Музеят на ските разказва снежни приказки

Слънцето се усмихва приветливо, но въздухът е напоен със студеното ухание на зимата, и навярно любителите на зимните спортове, поглеждайки календара, си спомнят за "онзи" 9 ти февруарски ден, през 1998 година, когато на олимпийските игри в Нагано, Япония, едно родопско момиче, от Чепеларе, спечели първия златен медал, за страната ни, от зимна олимпиада. За броени минути името на България се разнесе из целия свят, а споменаването на биатлонистката  Екатерина Дафовска седмици не слезе от водещите новини. Победата на "златната" Катя Дафовска провокира съгражданите и в Чепеларе, три месеца по- късно, да съберат в музей историята на ските.

Идеята за Музей на ските е предложена от Димитър Райчев. Учител, спалеолог, изследовател и създател на Музея на родопския карст, Райчев  бързо получава подкрепата на Община Чепеларе и фабриката за ски в града. Ветераните, между които бивши планински спасители, любители скиори и обикновени граждани са първите дарители за бъдещата експозиция. Стари ски, щеки, туристически обувки, медали, грамоти, знамена, купи, снимки от семейните албуми, отличия и спортни принадлежности, още от възникването на спортно дружество "Рожен", събират ентусиазираните жители на родопското градче, и само три месеца, след триумфалното представяне на Дафовска експозицията, разположена в сградата на читалище "Родопска искра", е отворена за първите си посетители. 

Днес в Музея на ските може да научите за легендарни скиори като Шинка Куцинова, Кръстана Стоева, Евангелина Пешинска, Митко Хаджиев, Борислав Киряков, Радослав Янков, Димитър Герджиков и още много, записали имената си в златните страници на родния и световен зимен спорт. Уредникът на музея Светла Терзийска сподели, че често дарителите на експонатите се разплакват пред витрините, когато разказват историята на подарените вещи.

Цялото интервю чуйте в прикачения звуков файл:      
Галерия