Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Гнезда сред голите клони на дървета в центъра на Варна

| обновено на 04.06.17 в 20:26

В 21.30 часа ще пуснат официално инсталацията от гнезда на една от големите улици във Варна. Арт съоръженията са монтирани върху дървета, които са били подложени на санитарно почистване и сега от тях са останали основно стволовете. След намесата на хората на изкуството не само дърветата, но цялата улица "Преслав" е по-различна... Светещите арт гнезда са част от  проект „Опит за гнездене”-инициативата е вдъхновена от Йордан Радичков и неговия „Опит за летене”.

Девет инсталации направили  млади графици и  скулптори от Националното училище по изкуства „Добри Христов” във Варна. Няколко месеца работили 15-тината 11-класници. Автор и ръководител на проекта е режисьорът Боян Иванов, който вече има идея за следващ проект с учениците.

Гнездата са символ на уют и топлина, на дадена любов за дългия път на летене и надежда, че когато и да се завърнеш, ще бъдеш посрещнат по същия начин. А момичетата, с които се разходихме под гнездата и които са правили част от тях / Цветелина Георгиева, Елица Байчева, Габриела Галинова и Калина Йорданов/,  показаха, че вече са събрали и любов, и вяра, и надежда в своето родно гнездо и затова с лекота влагат същото в изработката на арт инсталациите. Което всъщност изобщо не е лека работа, както разказаха всички участници....

Ще припомня  думи на Йордан  Радичков.

"Ние, врабчетата, може и да загиваме, но перушината ни остава жива по земята. Всички птици измират, а хората събират перушината им, пълнят своите възглавници, защото как иначе хората биха летели нощем, насън, ако не спяха върху птича перушина! 

 Неслучайно един от Радичковите герои заявява: „Много е лошо да се опитомиш, господин старши! Опитомиш ли се, съвсем преставаш да хвърчиш!... Който хвърчи, той и пада, господин старши. Не се преодолява лесно гравитацията".

Как гравитацията ще се отрази на арт инсталацията на улица "Преслав" във Варна  ще стане ясно в следващите седмици. Ако обаче всичко е наред и не бъдат ударени от висок камион например, светещите гнезда ще останат по-дълго от предвиденото. Има възможност и фирми да закупят светещите гнезда, с парите ще бъдат реализирани нови проекти на Националното училище по изкуства "Добри Христов" във Варна.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Адреси без ток на 28 юли

В периода  19.07.2021 - 30.07.2021 от 08:30 ч. до 16:30 ч. , поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: с. Червенци - абонатите, електрозахранени от ТП 6. Прекъсването ще бъде само в делничните дни за посочения период. В периода  19.07.2021 -..

публикувано на 28.07.21 в 05:48

Слънчева и гореща сряда

И днес ще e слънчево и горещо! По крайбрежието след обяд ще духа слаб югоизточен вятър. Максимални температури между 34° и 39°, по Черноморието и в Източна Добруджа от 28° до 33°, за Варна около 31°. Вълнение на морето 1-2 бала. Температура на морската вода 25°-27°. Изгрев на Слънцето за Варна в 5 часа и 57 минути, залез..

публикувано на 28.07.21 в 05:47

От "Възраждане" обновяват българския флаг на Варненския вълнолом

Повече от 20 членове на “Възраждане”– Варна и доброволци участват в акция по подновяването на флага, който беше нарисуван върху стената на Варненския вълнолом през 2016 година. Ициативата е по повод днешната годишнина от Освобождението на морската столица от османско иго. Рисунката на българския флаг е дълга 21 метра и е..

публикувано на 27.07.21 в 19:20

Красимир Вълчев във Варна: Правителството на ГЕРБ осигури научноизследователския кораб на България

Придобиването на военния научноизследователски кораб "Св.св. Кирил и Методий" е сбъдната мечта на поколения изследователи. Това заяви във Варна бившият министър на образованието и науката в правителството на Бойко Борисов Красимир Вълчев. Това е кауза на българската академична общност, която се случи благодарение на ангажираността на предходното..

публикувано на 27.07.21 в 17:37

ОбС на Добрич прие Интегрирания план за развитие

Планът за интегрирано развитие на община Добрич за 2021-2027 година беше приет от общинските съветници днес. Планът е изготвян в продължение на 8 месеца и е основополагащ документ, който е с огромно значение по отношение на развитието на областния център в следващите седем години. Неговата цел е Добрич да се превърне в бързоразвиващ се град, който да..

публикувано на 27.07.21 в 17:28

Туристите в община Балчик се завръщат с бавни темпове

43 600 туристи са посетили община Балчик през първите шест месеца на годината, които миналата година са били близо два пъти по-малко. С реализираните 142 хиляди нощувки средно те са отмаряли тук малко повече от три дни, или с ден повече спрямо 2020 год. Данните са от подадената информация от обектите за туристически настанявания и показват, че секторът..

публикувано на 27.07.21 в 16:58

46 % от децата и младежите в България са функционално неграмотни

Функционалната неграмотност или неумението да прилагаме придобитите знания, е проблем, пред който обществото ни е изправено от години.  Едно от последните изследвания на Програмата за международно оценяване на учениците (PISA) показва, че 46% от децата и подрастващите в България са функционално неграмотни. Тази тревожна тенденция трябва да..

публикувано на 27.07.21 в 16:22