Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Млади финансисти с еко идеи в банковия мениджмънт

Новите методи за финансов мениджмънт 12-те варненски специалисти са усвоили в Мадрид. Там са се запознали с т.нар. „goinggreen“ стратегии в кредитирането и финансовия мениджмънт. В дните на стажа финансистите ни са посетили 10 финансови институции в столицата на Испания. Посещението на неконвенционални банки като „Etica“ – Мадрид, доказа на учениците разширяването на възможности за кредитиране, когато се предлагат средства за изграждане на екологични обекти с цел ползването им от ограничен кръг хора. Най-любопитният пример за тях бе ексклузивното финансиране на жилищен комплекс за хора над 70 години или на обекти, предназначени за хора с особена сексуална ориентация или със специфични здравословни проблеми. Усвояването на умения за намаляване разходите на природни ресурси и отчитането на икономическата ефективност в бизнеса чрез екологична оценка, обогати професионалните знания на бъдещите финансисти.Посещението е част от съвместния проект на Частна Търговска гимназия Варна и „MADforEurope“– неправителствена организация от Мадрид по програма Erasmus+.

Получените Europass сертификати, обогатяването на личната култура с преживявания от посещения на културни обекти в столицата Мадрид и уменията им за работа в международен екип са част от незабравимите преживявания и постижения на участниците. Признание за положените от тях усилия, те получиха на заключителното мероприятие в Търговско индустриалната камара във Варна и защитата на техни екологични проекти във финансовата сфера може да станат утрешни добри примери за прилагане на екологични решения в управлението на финансови предприятия.


ВИЖТЕ ОЩЕ

„Novavax” започна третата фаза на изпитания за ваксина срещу коронавируса

Американската биотехнологична компания „Novavax” започна третата фаза на изпитанията на ваксина, която разработва срещу новия коронавирус, предаде ТАСС. Изпитанията ще се проведат във Великобритания. Очаква се в тях да участват до 10 000 души на възраст от 18 до 84..

публикувано на 25.09.20 в 06:50

Къде спира токът днес

Поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия ще бъде прекъснато електрозахранването във Варна в кв. Аспарухово - ул. Народни Будители, ул. Нарва, ул. Перикоп, ул. Керч, ул. Манастирска, ул. Кирил и Методий. Токът спира от 08:00 ч. до 17:00 ч. Временни смущения в електрозахранването са..

публикувано на 25.09.20 в 06:22

Сутрешна мъгла в Добрич

Мъгла ограничава видимостта до 400 метра в Добрич, съобщават за Радио Варна от НИМХ-Варна. Днес времето ще е предимно слънчево с временни увеличения на облачността и на изолирани места не са изключени слаби превалявания. Ще духа слаб, следобед до умерен югоизточен вятър. Максимални температури между 26 и 31 градуса, по Черноморието от 24 до 27...

публикувано на 25.09.20 в 06:01

78 ден на протеста: Изненада за ДПС

За 78-ми път се събраха недоволните граждани на антиправителствен протест в центъра на София, а исканията им остават все така непроменени – оставка на правителството на Борисов, на главния прокурор, служебен кабинет и честни избори, предаде репортер на БГНЕС. ДПС искат оставка на всички, обаче държат на главния каскет на републиката, заяви адвокат..

публикувано на 24.09.20 в 22:33

Ден 77 на недоволство срещу кабинета във Варна

За 77 пореден ден недоволни от управлението на страната варненци се събраха пред сградата на общината, за да призоват за оставките на правителството и на главния прокурор. Вчера представител на палатковия лагер съобщи, че от групата им ще съсредоточават усилията си за по-мащабни прояви само един път в седмицата, като избраха този ден да е понеделник, но и..

обновено на 24.09.20 в 20:50

Отпуснаха 20 млн. лева за хеликоптери-линейки

Близо 20 млн.лева ще бъдат отпуснати по управляваната от Министерството на регионалното развитие и благоустройството Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. за доставка на хеликоптери за реакция при спешни медицински случай и кризи. Днес Управляващият орган на Оперативната програма одобри проектното предложение на Министерство на..

публикувано на 24.09.20 в 18:56

След денонощие в неизвестност откриха изчезнало 2-годишно дете от Якоруда

Изчезналото 2-годишно дете от Якоруда бе намерено живо и в добро здравословно състояние. Това каза директорът на полицията в Благоевград гл. комисар Дойчин Дойчинов. Момчето е намерено от горски служител в местността "Малката река" до село Бунцево, което се намира на двадесет километра от дома на детето. Двегодишният Мехмед е бил сам в момента, в който..

публикувано на 24.09.20 в 17:16