Людмил Ангелов, мениджър агроном в най-старата британска винарна:

Мечтая да остарея сред лозята в Англия

Поредната среща в рубриката „Британско-български истории“ е с Людмил Ангелов. Той е главен мениджър, който ръководи отглеждането на лозята на най-старата винарна в Англия, Denbies wine estate, трета по големина в страната сред още 180 производители.

Доц. д-р Ангелов е бивш преподавател по лозарство в Аграрния университет в Пловдив, автор на научни разработки и учебни помагала, в продължение на 13 години е работил по създаване и отглеждане на лозя в България.

Пристига на Острова преди две години, след като в родината постига в професията всичко, за което  е мечтал.

Лозарството и винопроизводството са нов вид дейности за Великобритания. Denbbies wine estate е основана едва през 1986-тагодина. Дотогава никой не е вярвал, че на местният климат и почви може да се отглежда грозде.

Людмил Ангелов казва, че най-трудни са били първите осем месеца от работата му тук, но заедно с колегите, които са го посрещнали, са създали перфектната организация и сега им е много лесно да се грижат за лозята. А освен добивът на грозде, е много важно лозята да изглеждат красиво, защото се намират в живописна хълмиста местност в графство Съри, която е на пешеходно разстояние от съседния град Доркинг и е притегателен туристически център. Сред лозята има туристически и колоездачни маршрути, организират се сватби и чествания, спортни събития, любимо място е за фотосесии, разходки и пикници.

Людмил извършва сам с един малък трактор всички резитби на лозята и казва, че сред тях се чувства най-щастлив. Благодарен е, че резултатите от работата му високо се ценят.

Другото голямо щастие за него е семейството му, съпругата и двете му деца едва наскоро са се преместили тук при него.

В Англия няма субсидиране за производството на грозде, но секторът се разширява с големи темпове. Грозде в момента се отглежда върху 30 000 дка, като с всяка изминала година се засаждат нови и нови площи, а винарните са посещавани от много туристи.

Разговора на Ина Николова с Людмил Ангелов можете да чуете в звуковите файлове.

Снимките на лозовите масиви са от фейсбук страницата на винарната Denbies wine estate


Галерия