Това сме ние!

БНР стартира новата си рубрика „Това сме ние“. Чрез нея всеки потребител ще има възможността да се запознае отблизо с репортери и водещи журналисти, благодарение на които получава най-бързите и достоверни новини, анализи и прогнози в програмите на общественото радио.

Ще ви запознаем и със звукорежисьорите, с музикалните редактори и с техните ръководители.

Имат ли всички те хоби, обичат ли да пътуват и да спортуват, както и защо са посветили професионалната си кариера на БНР, ще разберете в новата секция на сайта на БНР „Това сме ние“.

Антон Митов, Директор на „Архивен фонд“ на БНР: Събираме и предоставяме ценни записи

Антон Митов работи в БНР от 1977 г. Кариерата му е свързана основно с програма „Христо Ботев“. Автор и водещ е на предаванията „Как си ти?“, „Антон Митов шоу“, „Хоризонт на вълните на младостта“. Държи да изкаже своята професионална благодарност на журналистката Гита Минкова. 

Тежък фен на Рахманинов е. Любима група му е Einsturzende Neubauten (Саморазрушаващи се нови конструкции).

Автор е на две пиеси на абсурда, бил е и актьор в радиотеатъра на БНР.

-  Г-н Митов, на 25 януари т. г. – 83-я рожден ден на радиото – „Архивен фонд“ спечели наградата на БНР „Сирак Скитник“ за мултимедиен проект. Какво могат да видят потребителите на archives.bnr.bg.?

-  Пускаме снимки, видео, аудио, текстове. Екипът на отдел „Интернет съдържание“ e много силен, всеки от колегите е професионалист, владее по няколко езика. Анелия Кръндева, Радослав Диков, Марина Бекриева, Мария Пеева (тя спечели конкурс и вече работи за Европредседателството, но участва с нас до последните метри по създаването на сайта). Да се предложи архивен запис не е лека работа. А бъдеще без минало не съществува, нали?

Наградата „Сирак Скитник“ е за първия етап на сайта. Предстои неговото развитие и непрекъснато обновяване. Имаме идея да продаваме записи в Интернет. Много хора търсят. Особено класическа музика, направена в БНР през 70-те години. Ние имаме продуцентските и изпълнителските права за това. Последните, които купиха от нас,  са научни работници от Германия, Австрия …Пишат за даден композитор, чиито произведения навремето нашите музиканти са изпълнили великолепно. В Първо студио на радиото се правят качествени записи.

Това е едната страна - комерсиалната. Ще направим така, че чрез SMS да се плаща определена сума, за да се избегнат договори, които са доста бюрократизирани.

Другата ни идея е архивът да се ползва от преподаватели и студенти, които идват при нас. Националното радио има уникални записи – около 950 000 архивни единици.

-  А защо БНР няма всички запазени записи от продукциите си?

-  Проблемът идва от това, че по време на Втората световна война Първо студио е било бомбардирано. Преди войната старите градски песни, първите оперни изпълнения, са записани в националното радио. Много се ядосвам, когато в YOUTUBE видя песни на Аспарух Лешников, например. Та те нямат правата. Пускат снимка от „Балкантон“,  като си мислят, че така замазват нещата. За по-младите ще припомня, че с „Балкантон“ преди години имахме съвместна дейност. Записвахме в БНР и им предоставяхме лентата, за да произведат плочи.

-  Миналата година стартира инициативата „Изпрати запис“ за попълване на архивния фонд. Обаждат ли ви се слушатели?

-  Много хора донесоха запазени от колекционери плочи. Ние приемаме всичко – звук, видеа, снимки.

Последния път Георги Лазов, който е на 57 години, но е инвалид, ни съобщи, че е решил да ни предостави  4 цветни броя негативни филми. Те са заснети от него в Първо студио на БНР през 2000-та или 2001-а г. На кадрите са деца финалисти в предаването за млади фолклорни таланти „Рано в неделя“. Разбира се, ние ще върнем негативите.

Г-н Лазов е запазил още касета със спомени за Балканската война и Македоно-Одринското опълчение, в което е участвал Гарабед Печиян. По време на записа Гарабед е бил на 100 години, но със свежа памет.

Сега нашият слушател издирва касетата, за да ни даде правата за ползване.  Ние ще я цифровизираме и ще я върнем. Държа да отбележа, че молим слушателите за още записи.

-  Сайтът archives.bnr.bg е  направен по всички изисквания на Европейски съюз за радио и телевизия (EBU). Какво липсва в него?

-  Нямаме спорт, записани футболни мачове, не знам как се е получил този пропуск. А има уникални двубои, които са се случвали в държавата и на международно ниво. По тази причина отворихме рубрика за спорт. Засега сме се ограничили с химните на отборите, участвали в първенствата.

-  Бихте ли акцентирал на още публикации?

Намерихме снимки от първото репортажно предаване от Черни връх.  На тях всяка жена е с различна прическа и с нови дрехи. Забавното е, че става дума за радио репортаж, а не за телевизионен.  Всички хора и техниката са били качвани горе с коне.

Ако от този свят си отиде някой достоен човек, както беше със световноизвестния руски баритон Дмитрий Хворостовски, ние пускаме записи. Великолепно интервю имаме от преди години на колежката Цвети Тончева от програма „Христо Ботев“.

По повод 80 годишнината на режисьора Андрей Кончаловски пуснахме интервю на Донка Стамболийска. Имаме интервю и с Георги Аспарухов и т. н.

-  Кога ще пуснете видео материали?

-  Всеки момент. Ще качим предимно концерти. БНР има нелинейно радио Бинар, което разполага с  тези ценни записи.