Парите опорочават всяко изкуство, смята клоунът от Варна, който стана шеф готвач в Лондон

Живко Веселинов Драгостинов – това е истинското име на следващия ни гост, който в продължение на 15 години е бил професионален клоун в родната Варна. Разсмивал е деца по време на партита и е бил отдаден професионален забавлявач, най-търсеният гост на стотици празници, влюбен в детския смях и радост. Докато един ден „прегаря“ и се превръща в тъжния клоун, на когото се налага да смени професията си. "Оттогава нищо не ми се получаваше, затова реших да сменя и мястото", казва клоунът с псевдоним Жижко Хвалипръцков.

Пристига в Лондон през 2014-та година и започва живота си от нулата, а новата си кариера - с миене на чинии в заведения. След няколко години вече е готвач в престижен ресторант в центъра на Лондон, редом до шеф Ерик Шавот - носител на две звезди „Мишлен“, с когото заедно твори шедьоври в кухнята.

Сега обаче е отново на кръстопът, защото кариерата на шеф-готвач е много напрегната и краде от времето, което Живко иска да има за най-важната професия - на баща и съпруг.

"Изкуството е това, което обединява клоуна и готвача, защото и за двете се иска талант и отдаденост", казва Живко. Той би бил щастлив да се върне към всяко от двете си призвания, но само за забавление, не и да изкарва прехраната си с тях. Когато става дума за пари, никога не  е същото, губи се забавлението, е поуката в края на тази история. 

Чуйте повече от разговора на Ина Николова с Живко Драгостинов в звуковите файлове. 


Галерия