Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Европейска седмица на програмирането започва от днес във Варна

Петото издание на Европейската седмица на програмирането ще се проведе от днес до 18 октомври 2017 г. Обучението се реализира в много европейски държави. Фокусът е насочен към привличането на деца, родители, учители и предприемачи в прояви и уроци по програмиране. Във Варна, фокусът е основно днес с обучения и първи стъпки в програмирането на различни езици. Във Варна, Beehive Co-working Space ще предостави възможност на всички желаещи да се включат в безплатните обучения.Къде и кога?

7 Октомври 10:00 - 17:00ч х-л Черно Море

10:00ч Quality Assurance от Недко Христов

11:00ч C# от Юлиян Сапунджиев

12:00ч игри на C# от Преслав Михайлов

13:00ч Python от Петър Лазаров

14:00ч Server Administration от Жан Егикян

15:00ч 3D Printing DEMO от Aaron Jennings

Повече за Европейската седмица на програмирането от главния организатор Галин Желязков в разговор с Доротея Николова:ВИЖТЕ ОЩЕ

Правителството приема списък с републиканските пътища с тол такса

Министерският съвет днес ще приеме списъка с републиканските пътища, за които ще се събира тол такса. Тол таксите ще се събират за преминаване през магистралите и първокласните пътища от републиканската пътна мрежа, частично и за второкласните. По настояване на превозваческия бранш по-голяма част от пътищата втори клас бяха извадени..

публикувано на 19.02.20 в 10:05

На 23 март стартира предизборната кампания в Северна Македония

До полунощ на 12 март партиите в Северна Македония трябва да представят своите листи с кандидати за предстоящите парламентарни избори, съобщи МИА. Очаква се водачи на листите да са както проверени партийни кадри, така и нови лица. Управляващи и опозиция вече декларираха, кога възнамеряват да обявят имената на водачите на листите, както и на..

публикувано на 19.02.20 в 10:02
спасителен кораб

Протест срещу търга на кораб "Перун"

Протест срещу обявения търг за продажба на многофункционалния спасителен кораб "Перун" ще проведат ДНЕС морски неправителствени организации. В 10:30 часа несъгласните с решението за продажба на кораба се събират пред сградата на Морска администрация във Варна. Исканията на протестиращите са: спиране на търга, реална оценка на..

публикувано на 19.02.20 в 09:32

Пътниците започнаха да напускат круизния кораб в Япония, в който има заразени с коронавирус

Пътниците, които са дали отрицателен тест за новия коронавирус и не проявяват симптоми, започнаха да напускат круизния кораб в Япония, в който бяха регистрирани повече от 500 случая на потенциално смъртоносното заболяване, съобщи АФП. Очакваше се около 500 пътници да слизат в следващите часове след началото на операция, за която властите казват,..

публикувано на 19.02.20 в 09:28
Александър Македонски в битката при Иса, детайл от мозайката в гр. Помпей

Реставрацията на Помпей разкри невиждани досега съкровища

Ярки стенописи и невиждани досега надписи са сред съкровищата, открити при мащабна дългогодишна реставрация на световноизвестния археологически обект Помпей, съобщи АФП. В проекта беше включена армия от работници, чиято задача беше да подсилят стени, да ремонтират срутващите се конструкции и да разкопаят недокоснати райони на големия обект,..

публикувано на 19.02.20 в 09:14

Парламентът изслушва Ананиев и Младенов за мерките срещу коронавируса

Народното събрание ще започне работа в сряда с изслушване на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев и на министъра на вътрешните работи Младен Маринов относно резултата от направеното изследване за коронавирус 2019 – nCoV в случая с украински гражданин и мерките, които са предприети в конкретния случай,..

публикувано на 19.02.20 в 06:23

Прибой и Фичоза без ток днес

В периода 19.02.2020 г. - 20.02.2020 г. от 09:00 ч. до 17:00 ч. , поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: гр. Варна - местност Прибой, м-ст Фичоза. Временни смущения в електрозахранването са възможни от 09:00 ч. до 17:00 ч. в..

публикувано на 19.02.20 в 06:15