Това сме ние!

БНР стартира новата си рубрика „Това сме ние“. Чрез нея всеки потребител ще има възможността да се запознае отблизо с репортери и водещи журналисти, благодарение на които получава най-бързите и достоверни новини, анализи и прогнози в програмите на общественото радио.

Ще ви запознаем и със звукорежисьорите, с музикалните редактори и с техните ръководители.

Имат ли всички те хоби, обичат ли да пътуват и да спортуват, както и защо са посветили професионалната си кариера на БНР, ще разберете в новата секция на сайта на БНР „Това сме ние“.

Пламен Коцев: Видин се превърна в безпътен кръстопът

Пламен Коцев работи в Радио Видин от 2009 година. Автор и водещ е на новини, актуални блокове от деня, както и на предаването „Рок общество“. На 15-годишна възраст създава първата си рок група. Свири на тромпет и китара, участва в редица фестивали. Пише текстове и музика за песни. Съавтор е на игрален и игрално-документален филм - „Стъпки в калта“ и „Зимна приказка“. Първият от тях печели наградите за оператор и главна мъжка роля (в изпълнение на Пламен Коцев) на филмовия фестивал за аматьорско кино в Москва през 2004 година.

Когато разполага със свободно време, Пламен Коцев обича и да рисува.

-  Г-н Коцев, спечелихте голямата награда на БНР „Сирак Скитник“ за радиожурналистика с фийчъра в три части „Видин – безпътният кръстопът“. Кои са най-обсъжданите теми и как подбирате събеседниците си?

-  Старая се да се докосна до всяка част от видинското общество. Разговарям с хора, които по време на т. нар. югоембарго изнасяха стоки в съседна Сърбия и по този начин припечелваха лесни пари. Тогава никой не мислеше да инвестира във Видин, да създаде работна ръка. Закриваха се предприятия и… така, до ден днешен.

В първата част каня търговци на стоки – от царевични пръчици до тоалетна хартия, например. Разговарям с митнически служители, които разказват и за по-големи контрабандни износи.

Във втората част разговарям с предприемачи, които често казват че малкият и средният бизнес в региона едва дишат, а големият го няма никакъв. В студиото идват представители на общинската администрация, депутати от региона.

И в третата част на фийчъра давам думата на кукловоди, художници, скулптори. Хората на изкуството са най-раними и най-тежко преживяват преходните години. Те именно разказват как Видин се превърна в безпътен кръстопът.

Ще кажете имате Дунав мост две до Румъния, близо сте и до границата със Сърбия. Да, но връзката ни със столицата и с останалата част от страната е прекъсната.

-  А доколко артистизмът помага във вашата журналистическа работа?

-  Артистизмът ми носи единствено ползи. Например първия път, когато застанах пред микрофон, аз не се притесних. Защото съм на сцена от много години.

-  Имате ли нови професионални планове?

-  Всяко предаване в сутрешния блок на Радио Видин, което водя в сряда, всъщност е ново. Три часа и половина на живо. Скоро питах хората как биха искали да живеят през 2018 година  – на кредит или с депозит в банка. Избор или житейска необходимост е това? Много интересни и противоречиви гледни точки се чуха. Потърсих банкери, икономисти, хората на улицата.

-  Община Видин решавала ли е спешно проблем след ваше предаване?

-  Разбира се. В началото на 2017 година например, една жена беше принудена от хазяина си да остане на улицата. Поставихме въпроса пред общинската администрация да й бъде подсигурено социално жилище. Имаше известни пречки при настаняването тъй като не отговаряла на дадени условия. Бяха преодолени и проблемът се реши.