Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Когато Варна беше град Сталин

| обновено на 27.09.17 в 14:29

Снимка
Представители на 5 града от Източна Европа обсъждат във Варна темата „Аз бях жител на град Сталин”. Името на съветския лидер в годините на Втората световна война и след това са носили днешните Брашов /Румъния/, Дунауйварош /Унгария/, Катовице /Полша/, Кучова /Албания/ и Варна. От декември 1949 година Варна също носи името но Йосиф Висарионович в продължение на седем години.


Снимка"Днес от този период не е останало много", припомня уредникът от отдел „Най-нова история” на Рeгионалния исторически музей - Варна Златка Антова.

След построените тогава сгради обаче е тази на Висшето военноморско училище „Никола Вапцаров”.

Паметниците, създадени през комунистическия период трябва да станат част от туристическото представяне на страната ни, предлага проф. Станислав Иванов, зам.-ректор на Висшето училище по мениджмънт във Варна и преподавател по туризъм.

Проф. Иванов предлага още да бъде подобрена инфраструктурата около паметниците и да се „успокои” настроението в обществото, а историческото време на социализма трябва да се разглежда като период от развитието на държавата.

Според проучване, направено преди три години, българското общество одобрява включването на паметниците от времето на социализма в туристически маршрути, но настроението сред българите по отношение на периода е силно политизирано.

Тази практика не е нова по света. Такива турове се организират в много от бившите социалистически държави. Пример за това са Москва, Берлин и Будапеща.

При добро желание бизнесът би могъл да подкрепи финансово възстановяването на паметниците, но ангажиментът е на местната и национална власт, защото ще възникне проблемът със собствеността.Снимка

"Такова беше времето, имаше залитания,  всичко беше под един общ знаменател, но хората трудно приемаха промяната на името на Варна", сподели дългогодишният говорител и журналист в Радио Варна Ганчо Минчев, започнал работа в обществената медия през 1950 г. – година след официалната промяна на името на града.

Проектът "Аз бях жител на град Сталин" продължава с обиколка на Варна и запознаване на участниците с емблематични паметници от времето, когато градът е носел името на Сталин. Освен спомени, сгради и други, от този период са и капаците по уличните шахти,  на които още се чете "Сталин".
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пожар в новострояща се сграда в кв."Чайка" във Варна /СНИМКА +ВИДЕО/

Пожар избухна на последния етаж на новострояща се сграда в кв. "Чайка", видя репортер на Радио Варна. Пламъците са обхванали голяма част от етажа. Горят кофражни елемнти. Три екипа на пожарната са на мястото на инцидента. Изясняват се причините, довели до огнената стихия. Няма пострадали хора, съобщиха за Радио Варна от полицията.  Снимки:Румен..

обновено на 18.05.21 в 18:52

ЕК отпуска 173,6 млн. евро за България за справяне с кризата с коронавируса

Европейската комисия одобри общо 367,4 млн. евро за България, Естония и Германия в рамките на REACT-EU, в подкрепа на устойчивостта на пазара на труда , работните места, МСП и семействата с ниски доходи, както и за създаване на съобразени с бъдещето основи за екологичния и цифровия преход и за устойчиво социално-икономическо възстановяване. В България..

публикувано на 18.05.21 в 18:52

Силният вятър събори клони на дървета във Варна /СНИМКИ/

Във Варна вятърът се усилва и достига до 16 метра в секунда на пориви, съобщиха от НИМХ - Варна. До този момент са подадени сигнали за паднали клони на много места в града. Единият от тях е счупил стъклото на автомобил в центъра на Варна. Няма информация за пострадали хора.  Огромен клон от кестен се сгромоляса върху автомобил в центъра във Варна, на..

обновено на 18.05.21 в 17:45

Българчетата до 5-годишна възраст ще могат да влизат у нас без тест

От 19 май за деца до 5-годишна възраст, които са български граждани, граждани на държави членки на ЕС , не се изисква отрицателен резултат от PCR или антигенен тест за влизане у нас. Това нарежда министърът на здравеопазването със своя заповед, издадена днес, 18 май. Това се отнася и за децата- български граждани на страните по Шенгенското..

публикувано на 18.05.21 в 17:44

Конфискуват 85 автомобила от силистренец заради данъчни измами

Конфискуват 85 автомобила от силистренец заради данъчни измами. Апелативният съд във Варна присъди конфискация на 85 автомобила - част от имуществото на подсъдим за данъчно престъпление, съобщават от ведомството. Денислав И. е бил признат за виновен от Окръжен съд – Силистра  за избягване на установяване и плащане на данъчни задължения. Той не подал..

публикувано на 18.05.21 в 17:40

Всички ученици в клас от 31 май

От 31 май се разрешава присъственият учебен процес на всички ученици. Това става със заповед на министъра на здравеопазването. От същата дата се допуска и провеждането в присъствена среда на групови извънкласни дейности и занимания, дейности по интереси, занимални и други, организирани в училищна и извънучилищна среда. С друга заповед от утре, 19 май,..

публикувано на 18.05.21 в 17:07

Прокуратурата проверява случая с незаконна сеч на защитена гора край Варна

Дават на прокурор случая с незаконно изсичане на защитена гора край Варна. Прокуратурата започва проверки по 22 сигнала, получени от т.нар. комисия по ревизия на управлението през последните десет години, която работи в краткия мандат на 45-ото Народно събрание. Става дума за твърдения за корупция, за нарушения в държавни институции, за неправомерно..

публикувано на 18.05.21 в 15:51