Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Полезните свойства на пивните дрожди бяха обобщени по време на научна среща на тема „Натуралният свят на пивото“

бира
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Форумът е организиран от Института по криобиология и хранителни технологии.  Експертите подчертаха, че богатото съдържание на желязо, цинк, фолиева киселина и селен в бирената мая е причина тя да намира широко приложение в козметиката, СПА процедурите и балнеологията. Някои изследвания сочат още, че заради бирената мая пивото спомага за намаляване на „лошия” холестерол в кръвта и за повишаване на „добрия”. Специалистите отново разбиха градските митове за „биреното коремче“. „ При умерена консумация бирата не води до напълняване, защото тя е една от най-ниско калоричните напитки и съдържа над 90% вода“.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Затварят улица, която свързва Горна и Долна Трака заради преасфалтиране

Днес от 9 до 12 часа ще бъде затворена за движение на автомобили ул. „Арх. Манол Йорданов“, която свързва Горна и Долна Трака, съобщиха от дирекция „Инженерна инфраструктура и благоустрояване“ към Община Варна.  Причината за затваряне на улицата е полагане на долен слой асфалт по пътното платно.

публикувано на 27.09.24 в 07:04

Днес отбелязваме Международния ден на туризма

Фасадата на Националния дворец на културата (НДК) ще бъде осветена в цветовете и логото, определени от Световната организация по туризъм днес. Поводът е Световният ден на туризма, който се отбелязва на днешния 27 септември.  Осветяването ще продължи четири часа и ще започне в 19.00, съобщават от Министерството на туризма. На фасадата на НДК ще бъде..

публикувано на 27.09.24 в 06:00

След скандали и блокиране на трибуната заседанието на парламента беше прекратено

Напрежение имаше в пленарната зала, където трябваше да бъдат разгледани предложения за предоговаряне на Плана за възстановяване и устойчивост и придобиване от държавата на активи на "Мини Марица-изток". Въпреки че след четири часа опити ГЕРБ-СДС, ДПС и ПП-ДБ успяха да съберат необходимия кворум за подновяване на заседанието, то отново беше..

обновено на 27.09.24 в 05:54

Адресите без ток на 27 септември

На 27.09.2024, от 9:00 до 16:00 , поради неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на гр. Варна - кв. Чайка бл. 20, бл. 21, бл. 69, ДКЦ Чайка ЕООД - рентген, м-ст Салтанат 7, 23, 26, 28, 29, 38, 81, електрозахранени от ТП 141, ТП 1076, ТП 75. В периода..

публикувано на 27.09.24 в 05:52
Есенно море, ноември

Слънчево време в петък

Утрото в петък ни посреща с приятно, тихо и спокойно време. Днес ще е предимно слънчево, сутринта на места мъгливо. Ще духа слаб южен вятър, следобед до умерен от югоизток. Максемални температури между 28° и 33°, по Черноморието от 24° до 27°, за Варна около 27°. Вълнението на морето 2-3 бала. Температура на морската вода 22°-23°...

публикувано на 27.09.24 в 05:50

Филмът "Триумф" е големият победител на фестивала "Златна роза"

Голямата награда "Златна роза" на едноименния фестивал на българския игрален филм получи лентата на Кристина Грозева и Петър Вълчанов "Триумф", с участието на Мария Бакалова и Кристина Грозева. Двете си поделиха наградата за най-добра женска роля, а филмът получи и наградата на публиката, на Съюза на българските филмови дейци ,както и наградата за..

публикувано на 26.09.24 в 20:15

ОбС-Варна не прие отчета на Двореца на културата и спорта

Местният парламент във Варна прие годишните финансови отчети на повечето общински дружества за 2023 г. На днешното заседание бяха одобрени финансовите резултати на 11 лечебни заведения и 5 търговски дружества. Приемането на отчета на „Двореца на културата и спорта“ беше отложено заради изнесена от трибуната на зала „Пленарна“ информация от съветник за..

публикувано на 26.09.24 в 17:06