Стартира кампания за безплатни прегледи за катарактаЕкипът на офталмологичното отделение в болница "Тракия" започва в началото на октомври кампания за профилактика и лечение на катаракта. Това съобщи в здравното предаване на радио Стара Загора „Часът на Хипократ“ началникът на отделението д-р Валентин Христозов. Той допълни, че катарактата е една от най-честите причини за загуба на зрението в световен мащаб, като засегнатите са около 42%, сочат данните.  В повечето случаи развитието на болестта е свързано с възрастта. Катарактата или т.нар. старческо перде е патологично състояние, при което настъпва помътняване на очната лещата и в резултат - прогресиращо влошаване на зрението.

Най-често пердето на очите се появява и прогресира незабелязано с напредване на възрастта. Първите симптоми на старческото перде обикновено се появяват около 40-50-годишна възраст. При добра профилактика на очите, заболяването може да не се прояви и до 60-65 години.
Катарактата може да бъде придобита в резултат на механично увреждане или травма на окото, при инфекции, заболявания на бъбреците, щитовидната жлеза, съдови заболявания и диабет.

Според специалистите, по-висок риск от катаракта, имат жените, хората с по-тъмна кожа и очи, страдащите от затлъстяване, пушачите и злоупотребяващите с алкохол.

Съвременната катарактална хирургия е една от най-сигурните и ефективни процедури с минимални усложнения и отлични зрителни резултати. Операцията се състои в отстраняване на помътнената собствена леща и подмяната ѝ с изкуствена интраокуларна леща. Процедурата обичайно се извършва амбулаторно и не изисква пролежаване в болница. Анестезията е местна – с капки или инжекция. Обикновено постоперативният възстановителен период е кратък, а остротата на зрението се възвръща в над 95% от случаите.

Повече по темата чуйте от интервюто на Валентин Калчев с д-р Христозов.