Създаването, разпространението, популяризирането и съхраняването на българската музика е част от обществената мисия на Българското национално радио.

Рубриката „Земя на таланти“ се излъчва тематично в националните и регионални програми на БНР, а всички материали от нея, както и интервютата на самите автори, които споделят своето вдъхновение, публикуваме в специално създадената за кампанията интернет страница.

Насладете се на богатството на българската музика, сътворена от таланта на нашата родна земя!

Васил Русев – Чайката

В самото начало на 90- те за мнозина група „Тъмно“ е непозната. Има обаче кръг от рок ентусиасти, за които алтернативната музика, която правят Васил Русев (Чайката) – вокал и китара, Деян Драгиев (Даката) – барабани и Боян Златков (Епето) – бас е откровение, вдъхновение, повод за гордост. През 1994 г. музикантите реализират албум, който записват по най- добрия възможен тогава начин. Продукцията е издадена. На касета. Успехът е голям – оказва се, че в България може да се прави истински, стойностен рок, по нищо не отстъпващ на западния си прототип. Не знам тогава ли се заражда култовият статус на група „Тъмно“, но и през 2023 г. има хора, които биха искали да чуят бандата отново, за да настръхнат от звука и да поемат здравословна доза мрак и сарказъм. Днес Васил Русев е познат като автор на музика за други артисти, реклами и книги, а разговорът му с Цвети Бахариева и Здравко Петров ни поднася и спомени, и размисли, и много от нестандартните му идеи.

Атанас Атанасов

Балът на сенките”, или как Атанас Атанасов препрочита стила на Клаудио Монтеверди Проф. д-р Атанас Атанасов е един от най-високо ценените специалисти по клавирна интерпретация у нас - уважаван педагог и търсен партньор като органист и чембалист. В творбата си "Балът на сенките" той показва преклонението си пред гения на великия ренесансов майстор Клаудио Монтеверди, като съчетава съвременното мислене и композиторски техники с поглед назад към далечното минало на музикално-сценичните изкуства. С проф. Атанасов разговаря Ирена Гъделева.

Ники Томов

Николай Томов е един от най-уважаваните и ценени студийни музиканти у нас. Участва в продукциите на почти всички известни български музиканти, а от 1997 г. развива и солова кариера. Възприема рок музиката като потенциал за освобождаване на съзнанието. За неговото верую, за това как се прави музика, за последните му творчески изяви и музикални проекти, с Ники Томов разговарят Диляна Трачева и Здравко Петров.

Димитър Льолев

Димитър Льолев – за световните джаз сцени и корените на българския фолклор Музиката заема специално място в живота на музиканта Димитър Льолев. Освен саксофонист, той е композитор и аранжор, а в неговите творби, сред които е и пиесата „Мощно“, се преливат картини, сливат се култури, редуват се неравноделни размери. С Димитър Льолев разговарят Диляна Трачева и Здравко Петров.

Мирослав Иванов

Мирослав Иванов е един от най-търсените китаристи у нас. Сред основателите на Infinity и SAFO, разнообразните му творчески търсения го свързват с много звездни имена, сред които Васил Найденов, D2, Камелия Тодорова, Арабел Караян, Елица Тодорова и Стоян Янкулов-Стунджи, Обичайните Заподозрени, Saint Electrics, Funkallero, немската група "De Phazz", ирландската алтернатив рок група AMORIC и др. В каква формация се чувства най-добре, какво развитие вижда в своите три солови албума, кое е малкото извънземно и какво е синьото радио, вдъхновило инструменталната му пиеса "Blue Radio", ще научите от разговора на Мирослав Иванов с Диляна Трачева и Здравко Петров.

