Общинският съвет на Хасково отново избра за председател Таня Захариева /галерия/

Своето първо редовно заседание проведе днес и новият Общински съвет на Хасково. Клетва да работят за доброто управление и развитие на общината положиха кметът на Хасково Станислав Дечев, новоизбраните 41 общински съветници и 26 кметове на населени места в общината. 

Първата сесия на новия ОбС на Хасково се състоя в едноименната общинска зала. Заседанието откри назначената в сряда за областен управител на Хасково д-р Стефка Здравкова. Председателят на ОИК Пламен Лечев връчи удостоверенията за встъпване в длъжност на новите общински съветници, кмет на общината и кметове на населени места, след което те положиха клетва да защитават интересите на жителите на общината.

"Ще работя за Хасково, ще работя за всеки един от вас, ще работя открито!", обеща на съгражданите си новият кмет Станислав Дечев след като пое от доскорошния кмет на община Хасково Добри Беливанов кметските символи – огърлица и ключа на града. 

След това бе сформирана 7-членна комисия за избор на председател на Общинския съвет. Само едно предложение бе направено за поста – на юристката Таня Захариева от групата на ГЕРБ, която бе председател на Общинския съвет и в предишния мандат. При проведеното тайно гласуване нейната номинация бе подкрепена от 30 гласа "за",  "против" гласуваха 8 души, а 2 от бюлетините се оказаха невалидни.  

В новия местен парламент на Хасково представителство имат 7 политически формации. Най-много съветници -16 има ПП ГЕРБ, следвани от ДПС – 8, БСП – 6, Демократична България – 4. По 3-ма представители имат местната коалиция Движение ЗАЕДНО за промяна и Национална политическа партия Българе. С един представител е Съюзът на свободните демократи. Най-възрастният общински съветник на Хасково е доскорошният кмет 73-годишният Добри Беливанов, а най-младият е 24-годишният Богдан Кирилов. 

Молебен за здраве и успех на новите управници на Хасково отслужи Знеполският и викарен епископ на Пловдивската митрополия Арсений.   

Репортаж от първата сесия на Общински съвет - Хасково можете да чуете в звуковия файл.