Günün Programı

Резултати : yazar Gergana Mançeva

Pse alfabeti cirilik është “alfabeti i paqes” për bullgarët në Hamburg

Festivali i Shkronjave do të mbledhë për të dytin vit radhazi shumë bullgarë që jetojnë në Gjermani. Nisma është e një grupi bashkatdhetarësh në Hamburg. Njerëzit me rrënjë bullgare në këtë qendër industriale të Gjermanisë janë të bashkuar në..

24.05.22 10:25 |

Kiril alfabesi Hamburg'daki Bulgaristan vatandaşları için "barışın alfabesi" oldu

Harfler Festivali art arda ikinci yıldır Almanya’da yaşayan Bulgaristan vatandaşlarını bir araya getirecek. Girişim fikri, Hamburg’ta yaşayan ve “Zaedno” /Birlikte/ adlı İnternet grubunda ortak dava için çalışma arzusuyla birleşen soydaşlardan geldi...

24.05.22 09:55 |

Opera sanatçısı Slavin Peev: Bulgar eserleri daha sık duyulmalı

“Bulgar rapsodileri” adlı oda konçertosu sadece ünlü Bulgar bestecilerinden eserler içerecek ve Plovdiv’te üç klasik müzik sanatçısı tarafından ziyaretçilere taktim edilecek.     16 Mayıs’ta “Saedinenie” salonundaki konser 24 Mayıs Slav..

16.05.22 09:05 |

Basi i operës Sllavin Peev: Le të tingëllojnë më shumë dhe më shpesh veprat bullgare në salla

Tre muzikantë të shquar klasikë do të prezantojnë në Plovdiv një koncert të dhomës të titulluar "Rapsodia Bullgare" vetëm me vepra të kompozitorëve të njohur bullgarë . Koncerti është në sallën “Sëedinenie” /Bashkimi/ më 16 maj dhe është në..

14.05.22 11:45 |

Liria, fisnikëria, përkushtimi – simbolet e fshehura të heronjve në fshatin Petriç

Në fund të prillit dhe në fillim të majit ne, bullgarët, kujtojmë vrullin e mahnitshëm për liri të heronjve të Kryengritjes së Prillit të vitit 1876 .  Ne kemi folur shumë herë për veprën e kryengritësve të prillit, madje na duket se kjo temë..

14.05.22 07:05 |

Dita e Shën Gjergjit – festa e cila kërkon përgatitje të zellshme dhe ... aftësi kulinarie

Dita e Shën Gjergjit – 6 maj është festa më e madhe pranverore për bullgarët dhe krahas Ringjalljes së Krishtit, shënon fillimin e vitit të ri bujqësor. Edhe sot e kësaj dite   Dita e Shën Gjergjit pritet me gëzim në çdo familje bullgare..

06.05.22 07:35 |

Özenle hazırlanan Gergövden ve Hıdrellez sofrası

Yeni tarım yılının müjdecisi olan 6 Mayıs Gergövden (Aziz Georgi),  Bulgaristan vatandaşları için Paskalya Yortusunun yanısıra en çok kutlanan bahar bayramlarından biridir. Günümüzde de, bugün isim gününü kutlayan olup olmamasına ve tarımla..

06.05.22 07:15 |

Maria Petkova për rrugën drejt rrënjëve dhe lirisë në... Përvomaj

Më datën 1 maj ju shpiem në qytetin Përvomaj. Dokumenti më i vjetër historik, në të cilin përmendet vendbanimi është nga viti 1576. Sot njerëzit  për të cilët ky qytet jugor bullgar është shtëpi janë pak mbi 12 mijë dhe ata kanë një shkak të..

01.05.22 10:15 |

Ressam Mariya Petkova ile başkentten Pırvomay kasabasına giden yolun hikayesini konuştuk

1 Mayıs’ta sizleri Pırvomay kasabasına davet ediyoruz. Bu yerleşim yerinin adının geçtiği en eski belge 1576 yılına ait. Güney Bulgaristan’da yer alan bu kasabanın günümüzdeki nüfusu 12 binin biraz üstünde. “1 may” – yani 1 Mayıs’ta Pırvomay şehri çifte..

01.05.22 06:35 |

‘Büyükannenin yemek tarifleri’ yarışması aile fertlerini mutlu yapmayı hedefliyor

Ülkemizin dört bir bucağında hazırlanan nefis yemekler çoktur. Bunlara adanmış bilimsel araştırmalar ve Bulgaristan’ın ‘damak tadını’ dile getiren çeşitli yemek dergileri mevcut. Bulgar ailelerinde kuşaktan kuşağa devredilen özgün yemek tariflerinin..

15.04.22 08:30 |