506 бебета в болница „Тракия“ за 2019-та506 бебета са се родили в болница „Тракия“ през 2019 година. Те са с 17 по-малко в сравнение с предходната 2018 година, съобщи за радио Стара Загора началникът на АГ отделението д-р Калина Пиперкова. В здравното предаване „Часът на Хипократ“ тя уточни, че причината за спада се дължи на демографската криза в страната. Д-р Пиперкова коментира, че тенденцията за намаляване общия брой на ражданията в България продължава като за миналата година в национален план на бял свят са се появили с 10 хиляди бебета по-малко в сравнение с 2018 година.

Първото бебе за 2020 година в болница „Тракия“ е момче и се ражда на 1 януари малко след 7 сутринта. От екипа на АГ отделението тълкуват щастливото събитието като поличба за успешна година по отношение на ражданията. Майката на първото за годината бебе в болницата е родила бързо и лесно и лекарите си пожелават всички раждания през цялата 2020-та да се случват с лекота.

През последните години продължава да расте броят на ин витро случаите. Той има пряка връзка с риска от преждевременно раждане, защото ин витро бременностите крият опасност от усложнения, подчерта д-р Калина Пиперкова.

Как ще отбележат Бабинден в болница „Тракия“ чуйте от интервюто на Валентин Калчев с д-р Пиперкова.