Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Мраморен фрагмент от ІІІ век след Христа откриха в центъра на Балчик специалисти от Исторически музей

Мраморен фрагмент от ІІІ век след Христа откриха в центъра на Балчик специалисти от Исторически музей. Предполага се, че каменният къс е част от обществена сграда и е с латински надпис, който обаче все още не може да бъде разчетен. Намерен е на улица „Витоша”, където екип на музея и общинското предприятие  „Благоустрояване и комунално стопанство” ще потърси още запазени части от сградата. Целият античен град, който е под съвременния, представлява ценност и при свлачища се показват или скриват артефекти, коментира директорът на музея Радостина Енчева. Каменният къс днес бе експониран в центъра, пред сградата на музея.

Енчева обобщи и археологическата година – през лятото в продължение на месец, студенти от трети курс специалност „Археология” при СУ, проведоха редовната си практика на база договор за сътрудничество от 2009 г. Те продължиха проучването  на късноантичната крепост в кв. „Хоризонт”, където от две години излиза некропол от римския период. Част от вала, който бе проучен,  дава сведения, че византийците го строят за защита от прабългарите.  Специалисти на музея работиха и в основите на т.нар. Темелков хан по предписание на Министерство на културата. Откритите зидове, фрагментирана керамика и мраморни елементи няма да попречат на възстановяването на сградата, тъй като комисия е преценила, че не е нужно да бъдат експонирани.

Догодина ще продължи лятната практика на студентите, съобщи още Радостина Енчева. 


ВИЖТЕ ОЩЕ

Започва акцията по разтоварването на "Вера Су"

Започва акцията по разтоварването на азотния тор на заседналия край Камен бряг кораб Вера Су. Подготовката за акцията стартира още в понеделник, като от машинното отделение беше източена навлязлата вода, беше инсталирана и платформа до плавателния съд, снабдена с външна хидравлика за отварянето на капаците на хамбара. Вчера заради силен вятър и..

обновено на 22.10.21 в 19:16

Втори ден на протести на ресторантьорите във Варна срещу зеления сертификат

За втори път представители на заведения във Варна и хора, които не одобряват въвеждането на зелените сертификати, се събраха на протест пред общината. Издигнати бяха плакати със зачеркнати спринцовки. Участници в протеста коментираха, че мерките са излишни, а паника се създава целенасочено. Някои споделиха, че се притесняват да не загубят работата си...

публикувано на 22.10.21 в 16:47
СБАГАЛ-Варна

СБАГАЛ „Проф. д-р Димитър Стаматов“ – Варна ще получи 190 300 лв.

Варненската АГ болница е одобрена за финансиране на ремонтни дейности по процедура „Мерки за справяне с пандемията“. Това стана ясно на днешното заседание на ПК „Финанси и бюджет“. Съветниците гласуваха единодушно за това решение, за да може лечебното заведение да участва в проект по ОП „Региони в растеж“, чийто бенефициент е Министерството на..

публикувано на 22.10.21 в 15:34

В 12 гимназии у нас се подготвят съдебни служители

Близо 10 000 са съдебните служители у нас, те са гръбнакът на съдебната система, това заяви във Варна директорът на Националния институт по правосъдие Миглена Тачева. Тя участва в традиционната национална научна конференция на тема "Правото и бизнесът в съвременното общество", организирана от катедра "Правни науки " в Икономическия университет...

публикувано на 22.10.21 в 15:29

От понеделник, преболедувалите COVID-19, установен с антигенен тест, ще имат сертификат

От понеделник, 25 октомври, всички български гражданите, които са преболедували COVID-19 и имат регистриран в Националната здравно-информационна система положителен резултат от направен антигенен тест, могат да изтеглят своя „зелен сертификат“. Сертификатът може да бъде изтеглен от системата на от his.bg. Валидността на сертификатите за преболедуване..

публикувано на 22.10.21 в 14:35

Жестоко убийство на германец в Балчишко

Изключително тежко криминално престъпление са разкрили органите на реда, териториалната дирекция ДАНС и Окръжната прокуратура в Добрич , при което чуждестранен гражданин е бил отвлечен с цел подкуп, а впоследствие и убит по особено жесток начин. Извършителите на престъплението са отново чужди граждани, баща и син, като те са задържани за срок до 72..

публикувано на 22.10.21 в 14:03
Златни пясъци

Още нови жилищни сгради в и край курортните комплекси

Ново жилищно строителство ще има в курортен комплекс Златни пясъци" на мястото на бившето автостопанство, където има два поземлени имота. За целта старите сгради, които са стопански постройки, ще бъдат премахнати и ще се образува нов имот. Това стана ясно по време на днешното заседание на съветниците от постоянната комисия "Архитектура и градоустройство...

публикувано на 22.10.21 в 12:01