Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Акордеонистът Кирил Владов и неговите първи радиозаписи

3
Снимка: Личен архив
Мирослав Василев

Регионалните радиостанции на БНР, създадени като самостоятелни информационни центрове във Варна, Стара Загора, Пловдив, Шумен и Благоевград, притежават богати звукозаписни фондове с българска народна музика. Сред основните задачи на регионалните медии в ранните години приоритет има документирането, популяризирането и съхранението на местен музикален фолклор, а през втората половина на ХХ век активно се записват изпълнения на певци и инструменталисти с аранжименти от професионални музиканти.


Екип от музикалния отдел на Радио Варна издрива народни изпълнители от Североизточна България – Шуменско, Разградско, Търговищко, Добричко, Силистренско. Варненското радио продуцира и записи на изпълнители от други региони на страната като Стойка Делчева от Ракитница, Старозагорско, Стамболка Генадиева от Годеч, Тома Янчев от Граматиково, Зорка Желязкова от Айтос, Катя Петрова от Сенгельово (Егейска Македония), Жельо Йовчев от Полски извор, Бургаско и др. Сред инструменталистите в музикалния фонд, които осъществяват първите си звукозаписи в студиото на Радио Варна, присъства и името на стилния шопски акордеонист Кирил Владов. По време на концерт в Слънчев бряг случайно го чува тогавашния музикален редактор Недялко Станев, отговорен за народната музика в Радио Варна (1970-1989 г.). От съвместната им среща Кирил Владов си спомня думите: „Много хубаво свириш. Защо не дойдеш да направиш записи в радиото?”. През 1978 г. записва първите четири хорà, обработени от Недялко Станев и Ангел Истатков. От тогава неговите изпълнения във фонотеката на Радио Варна достигат 15 записа, съпроводени от щатния оркестър на радиото.


Кирил Владов е роден на 19 май 1953 г. в с. Курило, днес квартал на София. Едва шестгодишен хваща акордеона. Талантът на народен музикант е наследил от баща си, който свири на хармоника. Сам усъвършенства майсторлъка, слушайки изпълнения на акордеонистите Борис Карлов, Коста Колев, Иван Шибилев, Ибро Лолов, Емил Колев, Трайчо Синапов и др. През 1971 г. постъпва като танцьор в танцовия състав към ДНА – Сливен. Музикалната дарба е забелязана от хореографа Здравко Даскалов, който насочва младия талант за корепетитор на състава. „Танците много ми помогнаха да опозная специфичните особености на българската народна музика, стила и характера на отделните фолклорни области”, казва Кирил Владов. По покана на Емил Колев през 1979 г. в Първо студио на Радио София записва „Право шопско” и „Йовино хоро” (обр. Христофор Раданов) със симфоничния оркестър на БНР. Те са издадени на грамофонна плоча от „Балкантон”. През 80-те години Кирил Владов е постоянен сътрудник в Радио София. Съпровожда в записи на Василка Андонова, Костадин Гугов, Трио „Българка”, Янка Рупкина и др. От 1990 г. е корепетитор в Държавното хореографско училище. Автор е на музиката към танците в телевизионното предаване „Български уроци” на БНТ. През 2008 г. издава авторски албум с хорà и ръченици от Северозападна и Средна Западна България.


Инженер-химик по образование днес акордеонистът с вълнение се връща към спомена за първите записи в Радио Варна – музикални документи от един творчески път, звук от живота на Кирил Владов.


„Радио Варна - 80 години звукът на живота”

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Варна

НА СВЕТЛО на 16 септември с Валерия Василева

Община Белослав изпълнява пилотен проект за намаляване на отпадъците в морските води чрез въвеждане на иновационна системата за рециклиране на пластмаса. Репортаж от заседанието на ПК „Социални дейности и жилищна политика“ към Общински съвет - Варна. Актуална информация за епидемичната обстановка във Варна и областта от брифинга на..

публикувано на 16.09.21 в 12:45

НОВИЯТ ДЕН в четвъртък, 16 септември

От днес започват традиционните обиколки по домовете на учениците, които не са записани или не са се явили в училище в първия учебен ден. Разговор по темата с Ирена Радева – началник на РУО - Варна; Репортаж от няколко района във Варна заради липсващите пешеходни пътеки в близост до училищата; Поредна кампания за събиране на опасни отпадъци от..

публикувано на 15.09.21 в 16:06

НА СВЕТЛО на 15 септември с Валерия Василева

Репортаж от първия учебен ден във Варна и от брифинга на ОД на МВР - Варна за  традиционната акция на полицията "Децата тръгват на училище! Да ги запазим на пътя!". В Комплекс "Камчия" днес откриха официално Балкански център по русистика. За предизвикателствата на учителската професия за младите преподаватели разговаряме с Яница Петрова..

публикувано на 15.09.21 в 11:09

НОВИЯТ ДЕН на 15 септември с Мариела Димитрова

Защо децата трябва да ходят на училище ще ни каже в 8.10 часа първокласничката Михаела Цонева, която днес влиза в училище на 6-ст години. Образователната система във Варна е готова за началото на новата учебна година, по думите на Лилия Христова, директор на дирекция „Образование“ в община Варна. Но как ще започне учебната година в условията на..

публикувано на 15.09.21 в 06:05

НА СВЕТЛО на 14 септември с Валерия Василева

Министърът на туризма Стела Балтова проведе работна среща в КК "Златни пясъци" с представителите на бизнеса във Варна за резултатите от летния сезон и развитието на отрасъла. Интервю с началника на районната служба "Пожарна безопасност и защита на населението" в Балчик - инж. Антон Антонов, по повод Седмицата на пожарната безопасност (13..

публикувано на 14.09.21 в 11:50

НОВИЯТ ДЕН на 14 септември с Иван Барбов

Още преди слънцето да изгрее, ранобудният сутрешен екип на "Радио Варна" ви очаква за една поредна вълнуваща среща в нашия ефир от 6.00 до 10.30 часа.   Интересни теми, актуални новини и хубава музика са ви подготвили Иван Барбов, Валери Великов и звукорежисьора Недялко Добрев.  Ето и акцентите: В навечерието на първия училищен звънец..

публикувано на 14.09.21 в 05:55

"На светло" на 13 септември 2021 г. със Сияна Спиридонова

Подобаващо изпращане на лятото със сърф, уиндсърф и каяк за деца и младежи със специални нужди се проведе на плажа във варненския квартал "Аспарухово". Как морето и водните спортове подобряват физическото и психическото здраве на малчуганите? Новата учебна година започна от днес в Медицински университет – Варна. Съветниците от постоянната комисия..

публикувано на 13.09.21 в 12:32