Руслан Купенов и Чавдар Павлов

Тайната на успеха „The Zookeeper“ – българо-норвежки проект на Руслан Купенов „Crossing borders“ е резултат от съвместната работа на норвежкия поет Тригве Ангхюс и композитора Руслан Купенов. Идеята е да се канят музиканти от различни страни за реализация на техни произведения. В „The Zookeeper“ участва и известният тенор саксофонист Bendik Hofseth от Норвегия. С Руслан Купенов и Чавдар Павлов, още едно от имената в проекта, разговарят Диляна Трачева и Здравко Петров.

Александър Поплилов: По-добрият свят е този на регето

Алексансър Поплилов е сред основоположниците на реге сцената у нас и e лицето зад първия български реге лейбъл – Roots Rocket. Посветен на реге и раста културата, той споделя творчеството си на фестивали и концерти по света с артисти като Ky-Mani Marley, Israel Vibration, Capleton, Busy Signal, Mad Professor, Macka B, General Levy, Jahcoustix, Ras Zacharri, Mellow Mood, Dub Incocporation и мн.др. Повече за дългия извървян път, вижте в интервюто на Диляна Трачева и Здравко Петров.

Райна Василева за традициите и съвременния звук на българския фолклор

Райна Василева е закърмена с български фолклор. Пеенето превръща в професия, а преподаването определя като призвание. Райна е вокал и в успешната етно група Outhentic. Повече за нея и новите й записи ще разберете в разговора й с Юлия Гатдарова и Лина Мачева.

Стоян Захариев – „Чувствам се благословен“

Обичан певец, талантлив автор на песни и музикален продуцент, Стоян Захариев издава най- големия си хит “Angelica” през 1991 г.. Песента е записана със съдействието на Румен Бояджиев и с участието на Иван Лечев и „изстрелва“ Стоян Захариев на върха не само в България, но и в чужбина, с продажби от три милиона и половина копия. Той става първият български поп изпълнител, постигнал международен успех с авторски хит на английски език. През следващите десетилетия той продължава да твори и продуцира, а сега е готов и с нов двоен албум, събрал най-добрите му песни и нови заглавия. Едно от тях е “I Want You Back”. За неговата история и за предизвикателствата пред които са изправени поп артистите у нас и по света, Стоян Захариев разговаря с Цвети Бахариева и Здравко Петров.

Дълбоката и многолика музикална зона на Диян Савов - DJ Dian Solo

Истински новатор зад пулта и създател на собствен оригинален стил на миксиране (хармоничен микс с модулации), Диян Савов - DJ Dian Solo ни представя вълнуваща музика от най-новите му проявления, свързани с различно звучене. Безкрайни са търсенията му в дебрите на изкуството и това го довежда до момент на прозрение по отношение на гениалната ни народна музика, но не без помощта на колегите му от Deep Zone Project. Какво сподели той за проекта “Вечните песни на България” и народната музикална памет, за това което предстои и това което е минало, чуйте и вижте в интервюто на Юлия Гатдерова и Лина Мачева.

Деси Андоновa: Любовта е фундамент на живота

Деси Андонова е част от новата, съвременна българска музика. Познаваме я от групите „Phuture Shock“, „Plastic Hi-Fi“, „Scam“, „Lava Lava“ и „Sentimental Swingers“. Тя е и сред популярните DJ-и дами у нас. На сцената Деси излъчва спокойствие и увереност, a в гласа ѝ има плътност, характер и енергия, които се запомнят още с първите тонове на песента. С Деси Андонова разговарят Диляна Трачева и Здравко Петров

Провокациите и рисковете на Мина Сучева

Рисковете в любовта провокират младата певица Мина Сучева и тонрежисьора от БНР Антон Пиперов да създадат песента „Да живее рискът“. Благоевградчанката, която е била беквокал на Веселин Маринов, а в момента и вокален педагог в НМА – София, сама пише текстовете на песните си, сама подбира екипа си, доверявайки се на сигурното и познатото. С Мина Сучева разговарят Диляна Трачева и Здравко Петров

