Доц. Александър Христов:

Трябва да сме абсолютно безкомпромисни към публичните обиди и клевети към журналистите

Александър Христов
Снимка: Ани Петрова

Трябва да сме абсолютно безкомпромисни към публичните обиди и клевети към журналистите. Това заяви в коментар за Радио Стара Загора доц. Александър Христов – експерт по политическа комуникация и анализатор.

„Със сигурност трябва да сме абсолютно безкомпромисни от тук нататък. Включително да се предприемат и съдебни действия. Имаше идеи, че Валери Симеонов трябва да бъде подведен под отговорност, така и трябва да бъде. Като граждани трябва да отстояваме правата си включително и информационните си права“, заяви доц. Христов.

По думите му подобен тип агресивно говорене и недопустимо поведение беше позатихнало, но сега отново започва да се показва. Според доц. Христов това се дължи на няколко причини.

„Едното е желанието на част от политиците и хората е да се позиционират като бабаити, които смятат, че по този начин ще привлекат вниманието на аудиторията и второто, което е по-неприятно, и дано не е тенденция, е някакво усещане за безнаказаност, което някои публични личности имат“, смята експертът по политическа комуникация. Той определи реакциите на журналистическата гилдия  като абсолютно еднозначни, че това е недопустимо поведение.

„Проблем е, че хората изразяват съгласие или несъгласие с подобно поведение, но са все по-малко склонни да предприемат някакви активни действия в защита на свободата на словото“, допълва доц. Христов.