Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

ПДИ: Биляна Якова поиска да отменим номинацията за антинаградата, свързана с Интегрирания градски транспорт

| обновено на 30.09.17 в 10:57

Фондация „Програма достъп до информация” е присъдила антинаградата „Катинар” на община Варна заради отказ да бъде предоставена информация за Проекта за интегриран градски транспорт, това съобщи, в обзорното предаване "Позиция" на Радио Варна директорът на „Програма достъп до информация” Гергана Жулева. Общината получава антинаградата и за практиката да предатира заявленията за достъп до информация, които гражданите внасят в администрацията. Ръководителят на проекта за Интегриран градски транспорт Биляна Якова пък е изпратила възражение до ПДИ с искане номинацията на общината да бъде отменена, съобщи още Гергана Жулева и допълни:

Би трябвало за един такъв грандиозен проект, да се предоставят всички документи, които се изискват. Получихме писмо от ръководителя на проекта Биляна Якова, която възразява срещу номинацията на община Варна за тази антинаграда. Трябва да е ясно, че номинациите постъпват, ние ги регистрираме и съответно журито ги разглежда. Няма как махнем някаква номинация.

Биляна Якова е изпратила писмо до ПДИ с искане да се отмени тази номинация, така ли?!

Ние сме качили и нейното писмо в нашата интернет - страница. Странно е, че тя се позовава на един общ текст за това, че има изключения на правото за достъп до информация, но без да се уточнява какво точно основание тя намира за да откаже информацията, която е поискана. А в правилата, приети от община Варна пише, че отказите би трябвало да бъдат мотивирани.

До колкото разбирам този проект е засекретен... Той може би е част от националната сигурност...?

Ами...не може да се разбере. От писмото на Биляна Якова не става ясно на какво основание не е предоставена информацията. Но прави впечатление, че писмото с възражението беше изпратено доста бързо

Цялото интервю с Гергана Жулева можете да чуете в прикачения файлВИЖТЕ ОЩЕ

"Ново начало": Българската стопанска камара представи Варна

Възможностите на Варна и региона за бизнес и развитие бяха представени в първия брой на специализираното издание на Българската стопанска камара - Noblesse oblige, което излезе под мотото "Ново начало". В него може да бъде намерена информация за природните ресурси, населението, пазара на труда, образованието, икономиката и БВП на човек от..

публикувано на 19.01.21 в 17:18
Снимката е илюстративна.

Участък от пътя преди село Разделна се наводнява след всеки дъжд

Пътят преди село Разделна в община Белослав в района на бившия керамичен завод редовно се наводнява, проблемът е от доста време.За това сигнализира слушател на Радио Варна, жител на селото. От години проблемът остава неразрешен, върпреки множеството работни срещи между институциите, обясни кметът на Белослав Деян Иванов. Пътят е тетретоксласен и е под..

обновено на 19.01.21 в 17:09

Стратегическият съвет към Радев предлага промяна на управленския модел

Стратегическият съвет към Радев предлага промяна на управленския модел Обществото ни се нуждае от промяна на управленския модел и оздравяване на отношенията между гражданите и държавата. Това е основният извод от продължилото няколкомесечно обществено обсъждане на проекта за Национален стратегически..

публикувано на 19.01.21 в 16:55

Ресторантьорите обявиха стачна готовност

Собственици на ресторанти, нощни клубове и дискотеки обявиха стачна готовност.  От бранша настояват  ресторанти и кафе-клубове да отворят от 1 февруари, а на 1 март да заработят нощните клубове.  Властите обаче предлагат ресторантите да отворят най-рано на 18 - 20 февруари.  Марин Сотиров , председател на Сдружението на заведенията във Варна съобщи,..

обновено на 19.01.21 в 16:46

Самоосигуряващите се могат да променят вида на вноските си до 1 февруари

Това напомнят от Национална агенция за приходите. Самоосигуряващите се лица задължително се осигуряват във фонд „Пенсии на държавното обществено осигуряване (ДОО), а по свой избор могат да се осигуряват и във фонд „Общо заболяване и майчинство”. Самоосигуряващите се лица,   които изберат да внасят осигурителни вноски и във фонд „Общо..

публикувано на 19.01.21 в 16:00

Здравната каса се договаря с изпълнителите на медицинска и дентална помощ

Здравната каса във Варна започна договаряне с изпълнителите на доболнична и болнична медицинска помощ и дентална помощ, съобщават от пресцентъра на ведомството. Заявления и документи   за сключване на договори и допълнителни споразумения се приемат в деловодството на РЗОК – Варна, или чрез услугата за електронна препоръчана поща - система..

публикувано на 19.01.21 в 15:40

В Дългопол набират кандидати за нова социална услуга

Нова социална услуга – „Асистентска подкрепа“ открива община Дългопол през тази година. Тя ще се предоставя на 48 души от 30 асистенти. Кандидатите за ползване на социалната услуга е необходимо да подават заявление до кмета на общината. Подкрепата ще се предоставя почасово в съответствие с индивидуалните потребности на..

публикувано на 19.01.21 в 15:23