Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

НОВИЯТ ДЕН на 24 май с Габриела Гаврилова

24_may
Снимка: БГНЕС

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!

Темите в предаването:

7.40 – Как ще отбележат 24 май в Източна България и разговор на  Нина Милошевич с  Румяна Никова – библиотекар в читалище „Св. Св.  Кирил и Методий- 1927” за ролята на читалището за опазване на културата. Днес празнува и село Тополи.8.15 – Какви са проблемите и перспективите пред образованието днес, какво мотивира учениците и учителите да се развиват в родината си – част от възпитаниците на Първа езикова гимназия във Варна и техните преподаватели


9.15 -  Какво е  24 май за българите зад граница,  как се учи български език и как се съхраняват българските традиции - Евелина Аврамова, създател на българското училище „Васил Левски” в Саарбрюкен, Германия и Анели Младенова, един от преподавателите в българското училище „Св. Климент Охридски” в Екс-ан Прованс, където тази година за първи път имат  ученик, който се е явил на матура по български език- варненката Калина.9.40 – Носителите на награда “Варна” за начален учител Керанка Колева и Стоян Ненков, учител от средното образование и неговият ученик Димитър Опърлаков.10.35 – Как се празнува 24 май в Русия, какви са паметниците на Кирил и Методий там и как се поддържа духовната връзка между българи и руси- Анатолий Шелкунов, руски дипломат, общественик, бивш Генерален консул на Русия във Варна, зам.-председателя на Съюза на приятелите на България. 
10.40 - Даниела  Стойнова  от  празничното шествие по случай 24-ти май  във Варна.

ВИЖТЕ ОЩЕ
Най-добър млад шофьор 2019

НА СВЕТЛО на 14 април с Валерия Василева

Репортаж за днешното извънредно заседание на Общински съвет – Варна с три точки в дневния ред. Професионалната асоциация по роботика и автоматизация обучава гимназисти от Варна как се разработват иновативни продукти. Студенти от ВВМУ "Н. Вапцаров” - Варна работят по международен   проект на НАСА за създаване на симулация за космическа станция на..

публикувано на 14.04.21 в 13:00
плаж „Смокиня”

"Море и... дюни" с Валери Великов, на 14 април

Екоинспекцията в Бургас не откри нарушения на плаж "Смокиня" край Созопол. Местни жители подадоха сигнал в неделя, че тежкотоварни машини разрушават дюните, за да се построи заведение. В интервю за "Море и бряг" Атанас Русев от инициативата „Да запазим Корал” подчерта, че за унищожаването на дюни има сериозни законови санкции. Според него, на..

публикувано на 14.04.21 в 10:37

НОВИЯТ ДЕН на 14 април с Иван Барбов

Защо се наложи редуциране на куросвете на автобусна линия 121 между Аксаково и Варна?  С какви проблеми се сблъскват пешеходците в района на кръговото кръстовище и подлеза на спирка „Миньор“? Започна кампанията по пролетното почистване в Балчик. Защо общинските съветници в Каварна поискаха да бъде отстранен председателят на..

публикувано на 14.04.21 в 05:54

НА СВЕТЛО на 13 април със Светлана Вълкова

За притесненията на туристическия бранш след въвеждането на ПСР тест за влизащите от Румъния Актуална информация около ваксинацията и КОВИД леглата във Варна Седмица на правото започна във варненския Икономически университет Как Анна Сливкова, преводач в Брюксел, издири в Кралската библиотека на Белгия първата пиеса, поставена..

публикувано на 13.04.21 в 13:40

"Новият ден" на 13 април с Мариела Димитрова

Ресторантьори на балчишката алея смело се подготвят за новия туристически сезон. Не се притесняват от намаляване на човекопотока заради противоепидемичните ограничения, а от грижата на държавата за малкия бизнес. Репортаж в 8.10 часа. В 8.40 часа ще ви запознаем със "Спортист на Варна за месец февруари'2021" лекоатлетът Станислав Станков...

публикувано на 13.04.21 в 06:28

НА СВЕТЛО на 12 април с Иван Барбов

В началото ще ви запознаем с новата благотворителна кампания на Сдружение „Василица“ за събиране на дрехи, обувки и играчки за деца в нужда. Ще ви срещнем с Валери Стефанова, носителка на титлата „Мисис България Universe 2020“, която организира благотворителна инициатива за обучение по английски език на деца от социално слаби семейства...

публикувано на 12.04.21 в 13:57

"Новият ден" на 12 април с Емилия Николова

Проблемите с водата в Близнаци ще продължат,  докато бъде изграден на нов водопровод. Това стана ясно след аварията, която пусна ръждива вода от чешмите на част от село Горен Близнак . Кога ще има нормално водоподаване? Кампанията „Накъде пътуваш” срещу трудовата експлоатация - какво трябва да знаем? Национална програма за превенция на вирусните..

публикувано на 12.04.21 в 05:00