Валери Славчев заедно с група Хоризонт в музиката и живота

Валери Славчев заедно с момчетата от група Хоризонт в музиката и живота Валери Славчев създава група "Хоризонт" още като ученик през 84-та. Оттогава те имат над четири хиляди изяви пред публика у нас и в чужбина и пет студийни албума. Успоредно с изявите си в Хоризонт, Валери Славчев има издадени два самостоятелни госпъл албума – „Ще устоим на студения вятър” (1993) и „Покажи ми” (1996), които са записани отново с момчетата от група "Хоризонт". За новия, шести албум на групата, за песента „Не сънуваш“, но и за вярата, за това колко е важно да имаш истории с приятели, Валери Славчев разказва пред Диляна Трачева и Здравко Петров.

Изкушени от свободата

Събира ги импровизацията, творческото безпокойство, постоянното търсене на нови пространства в изкуството и артистичният полет към свободата и независимостта. Приятели са и вече десетилетие предизвикват, изненадват, рискуват, експериментират. Музиката им е преживяване, споделено с публиката, с единствения верен съмишленик и свидетел на създаването на нещо ново и неочаквано. Димитър Горчаков - синтезатори, Павел Терзийски - глас и Александър Деянов “Skiller“ - бийтбокс са трима представители на майсторския кръг „BigBanda“. Проекта си „Clavexperience“ започват да реализират през 2013 година. Досега нито за миг не са спирали и не са се отказвали, въпреки многобройните ангажименти с други инициативи. В разговор с Диляна Трачева и Здравко Петров Димитър Горчаков и Павел Терзийски разкриват подробности за съвместната си работа и разказват за авторската си пиесата „Timeless Wheel“.

Зорница Драгостинова: “Колко е важно да го живеем хубаво този живот!“

Издала повече от десет книги у нас, от които девет с поезия и станали част от Европейския и Световен алманах на поезията в чужбина, Зорница Драгостинова “Zee” е носител на наградата за Световна поетеса и изучаван автор в програмата на чуждестранни училища и университети. Последната ѝ книга съдържа и текстовете на песните от албума „Дали“ и носи чувствата на хората и философията им за живота в тези бурни времена. Как поезията ѝ намира музикалния си облик почти случайно, къде Зорница търси вдъхновение и какво я е върнало в България, ще научите от разговора на Диляна Трачева и Здравко Петров с поетесата, която изпълнява песните, композирани по нейни текстове.

Може ли да кажа нещо? - пита Кирил Хаджиев “Тино“

Тино, или Кирил Хаджиев е финалист в петия сезон на „Гласът на България“. Младият талант е с обещаващо бъдеще за успешна музикална кариера. Самоук е и в пеенето, и в писането на текстовете. Свири на няколко инструмента. Първият му студиен албум „Може ли да кажа нещо?“, излиза през октомври 2021 г., а в песенните варненския изпълнител събира и лирика, и бунтарство. За дългия път, който извървява Тино до голямата сцена, вижте в интервюто на Диляна Трачева и Здравко Петров.

Митко Петров и неговото "Но..."

От самото начало на кариерата си Митко Петров “Матео“ сам пише и продуцира всичките си песни, а нескритото му желание е всяка една ситуация и момент от живота си да превръща в музика. Дебютният му албум "Различният" е микс от емоция, енергия и желанието на автора да докосне всеки потенциален слушател.

Мила Роберт: Всичко рязко светва

Въпреки скромната си възраст, Мила Роберт отдавна вече не е под сянката на родителите си – певицата Ваня Щерева и баскетболиста Роберт Гергов, а блести със собствена светлина, която ще става все по-ярка. "Всичко рязко светва" е първият сингъл от дебютния албум на певицата, озаглавен "Еготрип". Целта на този проект е да напомни на хората, че всеки ден е хубав. "Всичко рязко светва, когато си видя колелото, че си стои на улицата и още си е мое. Всичко рязко светва, когато видя любим човек." Усетете тези и още откровения на Мила в разговора й с Диляна Трачева и Здравко Петров в епизод 46 от поредицата "Земя на таланти".

