Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борис Машалов – 100 години от рождението му

Някои хора са благословени с дълъг и щастлив живот на земята, други си отиват рано. Но спомен за поколенията оставят малцина – тези, които са успели да докоснат душите на своите близки, приятели, съвременници. Стогодишнината от рождението на народния певец Борис Машалов е един от примерите за артистично безсмъртие.

Независимо че в този отрязък от един век, животът му „заема“ едва 48 години. От тях 25 са посветени на песента. Днес не са останали много от хората, имали щастието да го слушат на живо. Но още се разказва за умението му да завладее публиката, да „хване за душата“ слушателя и да го преведе през тайнството на таланта и традицията. Гласът му – „цветен“, красив във всички регистри, разказва весели и тъжни истории, носи носталгия, но и радост. През последните дни по всички национални медии звучат архивни записи, негови близки разказват спомени.

СнимкаИзбрах да ви срещна с двама наши съвременници, които никога не са имали личен контакт с големия изпълнител, но неговият професионален и житейски пример е оказал влияние върху тях. Преди това да припомним някои моменти от биографията му. Роден е в Севлиево, Северна България, но репертоарът му включва образци от различни фолклорни области. Баща му Никола бил търговец, пътувал много и непрекъснато научавал нови песни. Майка му също била гласовита. Предали това наследство и на шестте си деца, сред които имало само едно момиче. Финансови несполуки принудили семейството да се премести в София. Мъжете се захванали с бояджийство. Още в Севлиево се занимавали и с „пехливанлък“ (борба), но това не носело кой знае какви доходи. В началото на 30-те години на ХХ век Борис бил приет в Клуба на борците-аматьори и спечелил немалко победи – и у нас, и в чужбина. По време на военната си служба младежът бил моряк. И там талантите му донесли популярност – състезавал се, пеел, всички го обичали. В края на същото десетилетие отива в чешката столица, за да запише популярни шлагери за една българска грамофонна фирма. Собствениците решили да направят реклама на плочите с импровизиран концерт на открито. Певецът изпълнил част от програмата, а накрая – любимата народна песен на баща си. Публиката била очарована. Един елегантен господин се приближил до Машалов и се представил – Сирак Скитник, директор на Радио София (днес БНР). По негова покана изпълнителят (тогава на 23 г.) започва участията си в програмите на радиото, но само с народни песни.

СнимкаРодил съм се, след като моят велик съименник вече не е бил сред живите. За мен той беше гласът от радиото, както и героят във веселите истории, които баща ми и останалите му братя разказваха – думи на Борис Машалов, племенник на певеца. Той разказва и за другите мъже във фамилията, които носят същото име.



Снимка





С групите, съставени от Министерството на културата,  Борис Машалов е обиколил цяла България. Навсякъде публиката го очаквала с нетърпение, а той пеел по няколко биса. Печели почитатели и по света – Германия, Франция, Унгария, Италия, страните от бивша Югославия и бившия Съветски съюз, Албания, Китай. У нас има много негови последователи. Сред тях е младата народна певица Анна Борисова, която организира фолклорен конкурс „Северняшки славеи“ във Велико Търново. Част от регламента на първото издание бяха песните, изпълнявани от Машалов. 

Снимки: личен архив






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!