Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Въвеждат дуално обучение в Гимназията по дървообработване във Варна

Професионалната гимназия по горско стопанство и дървообработване „Николай Хайтов” във Варна въвежда т. нар. дуално обучение - обучение чрез работа. Действията са резултат на съвместните усилия между Община Варна, Регионалния инспекторат по образование и ръководството на училището.

Гимназията става общинско училище след влизане в сила на Закона за предучилищното и училищното образование от 1 август 2016г. Учебното заведение е член на Българската камара на дървообработващата и мебелна промишленост и отговаря на изискванията на Наредбата за дуално обучение като обучаваща институция.

На базата на проучване на дуалната система на обучение в Австрия и Северна Италия, на придобития опит от работа по проекти по „Еразъм +“, учителският екип ще разработи нов учебен план за учебната 2016 – 2017 г, който чрез РИО- Варна ще бъде представен за утвърждаване от МОН.

В първата група обучаеми ще бъдат включени ученици по професия „Организатор в дървообработването и производство на мебели”, специалност „Мебелно производство”, навършили 16-годишна възраст. Те трябва да заявят писмено желанието за дуално обучение, както и писмено съгласие на родител до 15 юни 2016 г. Подборът ще бъде извършван по определени критерии, разработени от гимназията, съвместно с работодателите. Планирано е приемът да бъде обявен на 15 юли 2016 г.

 До момента готовност за прилагане на обучение чрез работа са заявили три фирми – „Кателиеви 90” ООД, специализирани в производството на сауни, сглобяеми къщи и др., „Ян Ди Стил”ООД, произвеждащи мека мебел и „Стилекс – Е” ЕООД, развиващи се в областта на разкрояване и кантиране на мебелни плоскости и изготвяне на 3D проекти за клиенти. Интерес е проявен и от фирма, специализирана в изработването на декоративни мебелни детайли. Съгласно влязлата в сила Наредба №1 от 08.09.2015г. за условията и реда за провеждане на обучение чрез работа, работодателите сключват трудови договори с учениците по чл. 230, ал. 1 от КТ и искат разрешение за постъпване на работа на основание Наредба № 6 от 2006г. за условията и реда за даване на разрешение за работа на лица, ненавършили 18 години. Учениците, обучаващи се чрез работа, ще получават възнаграждение, осигурено от работодателите и Община Варна, съобщиха от дирекция „Образование и младежки дейности“.

ВИЖТЕ ОЩЕ
Наградите

Община Варна с номинация за антинаградата “Катинар” на Програма Достъп до Информация

Номинацията на община Варна е за това, че  премълча повече от половин година за наличието на замърсяване с отпадни канализационни води във Варненския залив. Това стана ясно в пълнота от разследването на журналиста Спас Спасов, който разкри подробности за причините и липсата на решение на проблема, чрез поредица от заявления по Закона за достъп до..

публикувано на 26.09.20 в 11:20
Красимир Вълчев

Красимир Въълчев: Няма свръх стойности на заразени с Covid-19 в училищата

В училищата няма свръх стойности на заразени с коронавирус спрямо общия брой заразени, каза министърът на образованието Красимир Вълчев пред Нова телевизия. Той уточни, че в момента паралелките под карантина са 0.4%. По думите на министъра дори и да стигнат 4%, ще има максимум деца в класните стаи: “Ако имаме бум на заразените в..

публикувано на 26.09.20 в 10:42

АПИ ще възложи нова експертиза за състоянието на Аспаруховия мост

Агенция „Пътна инфраструктура“ ще възложи изготвянето на нова експертиза за здравината и експлоатационната годност на Аспаруховия мост във Варна. Планира се тя да бъде извършена през следващата седмица с участието на независими експерти от научноизследователската общност и преподаватели в Университета по архитектура, строителство и геодезия...

публикувано на 26.09.20 в 10:39

Продължава европейската седмица на спорта във Варна

Основните спортни събития са тази събота и неделя. В Морската градина между 11 и 15 ч. е инициативата за семейни спортни игри „Варна играе“ . Също днес започва и откритият 12-ти национален турнир по подводно плуване в басейн. В 7  часа сутринта се проведе  тренировка на открито на Южния плаж до корабчето. Провежда се и лекоатлетическата..

публикувано на 26.09.20 в 10:34

Акция за почистване на Аладжа манастир днес

Почистване на района около Аладжа манастир организира на 26 септември Ротаракт Клуб Варна. Акцията ще се проведе от 10.00 до 13.00 часа, като сборният пункт е на самото място. Инициативата на клуба е традиционна и за трета поредна година преминава под мотото "Бира за смет". В акцията могат да се включи всеки, който споделя идеята за чиста..

публикувано на 26.09.20 в 07:08
Гласували са повече от половината от членовете на БСП, обяви партийната избирателна комисия

Избори за кмет в Бозвелийско и Брестак тази неделя

Днес е ден за размисъл в две села във Варненска област, където в неделя  ще се проведат частични местни избори – в село  Бозвелийско, община Провадия и в село  Брестак, община Вълчи дол. В Бозвелийско кандидатите за кметския стол са двама, докато в Брестак е един. Новите и частичните избори са преместени с укази на президента от 14 юни..

публикувано на 26.09.20 в 07:01

255 са новите случаи на коронавирус у нас

255 са новите случаи на коронавирус у нас при направени 5 047 PCR-теста през последното денонощие.Това е около 5,05 (5 цяло нула пет) на сто от общия брой изследвани, сочат данните на Единния информационен портал.Според данните през последните 24 часа са починали четирима души, а 119 са се излекували от коронавируса. В болница остават общо..

публикувано на 26.09.20 в 06:57