Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Акад. Юлиан Ревалски е новият председател на БАН

Снимка: БГНЕС

Общото събрание на Българската академия на науките избра акад. Юлиан Ревалски за председател на академията.

Според Устава на БАН изборът в Общото събрание е с тайно гласуване и с мнозинство поне 50+1 от списъчния състав на събранието. Математикът акад. Ревалски получи 57 гласа „за”.

Преди да бъде избран за поста на настоящия акад. Стефан Воденичаров, акад. Ревалски заяви, че основният акцент в неговата програма е запазване и по-нататъшно устойчиво развитие на научния потенциал в БАН, който е най-ценният продукт на Академията. „Първите стъпки са свързани с недофинансирането на Академията, свързани с публичното и непубличното финансиране. Става въпрос не само за заплатите на служителите и научните работници в Академията, а за подобряване на условията на труд като цяло, поддържането на инфраструктурата и осигуряване на устойчиво развитие на научните изследвания. Това е един цялостен и сложен въпрос, свързан с финансирането на науката”, категоричен бе акад. Ревалски.

Той обясни, че първите му стъпки ще бъдат контакти с Комисията по наука и образование в Народното събрание, Комисията по бюджет и финанси, както и с Министерство на образованието и науката. „Заедно с тях да начертаем първите мерки, които ще подпомогнат по-нататъшното дофинансиране на БАН, за да може тя да функционира нормално. Иначе няма да успеем. Има и много други неща, които могат да се направят в последствие, свързани с дългосрочни и краткосрочни политики”, каза той.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Президентът Румен Радев направи изявление пред медиите.

Радев: Управлението върна историческия часовник на България към зората на прехода - подробности

Наследството на катастрофиралата автокрация е изключително тежко и можем да го преодолеем само с активна воля и единна гражданска позици я, заяви президентът Румен Радев, предаде репортер на БГНЕС. Радев откри представянето на първата част на Националния..

публикувано на 06.08.20 в 10:46

204 са свободните места в гимназиите с прием след VII клас във Варна

Четвъртото класиране за прием след седми клас в учебни заведения във Варна  и региона вече започна.  То ще продължи до 10 септември. Това съобщи Венцеслава Генова, началник на РУО-Варна. В област Варна има обявени общо 501 свободни места, от които 204 са за град Варна. Извън системата са все още малко над 120 ученици, които и след третия..

публикувано на 06.08.20 в 10:15

Има ли вече свободен достъп до плажа в Русалка

Темата за свободния достъп до плажовете по родното ни Черноморие е актуална всяко лято. Примерите за липсата на такъв с годините стават все повече. Още преди започването на активния летен сезон, стартирал по-късно тази година, в средата на юни месец община Каварна издаде заповед за премахването на бариерата на входа на Ваканционното..

обновено на 06.08.20 в 09:52
Томислав Дончев

Томислав Дончев: Възможен вариант е оставка на кабинета през септември

Възможен е вариант за оставка на правителството в края на септември, за да може до тогава Народното събрание да приеме най-важните, според управляващите, промени в нормативните документи и закони и така страната да влезе по-подготвена в есенния и зимния период.  Тази идея лансира пред „Нова телевизия“ вицепремиерът Томислав Дончев. Той..

публикувано на 06.08.20 в 09:46

75 години от американската атомна бомбардировка над Хирошима

В Япония днес си спомнят една от най-страшните трагедии не само в историята страната, но и на цялото човечество. Атомната бомба изтрива от лицето на земята Хирошима. Половината от жителите, 143 хиляди, умират или от взрива или по-късно от раните и облъчването. Оцелели, техни близки и други хора отбелязаха годишнината от трагедията в Парка на..

обновено на 06.08.20 в 09:35

Проучване: Варна е град на традиционно четящи хора

Варна е град на традиционно четящи хора, показва проучване, поръчано от Асоциация "Българска книга". В средата на юли, в навечерието на единадесето издание на най-голямото пътуващо книжно изложение "Алея на книгата" във Варна е проведено проучването сред варненци с цел да изследва отношението им към четенето и към формата, уточняват от асоциацията...

публикувано на 06.08.20 в 09:27

Виновникът за "палмовото" море едва ли ще бъде открит

Щом досега не е открит източникът на замърсяване на морето с палмова мазнина, малко е вероятно той да бъде установен, коментира за Радио Варна Александър Асенов , адвокат по екологично право. Според него е трябвало веднага да се реагира и да се направи проверка кой е съхранявал и превозвал големи количества от палмовата мазнина. Асенов не..

публикувано на 06.08.20 в 08:27