Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

"Талянът" оживява с ефектна светлинна навигация

Една от идеите за светлинна навигация в Таляна

Проектът спечели адмирациите на журито по време на възродения Младежки архитектурен пленер във Варна. Той беше посветен на възможностите за обновяване и развитие на историческия център на Варна или т. нар зона "Таляна". Четири екипа млади архитекти от България и Румъния (от Букурещ и Констанца) работиха по проблемите на района – повсеместно паркирали коли, деградирали  улици и тротоари, неподдържани фасади и рушащи се къщи. "В Румъния имат много сходни проблеми, съответстващи на нашето сходно мислене", коментира за Радио Варна арх.Цветан Цеков от екипа спечелил симпатиите на журито.

СнимкаНие предлагаме да се използват и вътрешните пространства, дворове и преходи между сгради, които сега са скрити и незабележими. Това ще стане като се ангажират живеещите там да ги отдават под наем, например. В основната си част това са предимно възрастни хора, но освен че искат да са необезпокоявани, искат и някакво разнообразие във всекидневието си, убеден е младият архитект. Прилежащите в Таляна Музей на възраждането и Етнографски музей са изразили готовност да изнесат на атрактивни места в района елементи от експозициите си, каза още арх.Цеков.

„Нашият проект е най-изпълним, тъй като предлагаме да оживим тези места през нощта чрез осветителни тела, които през деня ще служат за информационни маркери с лазерно изображение, разказва арх. Цветан Цеков. „Мястото би могло да се превърне и в открита сцена за изнесени изложби, музейни сбирки и фестивали”, допълва идеята си Цветан в интервю на Мариела Димитрова.