Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Стартира кампания за издаване на български език на френския комикс на романа на Вазов "Под игото"

Снимка: БГНЕС

Институции и студенти от Русе подеха кампания за издаване на български език на френския комикс на романа на Вазов „Под игото“. Идеята е на Музея на комикса и Регионалната библиотека, към които се присъедини и Студентският съвет на Русенския университет.

„Желанието ни е рисуваният роман в картини „Под игото“, адаптиран от френския художник Жак Наре във вестник „Юманите“ през 70-те години, да бъде събран в едно книжно тяло и адаптираният текст да бъде преведен и представен за широката българска публика“, обясни директорът на Музея на комикса в Русе Стоян Стоянов.

Комиксът „Под игото“ е дело на художника Жак Наре, като първият му епизод излиза на 29 септември 1969 г. в съботния брой на френския „Юманите“. В продължение на половин година е публикуван целият илюстрован вариант на романа. Жак Наре адаптира текста по превода на „Под игото“, с който разполагат тогава във Франция.

„Интересното при този комикс е, че в илюстрацията много добре е пресъздадена българската епоха като носия, като униформи на националноосвободителното движение, като декор на къщи. Това е така, защото преди да започне работа по комикса, художникът идва със съпругата си в България, за да се запознае точно с автентичната среда, в която се развива действието на романа „Под игото“. Защото в Лувъра търсил е да види български носии и е намерил едва три снимки. Обикаля Сопот, Карлово, Калофер, всички възрожденски градчета. Дори има една случка в Сопотския манастир, където му казват, че това е била стаята на Рада Госпожина. Той казва – не може да бъде, защото тя е литературен герой, измислен герой. Не, тя е съществувала - му казват. Той го приема с насмешка, но при едно от следващите пътувания из дебрите на Балкана, където е имало свлачище, вижда как един голям българин изхвърля големите камъни в пропастта. Околните го наричали Боримечката. И тогава художникът разбрал, че дори и сто години след написването на романа и събитията от Априлското въстание хората продължават да живеят с Вазовите герои“, обяснява Стоян Стоянов.

Русенските инициатори вече са предприели първите стъпки по издаването на българския превод на комикса. Набират се средства чрез студентска кампания, за да се преговаря за авторските права с „Юманите“. По-трудното обаче – осигуряване на целия комикс, е направено. „Планирахме да ползваме сканове на комикса от Френската национална библиотека или от библиотеката в Брюксел, където е препечатван комиксът през 1974 г. в белгийски вестник. Обаче се оказа съвсем случайно, че в къщата-музей „Иван Вазов“ в Сопот разполагат с пълното течение на „Юманите“ и г-н Филчев, директорът на музея, е така любезен да ни го предостави в съпартньорство, за да направим това родолюбиво дело за широката българска публика и комикс почитателите“, каза още Стоян Стоянов.

Очаква се фототипното издание на комикса „Под игото“ на български да излезе до края на годината. /БГНЕС


ВИЖТЕ ОЩЕ

Времето утре - дъждовно и ветровито

Ще преобладава облачно време с валежи от дъжд, които през деня постепенно ще отслабнат. Вятърът ще е предимно слаб от север, но през деня временно ще се усили до умерен и ще се преориентира от запад, по Черноморието от югозапад. Минималните температури ще са между 5° и 8°, а максималните от 10° до 13°. За Варна минимална температура 8°, а..

публикувано на 19.04.21 в 15:30

Адресите без вода този следобед

Варна: - част от курортен комплекс Чайка от 10,30 часа до около 17 часа; - районът около ф-ка "Христо Ботев" и Барутен погреб от 12 ч. до около 17 ч.; - част от кв."Трошево" от 13 ч. до около 19 ч.; - районът между улиците: "1-ви май";"Г.Стаматов";"Нишава" и "Св.Кирил и Методи" от 9 ч. до около 17 ч. Добрич: ул...

публикувано на 19.04.21 в 15:21
Държавният глава Румен Радев се срещна за консултации с представители на парламентарната група на ДПС. На снимката: Мустафа Карадайъ, Йордан Цонев, Аймед Ахмедов.

ДПС с подкрепа за правителство от трите нови партии в Народното събрание

Имахме възможност вечерта на изборите, а и след това да изразим нашата оценка за провелите се избори и сега ще повторим. Ние разчитаме вота на избирателите като ясно изразено желание за промяна, промяна в няколко насоки – да спрем омразата на разделението, противопоставянето, арогантността и агресията в политиката, да възстановим политическата..

публикувано на 19.04.21 в 15:01

Кметът на Бяла: На "Прокурорския плаж" се прави брегоукрепване

Снимки на тежкотоварен автомобил до брега на морето на плажа в Бяла изпратиха в редакцията ни слушатели с въпроса какво се случва? Кметът на община Бяла Пеньо Ненов отговори за Радио Варна, че това е „чисто брегоукрепване”. Става въпрос на южния плаж на Бяла, от водната пързалка до плаж „Шами”, мястото е популярно сред местните като..

публикувано на 19.04.21 в 13:57

Стадион "Варна" ще бъде завършен през 2022 година?

Очак ваме стадион „Варна“ да бъде завършен през 2022 година. Представен бе планът за 2021  година, в който се предвижда още тази година да бъде изградена официалната трибуна и по часовниковата стрелка да започне да се затваря обръчът около стадиона.   Това коментира Бранимир Балачев, зам.-председател на Общински съвет – Варна. Балачев..

обновено на 19.04.21 в 13:52

Мая Димитрова, депутат от БСП: Хоризонтът на новото НС е непридвидим

Хоризонтът на съществуване на новото Народно събрание на България е непредвидим. Мнозинството, което се постигна по някои от вече гласуваните решения, не е постоянно и това се доказа с отхвърлянето на Мораториума за продажба на общински болници, внесен от коалицията „БСП за България“. Това заяви депутатът от 45-то Народно събрание от ПП БСП Мая..

публикувано на 19.04.21 в 13:43
община Аврен

Срещи за обществения транспорт с жители на 8 населени места в Аврен започват от днес

Общественият транспорт по автолиниите от авренските села Садово и Круша до Варна и обратно е под въпрос. Според превозвача липсват желаещи да го ползват, което създава риск тези линии да бъдат преустановени. Това е и причина от днес да започнат поредица от срещи с местните жители, превозвача и общинската администрация, за да се вземе..

обновено на 19.04.21 в 13:25