Любомира Павлова - Lyrra представя песента „My Heart Is Beating

Любомира Павлова завършва средното си образование в НМУ "Любомир Пипков" със специалност "народно пеене", а висшето си образование продължава в СУ "Св. Климент Охридски" със специалност "музикална педагогика". Тя е част от световноизвестния хор "Мистерията на българските гласове". В края на 2020 г., Любомира с артистичен псевдоним Lyrra, пусна своя първи самостоятелен сингъл Believe, който имаше голям успех и оглави музикалните класации в страната. В епизод 45 от "Земя на таланти" Диляна Трачева и Здравко Петров разговарят с Lyrra за следващата ѝ песен “My Heart Is Beating”, създадена и записана с Tony Wolf.

Ивайла Мацина и Пепи Писарски заедно в албума "Музикален зодиак"

Двама водещи от БНР – Диляна Трачева и Здравко Петров, се срещат с двама водещи от радио "Усмивка" – Ивка Усмивка и Пепи Солети. А това, всъщност са 12-годишната Ивайла Мацина и популярният изпълнител и автор на песни Пепи Писарски. От разговора с тях ще разберете, какво подтиква Пепи да се насочи към писането на песни за деца, как започват записите с Ивка, какво съдържа албума "Музикален зодиак", коя зодия е най-мила и коя – най-тъжна, както и още много полезна и забавна музикално-астрологична информация. Ивайла Мацина и Пепи Писарски са гости в епизод 44 на "Земя на таланти".

Кирил Димитров – Кико: "Всеки път" ме отвежда по-близо до целите

Къде може да се открие началото на пътя за един музикант, как едно разочарование може да се превърне в стимул да продължиш напред и кое дава сили да надграждаш постиженията си разказва Кирил Димитров – Кико, в разговор с Диляна Трачева и Здравко Петров. Кирил Димитров е гост в епизод 43 на "Земя на таланти".

Лили Друмева: Тъжните песни се пишат по-лесно

Певица, автор на песни, бенд лидер, продуцент, издател на албуми, организатор на концерти и турнета, основател на музикални форуми – всичко това и още много е Лили Друмева. Диляна Трачева и Здравко Петров разговарят с нея за любовта й към кънтри и блуграс музиката в епизод 42 на "Земя на таланти".

ПРЕДИШНИ

Слушайте „Земя на таланти“ в над 40 предавания по всички програми на БНР:


Хоризонт
 • „Бъди какъвто си“
 • „Пулсиращи ноти“
 • „12+3“
 • „Алегро виваче“
 • „На бис“
 • „Закуска на тревата“
 • „Имат ли песните спиране“
 • „Двуглас“
 • „Рано в Неделя“
Христо Ботев
 • „Трезор“
 • „Жълтата подводница“
 • „Метроном“
 • „Жива вода“
Радио Благоевград
 • „Евротоп“
 • „Днес“
 • „Магията на музиката“
 • „Неделен мегдан“
БНР - Бургас
 • „Живея в град невероятен”
 • „Странджа пее”
Радио Варна
 • „Джем сешън“
 • „Улица Събота“
 • „Може би „Да“
 • „Студио Класика“
 • „Фестивалите“
 • „Съботна трапеза“
 • „Срещи в 7/8-ми“
Радио Видин
 • „Музикални посоки“
 • „Свободна зона“
 • „Музикална зона“
 • „Класик час“
Радио Кърджали
 • „Дискотека“
 • „Хоризонти“
 • „Полет над Родопите“
Радио Пловдив
 • „МР3 формат“
 • „Радио Пловдив класик“
 • „От дума на дума“
Радио София
 • „Моята друга музика“
 • „Чуй света“
 • „Радиокафе“
Радио Стара Загора
 • „БГ зоната“
 • „Класика за всички“
 • „От извор се песен лее“
Радио Шумен
 • „Фулмакс“
 • „Оттука започва денят“