Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Може би утре" е най-добър български късометражен филм на фестивала в Балчик

"Може би утре" на Мартин Илиев е най-добрият български късометражен филм, френски и полски продукции са другите отличени на тазгодишното мащабно издание на IN THE PALACE International Short Film Festival

Филмът на режисьора Мартин Илиев „Може би утре” спечели първо място в националната състезателна програма на 14-ия фестивал за късометражно кино „In the Palace”, който се проведе от 24 юни до 1 юли в Двореца в Балчик.

Сам е съвременен отшелник, който, скрит зад телескоп, наблюдава света навън. Една непозната и шантава жена се нанася в блока отсреща. Сам се влюбва в нея, но ще трябва да преодолее себе си, за да я срещне … Може би утре.

Роден през 1985 година, Мартин Илиев завършва НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов” със специалност филмова и телевизионна режисура. Режисьор е на няколко късометражни филма, редица музикални клипове и телевизионни реклами. В момента Мартин работи по сценария на дебютния си пълнометражен филм – „Бръмбар”.

Мартин Илиев сподели: „За фестивала в Балчик съм за пореден път. През 2013 година представих проекта си на една пичинг сесия и спечелих наградата за подкрепа за реализация на филма.  Вдъхновението дойде от моя собствен живот, от хората около мен. Посланието ми е да не отлагаме, а да действаме. А това е по-лесно да го направим на филм, отколкото в истинския живот”.

Второто място в националната програма взе „Любов“ на Боя Харизанова, който бе избран за фаворит и от публиката във Велико Търново и Варна. Третото място в нациолния конкурс си поделиха „На червено“ на Тома Вашаров и „Добри“ на Орлин Милчев.

14-тото издание на филмовия фестивал завърши с церемония пред стотици гости и участници във фестивала, на която бяха отличени тазгодишните победители в категориите най-добър късометражен игрален, документален и анимационен филм, избрани от международното жури.

Победителите, избрани от специалното жури в Балчик в Международната състезателна програма, са: като най-добър игрален филм бе отличен An ordinary life (Обикновен живот) на Соня Роланд, Франция; в категорията документален филмът Nobody dies here (Тук никой не умира) с режисьор Симон Панай, Франция; за най-добра анимация бе награден Woolen cogwheels (Вълнени болтчета) на Бартош Кеджерски, Полша. Специалната награда на журито бе присъдена за игралната продукция Madam Black (Мадам Блак) на режисьора от Нова Зеландия Айвън Бардж.

Бяха обявени и фаворитите от международната и националната селекция, предпочетени с тайно гласуване от публиката в София, Велико Търново и Варна.  

Публиката в София избра испанската анимация "Еднакви" на Рафаел Мартинес Лара и Рафа Кано Мендес и "На червено" на Тома Вашаров. Почитетелите на късометражното кино във Велико Търново и Варна избраха  "Любов" на Боя Харизанова, а от международния конкурс предпочетоха игралния "Бон воаяж" на швейцареца Марк Уилкинс и игралния "Гарваните" на австралийката Дженифър Перът.

В културния център "Двореца", в  продължение на една седмица, бе представена  богата филмова програма от най-новите български, европейски и световни къси филмови продукции.

Организатори на Фестивала са Фондация “Формат СФФ” с подкрепата на ДКИ КЦ “Двореца”, СУ “Св. Климент Охридски” и програма Еразъм + на Европейската комисия и любезното съдействие на Център за развитие на човешките ресурси.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Евакуация на населението и производство на стоки при криза обсъждаха във Варна

Производството на стоки, логистиката, евакуацията на граждани, планиране на ресурсите са важни теми, за които трябва да сме подготвени при евентуална криза. Това каза кметът на Варна Благомир Коцев, който откри Учебен сбор по отбранително-мобилизационна подготовка. Участието в овладяването и преодоляването на последиците от бедствия, както и..

публикувано на 24.04.24 в 16:11
Община Балчик

Общинският съвет в Балчик заседава в четвъртък

Решението за избор на ликвидатор на общинското търговско дружество "Търговски център - Кранево" се връща за ново обсъждане от областния управител на Добрич с мотива, че предложеното лице не е в списъка на ликвидаторите, обявен от Агенцията по вписванията. На заседанието на местния парламент този четвъртък вносителят Виктор Лучиянов ще внесе точката..

публикувано на 24.04.24 в 15:47

Рибари от Бургас протестираха срещу забраната за улов на бяла мида

Рибарски сдружения от Южното Черноморие протестираха пред Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури в Бургас срещу тримесечната забрана за улов на бяла мида. Тя влиза в сила от 1 май, а мотивите са, че популацията им е застрашена.  Уловът на бяла мида е намалял с 60 %, ИАРА с предложение за тримесечна забрана Близо 100 представители на..

публикувано на 24.04.24 в 15:28

Отпускат близо 8 млн. лева за ремонт на дом "Гергана"

Одобрено е проектното предложение на Община Варна за ремонт на Комплекса за социални услуги за възрастни хора „Гергана“ по Националния план за възстановяване и устойчивост. Това стана ясно от справка на общинската администрация в морската столица.  Общата стойност на проекта е в размер на 7 680 995.51 лв. и представлява 100 % безвъзмездна финансова..

публикувано на 24.04.24 в 15:24

По електронен път ще се изготвят справките за ТЕЛК за гласуване в мобилна секция

Справките за ТЕЛК на желаещите да гласуват в мобилна секция ще се правят по електронен път от всички общински администрации на предстоящите избори на 9 юни. Тази услуга е възможна след присъединяването на Информационната система за контрол на медицинската експертиза (ИСКМЕ) към Системата за обмен на справочна и удостоверителна информация (RegiX) на..

публикувано на 24.04.24 в 14:52

"Сиела Норма" единственият кандидат за осигуряване на машините за вота

Дружеството "Сиела Норма" е единственият кандидат по обявената обществена поръчка за дейностите по осигуряване на машинното гласуване за предстоящите избори две в едно на 9 юни. То ще бъде поканено да представи първоначални оферти, става ясно от решение на Централната избирателна комисия, публикувано на интернет страницата ѝ. Обществената поръчка беше..

публикувано на 24.04.24 в 13:34

Специалист: Ваксината срещу коклюш не води до дълготраен имунитет

След преболедуване на заболяването коклюш няма траен пожизнен имунитет. Ваксината срещу заболяването, която се прилага в момента, също не води до дълготраен такъв. Това каза за Радио Варна д-р Христиана Бацелова, специалист по епидемиология на инфекциозните болести. До 2010 година в България се е прилагала ваксина с по-висока ефективност в сравнение със..

публикувано на 24.04.24 в 12:10