Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

"Стена на желанията" ще има и във Варна

Тази вечер от 18 ч. във Варна на стената, ограждаща “Търговския дом” на ъгъла на бул.”Княз Борис” и ул. “Воден”, ще стартира световен проект. Наречен е „Стената”, тъй като в действителност е една стена, на която хората оставят посланията си, пишейки с тебешир. Към днешна дата е реализиран в 76 държави в цял свят на 38 езика и са поставени или построени над 2200 стени изпълнени с послания. 

  Идеята за проекта се ражда  от Джеймс Рийвас и Канди Чанг , които се ръководят от изследване на Станфордския университет.  Изследването е  свързано с вербализирането на нашите желания и мисли, които  придобиват рефлексивност, която спомага за реализирането им. Същото изследване показва и спомага за получаването и на по голяма яснота при разпознаване на приоритетите в живота ни.

  Най-често срещаните послания са: любов, работа, семейство, пътешествие, здраве, комуникация и духовност.  Авторите на проекта са издали книга разпространена в целия свят "Да се научим да умрем във.....".  Проектът "Before i die……. " е световен феномен, започнал като експеримент.
 
Стената е мултикултурална и успява да обедини в себе си човешките цености.
 
Проектът е изпълнен от Елизабет Кавафян и Стоян Марков


ВИЖТЕ ОЩЕ

В Гърция от днес - с отрицателен бърз антигенен тест

От днес - 19 август, в Гърция ще могат да влизат български граждани и само с документ за негативен резултат от бърз антигенен тест за COVID-19 на хартиен носител, съобщават от гръцкото Министерство на туризма. Документът за бърз антигенен тест трябва да е издаден от оторизирана лаборатория. Новата мярка се отнася за всички влизащи в страната..

публикувано на 19.06.21 в 10:35

Втора седмица поред светът отчита под 3 млн. COVID заразени

Втора седмица поред светът отчита под 3 млн. COVID заразени. Това ниво съответства на показателите от март 2021 г., а заболеваемостта на планетата се запазва за втора поредна седмица, показва проучване на ТАСС. В много страни заразяемостта е спаднала до най-ниските..

публикувано на 19.06.21 в 10:25
 Янаки Стоилов

Янаки Стоилов: Констатирахме недостатъчно професионализъм и почтеност

Само допреди месеци една джипка обикаляше цялата страна в дните преди изборите, не виждам сега това да се прави от служебното правителство. Това каза служебният министър на правосъдието проф. Янаки Стоилов пред БтВ. „Не виждам сега това да се прави от служебното правителство. Иначе всеки е в правото си да..

публикувано на 19.06.21 в 10:10

7 години от наводнението в Аспарухово

Седем години от наводнението в Аспарухово се навършват на днешния 19 юни, при която животът си загубиха 13 души. Само за броени минути тогава - н а 19 юни 2014 година, малко след 19 ч. за броени минути част от квартала потъна под вода. Огромни приливни  вълни от две дерета в "Аспарухово“ заляха и потопиха къщи и улици и предизвикаха бедствие с..

публикувано на 19.06.21 в 10:05

Над 60% от японските компании предпочитат отмяна или отлагане на Олимпиадата

Повече от 60% от компаниите в Япония биха желали Олимпийските игри в Токио да бъдат отменени или отложени още веднъж заради пандемията от коронавирус, съобщи агенция Киодо. Според проучване, проведено от токийската изследователска компания „Сьоко“ в началото на юни, 34,7% от анкетираните компании..

публикувано на 19.06.21 в 10:00

Внасяме все повече зеленчуци, сеем все по-малко

Само за първото тримесечие на тази година България е внесла 88 000 тона пресни зеленчуци и близо 95 000 тона пресни плодове, сочат данните на Националния статистически институт, съобщи БНР. Според оперативните данни на Министерството на земеделието площите, засадени със зеленчуци у нас, непрекъснато намаляват. Логично лидер при..

публикувано на 19.06.21 в 09:58

29 литра на квадратен метър е количеството на дъжда във Варна

Между 18 и 32 литра на квадратен метър е количеството на падналите валежи в Източна България през последното денонощие. Това съобщиха за Радио Варна от Националния институт по метеорология и хидрология. Валежите във Варна са достигнали до 29 литра на квадратен метър. Най-малко дъжд е валял на носовете Шабла, Калиакра и Емине, както и в..

публикувано на 19.06.21 в 09:45