Искат оставката на здравния министър

Ако до 17 септември министърът на здравеопазването Кирил Ананиев не изпълни исканията на пациентите, нуждаещи се от белодробна трансплантация, ще му бъде поискана оставката. Това съобщи в ефира на здравното предаване на радио Стара Загора „Часът на Хипократ” Тодор Мангъров, председател на сдружение „Асоциация пулмонална хипертония”. От пациентската организация настояват да се създадат условия, за да бъдат включени най-малко трима българи в европейска листа на чакащи за белодробна трансплантация, както и да се създаде действаща национална програма и пълен екип от медицински специалисти, включващи всички специалности и нива за успешна белодробна трансплантация.

Мангъров алармира, че проблемът с донорството и трансплантациите в България продължава да се неглижира.

По данни на пациентската организация до месец октомври 2018 година са починали петима белодробно нуждаещи се пациенти, като след смъртта на двама от тях здравният министър пое ангажимент веднага ще започне работа за решаването на проблема. Осем месеца по-късно само един българин е включен в европейската листа на чакащите за белодробна трансплантация.

Според Тодор Мангъров липсата на национална програма възпрепятства максимално донорството, което засяга както български реципиенти, така и възможността да се предоставят на Евротрансплант органи, които не могат да се трансплантират в България. Само по този начин държавата ни ще има шанс да стане реална част от тази организация. През тази година няма подаден нито един орган към Евротрансплант.

По думите на Мангъров четирима пациенти са потърсили възможност за трансплантация в чужбина без помощта на държавата, като трима от тях са успешно трансплантирани, а състоянието на четвъртия е стабилизирано с иновативна терапия, недостъпна в България.

Ако всички условия на пациентската организация не бъдат изпълнени или здравният министър не подаде оставка до 17 септември, то от следващия ден председателят на сдружение „Асоциация пулмонална хипертония” Тодор Мангъров ще обяви безсрочен протест пред Министерство на здравеопазването до решаване на проблема.

Повече по темата чуйте от интервюто на Валентин Калчев с Тодор Мангъров.