Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Близо 26 млн. и 300 хиляди лева е актуализираната рамка на сборния бюджет на община Балчик

Близо 26 млн. и 300 хиляди лева е актуализираната рамка на сборния бюджет на община Балчик, или с три милиона лева повече от началната. До края на годината се очаква средствата да надминат 28 млн.лв. с окончателното разплащане на рехабилитирания с държавни средства път между селата Дропла и Сенокос. Актуализацията се налага основно заради продажбата на общинските акции в „Албена” АД, от която бяха получени над 15,5 млн.лв. Новата 2015 година ще бъде посрещната с около 3 млн.лв. касова наличност, увери балчишкият кмет Николай Ангелов. Днес стана ясно, че нито едно от трите стопроцентово общински дружества не е на печалба. Медицинският център не е генерирал загуби, за разлика от болницата, която е с 1,150 млн.лева на минус, а Търговски център "Кранево" е назад със 17 000 лева. Днес още стана ясно, че Центърът за настаняване от семеен тип в Балчик, който беше направен за деца с увреждания без родителска грижа, през декември ще приеме подрастващи без увреждания. На сесията бяха избрани 25 съдебни заседатели към Балчишкия районен съд с мандат 2015-2020 г., които трябваше да са с осем души повече, но се оказва, че кандидати няма. 


ВИЖТЕ ОЩЕ

След "Активни потребители" и проверка на БАХБ показа отлонения от стандарта при 13 млечни продукта

Българската агенция по безопасност на храните извършва извънпланово пробовземане на млечни продукти от търговска мрежа. За времето от 22 ноември 2022 година са взети 39 проби за лабораторен анализ по физикохимични показатели, за установяване наличието на вложени немлечни мазнини и за определяне на количеството сухо вещество..

публикувано на 03.12.22 в 08:47

Времето днес, облачно и почти без валежи

И днес ще се задържи облачно. Валежи са малко вероятни, но преди обяд на места ще има условия за намалена видимост. Ще духа слаб до умерен северен вятър, който постепенно ще се преориентира от североизток. Максимални температури между 4° и 9°, за Варна около 6°. Вълнение на морето 2-3 бала. Температура на морската вода 12°-13°...

публикувано на 03.12.22 в 08:43

Нидерландия се кани да блокира приемането на България в Шенген

Следващата седмица Нидерландия ще се съгласи Румъния и Хърватия да се присъединят към Шенгенското пространство, но ще блокира приемането на България, съобщи Нидерландската радиопредавателна корпорация, цитирана от БТА. Нидерландското правителство реши на заседание днес, че България все още не отговаря на условията за присъединяване към Шенген,..

публикувано на 02.12.22 в 18:51

БЧК ще осигури "Топъл обяд" на 1 642 нуждаещи се деца от цялата страна

От 1 декември 2022 г. Българският Червен кръст започна да осигурява всеки учебен ден топъл обяд за 1 642 ученици в 21 области в страната. Безплатна храна в училище получават деца в неравностойно положение – сираци, полусираци, деца от многодетни семейства или с трайно безработни родители. Програмата обхваща студените зимни месеци и ще продължи до..

публикувано на 02.12.22 в 18:04

Извънредно заседание на НС на 6 декември

Председателят на Народното събрание Вежди Рашидов свиква извънредно заседание на парламента на 6 декември 2022 г. , вторник, от 11.00 часа. Разпореждането е на основание чл. 78, т.1 от Конституцията, предаде БГНЕС. В дневния ред са включени първо гласуване на промените в Закона за здравословни и безопасни условия на труд, второ гласуване на промените..

публикувано на 02.12.22 в 17:53

Бернската конвенция реши да затвори досието по случая "Калиакра"

Постоянният комитет на Бернската конвенция реши да затвори досието по случая „Калиакра“, свързан с изграждането на ветропаркове в района на Калиакра и Балчик. Това стана ясно след заседание на Постоянния комитет, което се проведе в периода от 28 ноември до 2 декември 2022 г. в Страсбург, предаде БГНЕС.   Досието е от 2004 г., като през 2007 г...

публикувано на 02.12.22 в 15:39
Служебният министър на икономиката Никола Стоянов

България ще предостави на Украйна леко стрелково оръжие и някои боеприпаси

България ще предостави на Украйна леко стрелково оръжие и някои боеприпаси, съобщи министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов, цитиран от БНР. "На база на решението на парламента, което беше взето, ние ще отпуснем помощ на Украйна. Но танкове – да, няма, мисля, че ставаше дума за леко стрелково оръжие и някои боеприпаси. Това, с което..

публикувано на 02.12.22 в 14:22