Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С "Хоризонти" през Първата българска държава до светилищата от палеолита

Празничният 1-и май отново отвори вратата на пътуващите към близки и далечни места. Предаването "Хоризонти" пое този път по добре утъпкан маршрут и за часове премина през времето на първите български владетели, за да достигне до светилищата на палеолитните хора. До Плиска се стига лесно и бързо по магистрала "Хемус" и отбивката за Каспичан. Историческият комплекс е след сегашното населено място.
Паркингът не е голям, а асфалтов път ви позволява да стигнете до Голямата базилика. Именно там в понеделник бе извършено масовото кръщене срещу деня на Св. Цар Борис Покръстител. По време на светото тайнство храмът се изпълни с вярващи, така както е било и преди 1152 години. Реставрацията на Голямата базилика не пречи в нея да се провеждат кръщенета, венчавки и да бъде посещавана от туристи. Реставрацията на Голямата Базилика ще продължи още дълго, а вече е изградена част от огледалната дясна стена. Ще има ротонда с вода от свещения кладенец, а той ще бъде със сребърни решетки за пречистване на водата. Свързваме Плиска с трите начала за българската държава: създаването й от Аспарух, покръстването и просвещението на българския народ. Там очакват приемането на Закона за старите столици, за да може Плиска да разчита на субсидиране, да участва в проекти, за подобряване на инфраструктурата на населеното място. Не е лесно да си представим как точно е изглеждала първата ни столица. За това ни помага разказа на главния уредник на музея в историческия комплекс Христина Стоянова.




За 15-ина мин по криволичещ път стигате до Мадарския конник. В ранния следобед на празничния ден е трудно да намериш къде да паркираш, въпреки че подминавйки стъпалата отдясно има немалък паркинг. 200 стълби ви делят от прочутото скално изображение Мадарски конник. Има достатъчно пейки да си починете с поглед нагоре към конника, промушил лъва преди повече от 1000 години. Мадара обаче е специално място много преди появането на изображението на отвесната скала. Още по времето на палеолита, преди 10-12 хиляди години скалите на Мадара са били подслон за древните хора. И през следващата, новокаменна епоха, в каменните отвесни стени човекът е има свой дом. В основата са бликали буйни извори. Най-старите обитатели превърнали мястото в свещено. Кремъчните сечива и удобната керамика са следите от човешкото присъствие през четвъртото хилядолетие преди новата ера.
През 3500 година преди Христа, при плодородните околности край скалите кипял поселищен живот, с център двете пещери, които знаем като „малка” и „голяма”. Тук горели огньове, в почит към живота, към природата и към нейните добри и зли духове. Хората в кожи и грубо тъкани дрехи почитали и се молели на Великата богиня – майка, повелителка на плодородието и продължението на рода. На открито праисторическото селище продължавало, следвайки извивките на пълноводния Мадарски поток. Знаем това сравнително отскоро, защото към най-старата история на Мадара пръв се обръща шуменския учен Рафаил Попов и през 1902 г. започва първите разкопки . Откритото само за няколко години му дава категорично основание да възкликне: „Това е българската Троя!”.
В Мадара най-значими са останките от античната и особено от средновековната епоха, като тук израства голямо култово средище. Любопитството ни води все по-нагоре. В началото има полегата пътека, но след това почти отвесни стъпала отвеждат към крепостта горе на платото. Скална стълба изкачва Мадарското плато. По нея се стига до Мадарската средновековна крепост, просъществувала до 1386-1388 г., когато е била завладяна от османците.
Заслужен отдих може да си дадете в близкото село Кюлевча. След Мадара, на 10-ина минути с кола, само с една отбивка заобикаляте Мадарското плато и селото се намира на 10-ина минути с кола от Мадара. Селце с язовир и доста места за хапване и нощувка. Обещавам ви нови срещи с това място в следващи издания на "Хоризонти" тъй като в Кюлевча умеят да гощават гостите си. А и предстоят два доста вкусни фестивала...
За да излезем от обичайния маршрут избрах прибирането за Варна да бъде от Кюлевча, през Провадия. Пейзажът си заслужава, но трябва много да се разсейвате, защото още в първото село Марково е добре, когато пътя се раздели, да поемете наляво. Ние избрахме другата посока и удължихме пътуването си, макар и с много малко, но се преминава през повече села и на поне още едно място ще избирате в коя посока да продължите. И двата варианта ви извеждат от пътя Провадия - Айтос, а от там лесно ще стигнете до магистралата. А пътят към дома е много по приятен след допира с природата и древната ни история.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

В „Гравитация нула“ на 19 април

В „Гравитация нула“ с Мартин Николов на 19 април 2024 година: -   Журналистът Анна Заркова с книга за убийството на Андрей Луканов „Смъртта на Бялата лисица“; -   За комиксите и комикс културата в България – разговор с Константин Витков–Титис и Иван Домусчиев; -   „Пространствени варианти“ – изложба живопис на Красен..

публикувано на 19.04.24 в 13:19
Chart

#760 ТОП 20 (19.04-26.04.2024)

публикувано на 19.04.24 в 08:49
Пейзажи от Варна

НА СВЕТЛО в четвъртък, 18 април

В Седмицата на правото в ИУ - Варна се проведе публична лекция и беседа на тема „Конституция, суверенитет и идентичност. 145 години от приемането на Търновската конституция" с гост-лектор чл. кор. проф. д. ю. н. Атанас Семов – член на Конституционния съд. Репортаж; Варна тази сутрин осъмна с необичаен трафик, не малко катастрофи, наводнени пътни..

публикувано на 18.04.24 в 13:05
Пристанище Варна

НОВИЯТ ДЕН на 18 април с Мариела Димитрова

Липсват технически кадри у нас. И със средно образование и с висше. Има остра  липса на интерес да се изучават и работят професиите на корабни строители и инженери, каза за Радио Варна Пламен Манушев, вицеадмирал от запаса, който сега работи като консултант военни проекти и развитие в корабостроителния и кораборемонтен завод „Делфин“ във Варна. Той..

публикувано на 18.04.24 в 05:58

НОВИЯТ ДЕН на 17 април с Иван Барбов

Казват, че кафето ободрява и тонизира рано сутрин. Дори и с кафе обаче понякога на човек продължава да му се спи, но някак по-енергично. Ако искате да започнете деня с тонус и енергия, с усмивки и добро настроение, просто превключете на честотите на Радио Варна от 6.00 до 10.30 часа. Там ви очакват Иван Барбов, Валери Великов и..

публикувано на 17.04.24 в 05:54
Владимир Палаузов, Петко Каравелов и Сергей Лукиянов. Снимка: БТА

НА СВЕТЛО на 16 април с Валерия Василева

Биляна Якова - ръководител на проекта „Интегриран градски транспорт – гр. Варна“ ,  смята, че умишлено е саботирана съществуващата билетна система в града и се нанасят щети на бюджета. В деня на Конституцията с изложба под наслов "Архиви на правната мъдрост" започна традиционната Седмица на правото в Икономически университет – Варна, в..

публикувано на 16.04.24 в 13:50

На 15 април в "От другата страна" по Радио Варна

На 15 април в "От другата страна" по Радио Варна Специално интервю с Tomi Koivusaari (AMORPHIS, BJØRKØ). Представяне на новия албум на PAST REDEMPTION "Final Redemption" – разговор с Димитър Хаджиилиев, Стефан Иванов, Александър Василев “Пандата“ и Димитър Пенков. Христо Красимиров за крафт бирата и концерта на VRANI VOLOSA на 20 април във..

публикувано на 15.04.24 в 14:25