Една трета от запитаните в проучване искат иновативни детски градини

Снимка: Ани Петрова, БНР

 На седми и осми ноември в Аула Магна на Ректората на СУ "Св. Климент Охридски", ще се проведе научно- практически форум "Креативност и иновации в образованието". На събитието, което се провежда за четвърта поредна година, ще бъде представен опитът на изследователи и практици от иновативни детски градини и училища в България, Великобритания, Индия, Канада, Китай, Норвегия и САЩ. Водещият на форума доц. дн Данаил Данов, в предаването "Репортер" уточни, че креативност означава идея, която има стойност, а иновация е приложението на такава идея, а основната цел на срещата е  да събере на едно място и академичната мисъл, но и практиците, защото не са малко тези, които смятат, че академичното образование изостава от практиката. 

Една трета от запитаните учители, директори и родители искат регламентиране на процедура за създаване на иновативни детски градини, сочат предварителните данни от проучване, започнало на първи ноември 2019 година, което е организирано от преподаватели, студенти от Факултета  по науки за образованието и изкуствата  на СУ " Св. Климент Охридски" и професионалисти от Market Links. Резултатите от проучването "Иновации в българското образование" ще бъдат представени, по време на форума. 

Важна част от програмата са предвидените дискусии по работни групи. Участниците в тях ще формулират предложения за това как да се улесни въвеждането на иновациите  и да се насърчи креативността в детската градина, началното и средното училище. Препоръките представени на форума ще бъдат изпратени до Министерството на образованието и науката.

Данаил Данов подчерта, че Монтесори педагогиката е само една от посоките по които ще се движат участниците. Програмата на събитието включва още представяне на опита на щата Южна Каролина- САЩ, от страна на световноизвестния изследовател проф. д-р Брук Кулкласур, директор на изследователския институт "Ралей" към университета "Фърман". Отговори  на въпроса "Има ли нужда образованието от "нова вълна"?" ще дава образователният футурист от Великобритания, Грег Ботрил, автор на книгата "Може ли да отида да играя?. Тенденциите в норвежкото образование ще представи Камила Милър, учител в Монтесори гимназия и член на Борда на директорите на Монтесори Европа.

Форумът се организира от преподаватели от Факултета по науки за образованието и изкуствата на СУ "Св. Климент Охридски", както и от студенти, завършили програми за следдипломни квалификации в областта на Монтесори- педагогиката и медийно- дигиталната грамотност.