Въвеждат роботизираните операцииВъвеждането на роботизираните операции в лапароскопската хирургия е въпрос на време, за да се случи и в България. Това коментира за радио Стара Загора хирургът от болница „Тракия“ д-р Михаил Цировски. В здравното предаване „Часът на Хипократ“ той поясни, че включването на робот в извършването на операцията я прави изключително прецизна.

Д-р Цировски е преминал 10-дневен обучителен курс в центъра за свръхмодерно лапароскопско обучение IRCAD във Франция. Тази година младият хирург ще бъде отново в Страсбург, където ще повиши уменията си в извършването на роботизирани операции на дебелото черво.

Роботизираната хирургия е следващата стъпка в минимално инвазивната хирургия след лапароскопската хирургия, която вече е изместила конвенционалната хирургия в няколко области на общата хирургия: за лечение на заболявания на стомаха и хранопровода, панкреаса, черния дроб и жлъчката, дебелото черво и ректума, щитовидната и надбъбречната жлеза, включително при онкологични заболявания на тези органи.

Роботизираната хирургия предлага редица предимства за пациентите – намалена кръвозагуба, по-малко болка, снижен риск от инфекции, по-кратък болничен престой, или липса на такъв, по-бързо възстановяване и връщане към ежедневието, по-добър козметичен резултат.

Повече по темата чуйте от интервюто на Валентин Калчев с д-р Михаил Цировски.