на МРРБ от около 5500 дка дюни - 70% е частна собственост, макар това да е противоконституционно. А 50% от тях пък, са включени в урегулирани поземлени имоти, което предполага или вече да са застроени, или да бъдат застроени, каза за Радио Стара Загора Тома Белев от Асоциацията на парковете в България. Той даде пример с терените между Шкорпиловци и Камчия, където през 2006г. 4500 дка площ дюни и гори са били заменени като ливади и пасища и са били закупени за 12 ст./кв.м. Така се е случило с 300 дка площ при Аркутино, над 700 дка при Крапец, още при Несебър, Слънчев бряг и множество други места.

Презастрояването вече рефлектира и върху биологичното разнообразие, допълни Белев, като даде пример с Алепу, където заради строителните дейности, тази пролет са изчезнали пчелоядът и черният щъркел. Животинските и растителни видове по дюните са най-чувствителни. Те са с много специфичен хабитат и всяко въздействие върху тях ги уврежда, подчерта природозащитникът.

Над 20 организации, обединени в гражданска група „Бетономорие“ започнаха протестна кампания срещу промените в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, с които не се урегулира къмпирането, не се ограничава строителството по плажовете  и край тях, определят се високи глоби за къмпингуващите. Новите текстове позволяват достъп на моторни превозни средства до брега.

От „Бетономорие“ настояват спиране на обезобразяването и презастрояването на крайбрежието и защита на конституционните граждански права. В исканията им още е утвърждаване на систематичен подход и държавна политика за управление на дюните и плажната ивица, за да остане и нещо незастроено.

От групата припомнят, че 12 години сред приемането на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие все още няма наказания за незаконно строителство върху плажове и дюни.

Цялото интервю с екоактивиста можете да чуете в звуковия файл.