Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Научна конференция ще търси връзката между писменото наследство и информационните технологии

Снимка: ЕПА/БГНЕС

  В СОК „Камчия“ световноизвестни учени обсъждат създаването на дигитална „библиотека“за славянскиръкописи и старопечатни книги

Санаторно-оздравителен комплекс „Камчия“ ще е домакин на Международна научна конференция „Писменото наследство и информационните технологии - El’Manuscript – 2014“. Форумът, който ще се проведе от 15 до 20 септември в Учебно-възпитателния център на комплекса, е организиран от Кирило-Методиевския научен център към Българската академия на науките в партньорство с Фондация „Устойчиво развитие за България“, Ижевския държавен технически университет, руското научно сдружение „Писмено наследство“ и „Диджитал Медиевалист“ – научно сдружение от Франция.

75 учени от България, Русия, Авствия, Германия, Франция, Италия, Испания, Естония, Литва, Полша и САЩ ще обсъждат създаването на съвременни средства за съхранение, описване, обработване, анализ и публикуване на ръкописни и старопечатни паметници, както и на исторически извори. Те ще коментират въпросите, свързани с подготовката и използването на електронните ресурси в хуманитаристиката, в културата и образованието.

Провеждането на конференцията в България ще даде възможност да се обсъди съхраняването и дигиталния достъп до славянското книжовно културно наследство, което е запазено както у нас, така и в чужди книгохранилища. Учените ще коментират възможностите за превръщането му в инструмент за подкрепа на европейската културна идентичност.

Паралелно с работата на конференциятаще се състои и школа за млади учени и докторанти. Тя ще включва лекции, практически занятия и консултативни сесии за работа с информационни системи и инструменти.

Сред именитите лектори, които ще участват в конференцията, са:

Проф. дфн Виктор Баранов - преподавател в Ижевския държавен технически университет в Русия. Той е инициатор на научното сдружение "Писмено наследство", което обединява специалисти, занимаващи се с изследване, описание, опазване, популяризиране и публикуване на ръкописни и старопечатни книги от средновековния и преднационалния период. Целите на сдружението са свързани със създаване на електронни библиотеки и базиданни на ръкописни и старопечатни книги, както и с разработване на методики за използването на информационните ресурси в областта на хуманистаристиката. Проф. Баранов е създател на сайта "Манускрипт" (http://mns.udsu.ru/).

Доц. д-р Славия Бърлиева е директор на Кирило-Методиевския научен център при Българската академия на науките. Тя е специалист по латински средновековни ръкописи, преподавател по Латинска палеография и Средновековна хронология на студенти от Софийския университет "Св. Климент Охридски". Участва в редицапроектисвързани с дигитализацията на кирило-методиевскотописмено наследство.

Проф. д-р Хайнц Миклас е изтъкнат австрийски учен в областта на ранната славянска писменост и един от най-добрите познавачи на глаголическата писменост. Работи с ръкописите, съхранявани в манастира "Св.Екатерина" на Синай, както и по множество проекти, свързани с дигитализацията и електронната обработка на славянското писмено наследство. Преподавател във Виенския университет, чуждестранен член на БАН, почетен доктор на Софийския университет. Проф. Миклас говори добре българскиезик.

Санаторно-оздравителен комплекс "Камчия" и Фондация "Устойчиво развитие за България" са партньори на Кирило-Методиевския научен център към БАН. В резултат на успешното сътрудничество са проведени множество конференции в областта на славистиката и Кирило-Методиевското дело.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Първи президентски балотаж в Турция за последния век

Тази неделя Турция се отправя към втори тур на изборите за президент. Това е първият балотаж на президентски избори в 100-годишната история на страната. Оспорваната битка за президентския пост ще се води между сегашния държавен глава Реджеп Тайип Ердоган, кандидат на Републиканския алианс, и Кемал Кълъчдароглу, кандидат на опозиционния..

публикувано на 28.05.23 в 08:53
плаж край Варна

Дъжд, гръмотевици и градушки в неделя

И днес ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. Ще има краткотрайни валежи, на места интензивни, придружени от гръмотевици и временно усилване на вятъра. Възможни са и локални градушки! Най-често ще духа слаб, по Черноморието до умерен вятър от север-североизток. Максимални температури ще са между 20 и 25 градуса, за Варна..

публикувано на 28.05.23 в 08:23
Мария Габриел

Замразяваме преговорите заяви в централата на ГЕРБ Мария Габриел

Всичко си има граници. Моята е, че не мога да приема демокрация да се гради на базата на лъжи и разклащане на устоите на държавата, обясни позицията си Мария Габриел. България е суверенна държава и е неприемливо да се говори   за политизация на службите. Не е приемлив и компориса да подкрепиш някой, който се готви за демонтаж на държавата...

публикувано на 27.05.23 в 17:22

Фолклорен събор “С България в сърцето“ в Каварна

Днес е вторият ден от ХVІІ Общобългарски младежки събор „С България в сърцето“. Той се организира от община Каварна и Продуцентска къща „Пирина“. Илия Луков, инициатор и организатор на събора,  пожела успех и здраве на всички участници, организатори, жури, публика, гостоприемни домакини. Три дни на фолклорната сцена в Каварна  се редуват..

публикувано на 27.05.23 в 15:07

Заляха с червена боя паметника на българските подводничари до река Камчия

Паметникът на българските подводничари в близост до река Камчия е бил залят с червена боя , сигнализираха слушатели на Радио Варна. Монументът се намира до устието на реката на 4 километра от село Близнаци. Освен червената боя, по паметника има и надписи със спрей "Смърт на Москва "и "Слава на Украйна" . Извършителите на вандалската проява все още..

публикувано на 27.05.23 в 14:47

Даниел Митов от ГЕРБ/СДС: На президента Радев много му се управлява

"Някой не желае да има редовно правителство, а президентът много иска да продължи да управлява". Това каза в предаването на Радио Варна „Позиция“ депутатът от ГЕРБ/СДС Даниел Митов.   " Преговорите за съставяне на правителство с втория мандат продължават , въпреки скандала със записите от Националния съвет на „Продължаваме промяната",..

публикувано на 27.05.23 в 13:50
Даниел Лорер

Даниел Лорер: ГЕРБ в никакъв случай няма да получи МВР

Всички сили, които имат нещо общо с Русия не искат да има правителство между двете първи коалиции в парламента. Ние обаче сме твърдо решени да съставим кабинет. Това подчерта, в предаването „Позиция“ на Радио Варна, народният представител от „Продължаваме промяната“ / „Демократична България“ Даниел Лорер. Според него, фокуса не трябва да е върху..

публикувано на 27.05.23 в 13:35