Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сали Пачолок: "Липсва диагностика за дефицит на B12. Често се поставят погрешни диагнози"

Кампания, целяща да се въведе от Националната здравноосигурителна каса поне веднъж годишно изследване за дефицит на витамин B 12, тече у нас. Тя е подкрепена от много лекари, представители както на традиционната, така и на холистичната медицина. Един от тези лекари е д-р Мария Папазова, която наскоро бе във Варна, за да разкаже повече за дефицита B12. С нея в морската ни столица бяха и авторите на книгата "А дали не е B12? Епидемия от погрешни диагнози", Сали Пачолок и д-р Джефри Стюард. 

В книгата Сали Пачолок разказва подробности от своя дългогодишен опит като медицинска сестра и като парамедик в спешна помощ. През 1985 г., след като редица медици не успяват да определят причината за нейното здравословно състояние, Пачолок сама си поставя диагнозата "дефицит на витамин B12", разказа самата тя в книгата. Оттук идва и страстната й мотивация да информира обществеността за опасните последици от тази тиха разпространена болест. Прави го и от ефира на Радио Варна след среща-беседа с варненци в края на месец март:

 - Дефицитът на B12 води до много неврологични смущения, най-вече психични заболявания, деменция или пък забавяне в развитието, като то може да бъде объркано и с аутизъм и всички тези проявления. 

Какво ние да правим обаче като родители? От доктор Папазова разбрах, че още във вътреутробната дейност на организма трябва да се подсетим какво да правим с нашето дете, например? 

- Това е проблем на целия свят, в САЩ, България, Обединеното кралство, навсякъде. Лекарите трябва да освежават своите знания, учебниците, по които учат също. Лекарите не изследват за липсата на  B12, няма диагностика. Поставянето на грешните диагнози е често срeщано явление. Лекарите не използват методите на диференцираното диагностициране, за да изключат дефицит на B12.

Д-р Папазова сподели още, че нивата на витамин B12 са в широки граници, поне в тестовете, които се правят на кръвната картина у нас. Какво да изискваме и как да ги пресмятаме по-точно? Вие ги обяснявате в тази книга, доколкото разбрах.

По принцип дефицитът на витамин B12 се дефинира по следния начин: серумният B12 когато стойността е 200 пик грама на милитър, в момента се дава за нормално. Трябва да се знае обаче, че при стойности от 200 до 300 пикограма на милилитър това вече е рискова категория и трябва да се приложи третиране, лечение.  

- Едни хора използват B12 с оглед на здравето си, а други - с оглед на живота си. Разбира се има хора, които го взимат просто, за да се чувстват по-добре. Но има друга група пациенти, които имат невропатия, тръпнене безчувственост на крайниците, деменция  и депресия. Това е неврологична симптоматика. Вече има един малък прозорец, малко време, в което тези проблеми могат да бъдат третирани или лекувани. В противен случай става малко късно. Такъв е примерът с нелекувания диабет. Ако чакаме захарта да се вдигне до едни високи стойности, ще се стигне до увреждане на цялото тяло. Не могат да бъдат обърнати симптомите. Хората крайно се инвалидизират, остават приковани в инвалидни колички. Реално погледнато се причинява един сериозен проблем. 

Интервюто със Сали Пачолок може да чуете в звуковия файл (преводът е на Ангелина Стайкова):





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Експерт алармира: Заради промени в закон заводи за изгаряне на боклук ще се появяват без екологични оценки

Коалиция „За да остане природа в България“ протестира срещу промените в Закона за опазване на околната среда и Закона за устройство на територия. Протестът се състоя в неделя в центъра на Варна. Промените бяха внесени от депутатите на ГЕРБ и ДПС между първо и второ четене на законопроекта за изменение и допълнение на Закона за насърчаване на..

публикувано на 16.04.24 в 08:30

Øystein G. Brun (BORKNAGAR): Природата е всичко!

Интервю с Øystein G. Brun (BORKNAGAR) „Fall“ e 12 студиен албум на норвежците BORKNAGAR. И отново природата е в основата на композициите. Така е било преди, така е и днес. Дискът излезе в края на февруари и със сигурност е поредният добър повод за поредното гостуване на Øystein G. Brun в „От другата страна“. Интервюто с Øystein G. Brun..

публикувано на 16.04.24 в 08:10
Закон за устройство на територията

Вера Стаевска: Три закона се променят тихомълком по неблагоприятен за гражданите начин

Коалиция "За да остане природа в България" остро се противопоставя на промените в Закона за опазване на околната среда и Закона за устройство на територия, които депутати от ГЕРБ и ДПС внесоха между първо и второ четене на законопроекта за изменение и допълнение на Закона за насърчаване на инвестициите. „Общата нишка във всички промени в тези..

публикувано на 15.04.24 в 09:30

Ed Wynne (OZRIC TENTACLES): В музиката трябва да се усеща радостта от нейното създаване

Интервю с Ed Wynne (OZRIC TENTACLES) OZRIC TENTACLES е английска инструментална рок група. В музиката им се преплитат елементи от разнообразни жанрове, включително психеделичен рок, прогресив рок, джаз, фюжън, електронна музика, дъб музика, уърлд, ембиънт. Създадени в Съмърсет през 1983 година, групата е издала над 30 албума, продадени в над..

публикувано на 15.04.24 в 09:10

БУНА 2 - да разбуним духовете с изкуство

За втора година вълна от съвременно визуално изкуство, музика и дебати ще разплиска варненския залив. А ние ще се изправим на първа линия, ще оставим вълните да ни намокрят и ще се опитаме да съзрем взаимовръзката между съвременната изразност и общочовешкото състояние. Това твърдят организаторите на Фестивала за съвременно изкуство БУНА, който..

публикувано на 15.04.24 в 08:00

Събират средства за третото издание на фестивала Q-jazz във Варна

Варненската школа "Дедал" започна кампания за набиране на средства в полза на предстоящите два фестивала, които организира.  На 11, 12 и 13 юли, в романтиката на рибарско селище "Карантината", ще се проведе третият фестивал  Q-jazz - Джазът на младите.  Както винаги събитието предвижда безплатен транспорт и свободен вход, а ако се осигури..

публикувано на 12.04.24 в 08:30

Експерт: Договори за разлика трябва да има за всички технологии за добив не енергия от морето, не само за вятърна

Предложенията за промени, внесени между първото и второто четене на Закона за енергията от възобновяеми източници в морските пространства, предвиждат името му да бъде променено и той вече да се нарича Закон за вятърната енергия в морските пространства. Това съобщи за Радио Варна Петко Ковачев, който е енергиен експерт в Инициативата „Зелени закони“...

публикувано на 11.04.24 в 08:30