Да тръгнеш по стъпките на Толкин

6
Веселин Диманов

По стъпките на Толкин - така можем да наречем проекта на двама млади български журналисти, почитатели на творбите на JRR Tolkien, писателят, смятан за баща на жанра фентъзи в литературата.

По стечение на обстоятелствата Веселин Диманов и Биана Гунчева живеят в Бирмингам – градът, където е израснал, учил и  живял авторът на „Властелинът на пръстените“ и „Хобит“.

Ина Николова се запозна и разговаря с Веселин Диманов след негов пост от 16 януари в социалните мрежи, който публикуваме:

Преди близо една година, вдъхновен от магията на книгите му, както и от филмовата поредица, представена от Peter Jackson, се роди идеята ми да тръгнем по стъпките му и да напишем голям материал за живота му, който материал да ни отведе до наследника, завършил голяма част от книгите му - Кристофър Толкин.

Тази моя идея ме сблъска с добре познатите на всички фенове кули в Бирмингам, за които се смята, че са били вдъхновение за романа му "The Two Towers". Намерихме и посетихме църквата, където самият Толкин е бил Altar boy, ходихме и се разхождахме до училището, което е завършил. Открих много неща, които и до ден днешен ме изумяват и вдъхновяват. Един от най-хубавите моменти бе, когато посетихме “The Shire Country Park”, който парк много прилича на “Графството” или т.нар. “The Shire” - фантастична страна в Средна земя, описана в романите „Хобитът“ и „Властелинът на пръстените“.

През 2019 година, въпреки всички идеи и вдъхновения, на които волно или неволно попаднахме, тази идея се поотложи за едно “по-свободно време”, което ако го чакаш всъщност никога не идва.

Наистина...

През последните няколко дни, заедно с моята половинка Биана най-накрая планирахме да пътуваме до Франция, където живее Кристофър Толкин, за да го намерим и да му предложим да го интервюираме, както и да му разкажем за нашите пътешествия досега. Положихме големи усилия да намерим контакт или някаква следа, която да ни отведе до правилното място.

Днес разбирам от източници във Франция, че днес г-н Кристофър Толкин е починал на 95-годишна възраст. Светла му памет.

Той е човекът, завършил голяма част от творбите на своя баща.

Автор е на множество книги:

"The Return of the Shadow"

"The Letters of J. R. R. Tolkien"

"The War of the Ring" и т.н.

Съжалявам единствено, че лятото на 2019 година го загубих, занимавайки се с други, не толкова важни неща, които ме отдалечиха от главната ми идея. Сега това ще остане една моя неосъществена мечта, която обаче за пореден път ми доказа и припомни, че когато имате онова специално усещане за дадена идея – просто трябва да му се доверите.

Сега.

Защото времето не ни принадлежи, както и ние на него.

Бъдете смели. Рискувайте.

Веселин Диманов е от Пловдив, учил е политология в Пловдивския университет, след това живее в София и се занимава с политическа журналистика. Работил е за няколко медии, а най-дългогодишната му работа е като автор в Интернет-медията “Гласът на младите хора“. Преди няколко години заживява в Бирмингам, където и откъдето продължава да работи по свои журналистически проекти. Става почитател на Толкин и творбите му след излизането на филмовата поредица „Властелинът на пръстените“ на режисьора Питър Джаксън през 2001 година. Филмът и романите имат милиони фенове по цял сват, които почитат творбите му и непреходните послания в тях с различни събития – фестивали, масови гледания на филма и Денят за четене на Толкин.

Ще продължи ли проектът, какво значи да си почитател на Толкин, за това чуйте от разговора на Ина Николова с Веселин Диманов в звуковите файлове.

Галерия