Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

40-сет младежи в неравностойно положение ще бъдат обучени безплатно в две морски специалности

Снимка: личен архив на Илия Стойчев

40-сет младежи в неравностойно социално положение от варненска област ще бъдат обучени безплатно в две морски специалности – „водолаз” и „водач на плавателен съд до 40 бруто регистър тона” през следващата година. Обучението се организира от клуб „Приятели на морето” по проект „Морска академия 2014 – 2015”. Набират се младежи над 18 години сираци, полусираци, безработни и от ромски произход. Проектът е на стойност 38 хиляди лева  и е по програмата за подкрепа на неправителствените организации  в България  по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Тя е на обща стойност от близо 146 млн. евро, осигурени от страните-донори Исландия, Лихтенщайн и Норвегия. "От 2000 година до днес близо 300 младежи са преминали обучението на Морски клуб „Приятели на морето”, каза днес Дарина Иванова, ръководител на проекта. "Повечето от тях са момчета, като 1/3 от тях намират работа като моряци в частни български и чужди компании и като водолази основно в Норвегия. Момичетата се раелизират предимно на пасажерски кораби", каза още Дарина Иванова.


ВИЖТЕ ОЩЕ

България - първенец в ЕС по чуждестранни студенти по Медицина

България е първенец в целия ЕС по дял на чуждестранните студенти по медицински специалности. 58,5% от учещите „Медицина“ в страната са чужденци.  Увеличават се чужденците, които учат висше образование в България, съобщават от Министерството на образованието и науката.  През учебната 2021/2022 година техният брой е 16 525 –  8,2% от всички студенти..

публикувано на 29.11.22 в 09:12

Безплатни изследвания във Варна по повод Световния ден за борба със СПИН

Безплатно и анонимно изследване за ХИВ статуса ще се проведе днес, 29 ноември, от 11 до 13 ч., в Икономическия университет;  на 30 ноември от 11 до 14 ч. - в Техническия университет; на 1 декември от 10 до 13 ч. - в Медицинския университет и от 17 до 19,30 ч. - пред голям търговски център на бул. "Сливница". Инициативата е част от кампанията „Пазя себе..

обновено на 29.11.22 в 09:00

Тежка катастрофа с пътнически автобус в Турция

Автобус се преобърна в турската провинция Бартин в северната част на страната, като в катастрофата са ранени най-малко 39 души, съобщи телевизия TRT, цитирана от БГНЕС.  "Пътнически автобус, пътуващ от град Ризе за Зонгулдак, се е преобърнал, по предварителни данни 39 души са ранени", съобщава каналът. Пострадалите са настанени в болница и е..

публикувано на 29.11.22 в 08:54
Снимката е илюстративна

Учен: Замърсяването на Черноморието ни се увеличава

Три вдъхновяващи български жени-учени ще бъдат отличени за техните дръзки изследователски идеи като стипендиантки по програмата за 2022 г. Наградата „За жените в науката“ се равнява на 5 000 евро и има за цел да подкрепи жените-учени до 35-годишна възраст в реализирането на техните научни мечти и да ги мотивира да продължат кариерата си в..

публикувано на 29.11.22 в 08:30

Депутатите заседават извънредно по бюджета

 48-ото Народно събрание ще проведе извънредно заседание днес.  На него ще бъдат разгледани удължаването на бюджетите на Държавното обществено осигуряване, на Здравната каса и на Държавния бюджет. Тогава ще се проведе и отмененият в петък контрол върху изпълнителната власт. С мотива, че за бюджетната рамка се изисква в средносрочна перспектива да..

публикувано на 29.11.22 в 08:23

Общинският съвет в Балчик заседава днес

Редовно заседание на Общинския съвет в Балчик ще се проведе от 9.00 часа днес в заседателната зала на администрацията. Започва се с предложение за отмяна на решение от предната сесия, касаещо повишаване цените на таксиметровия превоз през 2023 година. Сред проектопредложенията, внесени от кмета на общината, е да са отпуснат средства за купуване на..

обновено на 29.11.22 в 08:20

Подновяват издирването на изчезналите рибари

Спасителните екипи в Бургас подновяват издирването на двамата рибари, изчезнали в езерото Мандра край Бургас. Те са в неизвестност от вчера. От полицията призоваха в акцията да се включат и доброволци с лодки, но те задължително да бъдат със спасителни жилетки. В издирването на двамата рибари от Средец и Бургас ще се включат служители на..

публикувано на 29.11.22 в 08:11