Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Ремонтират пропадналия път над Рилския манастир

| обновено на 20.10.17 в 10:53

Подпорна стена се изгражда на пътя Рилски манастир-Кирилова поляна, предаде БГНЕС.

Ремонтът на срутилата се подпорна стена, част от път III-19-Е-79-Кочериново-Рила-Рилски манастир-Кирилова поляна, се извършва под надзора на Областно пътно управление-Кюстендил. За движение по този път се изисква винетка.

По време на Коледните празници през декември 2015 г. старата подпорна стена се срути и пътя стана опасен. Почти две години движението през участъка бе затруднено, а скоростта ограничена на 30 км/час. Заради стеснения участък автомобилите се изчакваха, разминаването бе невъзможно.

Пропадналият участък е на около 300 метра от източната порта на Светата Рилска обител. От нея в посока Кирилова поляна пътят е тесен, едва се разминават два леки автомобила.

Ремонтът на срутилата се подпорна стена започна преди 10-на дни, след като на няколко пъти игуменът на Светата Рилска обител адрианополският епископ Евлогий искаше помощ от държавата.

Тази есен АПИ отпусна средства за ремонта на участъка. По този път се отива до гроба на Св. Йоан Рилски-Чудотворец и Кирилова поляна. На поляната асфалтовото покритие свършва, въпреки че пътят продължава до м. Тиха Рила преди х. Рибни езера.

В момента на срутилия се участък се изгражда подпорна стена, която ще укрепи пътя. Ремонтът трябва да приключи до края на следващия месец.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Номинациите за награди "Варна" за образование бяха утвърдени

Номинациите за Награда „Варна” за 2021 г. в сферата на науката и висшето образование и в системата на предучилищното и училищното образование бяха приети единодушно днес от Комисията “Наука и образование” към варненския Общински съвет. Деветимата съветници в състава й гласуваха "за" предложенията за индивидуални и лични награди на Експертните..

публикувано на 11.05.21 в 16:21
През чин зрелостниците ще пишат на матурите

Гласуваха Стратегията, въвеждаща едносменно обучение в училище

Стратегия за развитие на предучилищното и училищното образование в Община Варна за периода 2021 -2025 г. беше гласувана днес от състава на Комисията "Образование и наука" към Общински съвет-Варна. В Стратегията са заложени изискванията на чл. 256 от Закона на училищното и предучилищното образование, каза Елена Кенарова , началник-отдел в..

публикувано на 11.05.21 в 16:03

Пет български проекта финансирани по програма LIFE на ЕС

Пет български проекта на обща стойност над 10 милиона евро са финансирани по програма LIFE на Европейския съюз. Тя е насочена към опазването на околната среда, природата и ограничаването на дейностите, водещи до климатични промени. Отделените над 280 милиона евро ще са част от инвестиции на обща стойност близо 590 милиона евро. Одобрената сума е с 37 %..

публикувано на 11.05.21 в 14:07

11 май - Ден на библиотекаря

В дигиталните времена ролята на библиотеките и се променя, и в основата си остава същата. В днешния ден на библиотекаря най-голямото предизвикателство пред екипа на варненската библиотека „Пенчо Славeйков” е да успее да върне читателите. Които заради корона кризата повече от година не са влизали в залите с книги. През миналата година са..

публикувано на 11.05.21 в 13:40

Балчик се подготвя за „синя зона“ още това лято

„За“ „синя зона“ в приморската част на Балчик, която да въведе по-цивилизован ред и дисциплина у водачите. Около това мнение се обединиха днес присъстващите близо 20 представители на местното ръководство, общински съветници, браншовици в туризма и други сектори. По обявената за обществено обсъждане  Наредба за реда и условията за платено паркиране на..

публикувано на 11.05.21 в 13:20

Президентът Радев назначи служебен кабинет с премиер Стефан Янев

Със свой указ президентът Румен Радев назначава от 12 май 2021 г. служебно правителство на Република България. Служебното правителство е в следния състав: Стефан Динчев Янев за служебен министър-председател на Република България Роден е на 1 март 1960 г. в с. Поповица, Пловдивска област. Бил е директор на дирекциите „Отбранителна политика” и..

публикувано на 11.05.21 в 13:00
Огнян Герджиков

Огнян Герджиков: Служебният кабинет трябва да запази стабилността на държавата

Запазване стабилността на държавата и организиране на следващите парламентарни избори са основните задачи на служебното правителство. Това каза, в интервю за Радио Варна бившият служебен министър-председател проф. Огнян Герджиков. Според него, има много качествени специалисти сред хората, спрягани за служебни министри, като някои от тях са..

обновено на 11.05.21 в 12:30