Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

45 оборота в минута #431 | Иван Антонов

БНР Новини

Слушайте отново последния брой на предаването 45 оборота в минута!

Иван Антонов е в студиото, както всяка първа събота през последните почти три години. Традицията повелява началото на месеца да започва с изобилие от нови сингли от страниците на сайта relaxmashmusic.org, а ноември бележи задълбочаване в селекциите на Иван – шестте соулфул афро хаус парчета във втория час на предаването ни повличат наистина надълбоко!

Първата половина от това издание е запазена територия за съвременната фънк-соул сцена. Слушаме нови албуми от британците The Haggis Horns, инструменталната формация Kind & Kinky Zoo от Швейцария, както и соул дивата Martha High – един от златните гласове в армията на Джеймс Браун.

Martha High днес е на 72, но е точно толкова активна, колкото и когато беше на 27. Новият ѝ албум Tribute To My Soul Sisters е продуциран и изцяло изсвирен от японската фънк банда Osaka Monaurail, с която певицата в момента е на европейско турне. Идеята за този проект датира още от 2014 г., когато Марта осъзнава, че иска да отдаде почит към останалите певици от JB'Revue – дамската вокална група на Джеймс Браун, позната и под името James BrownOriginal Funky Divas. Това са Lyn Collins, Anna King, Vicki Anderson и самата Martha High. Албумът съдържа нейни изпълнения от репертоара на звездната четворка – 13 бижута от златните години на соул и фънк музиката.

И още: нова музика от канадското R&B дуо dvsn (изговаря се дивижън), Mario Biondi - италианския еквивалент на Бари Уайт, и варненския ню джаз проект JazzProfilactika (следващата събота музикантите ще представят дебютния си албум Tick Tock!).

В това издание отбелязваме и рождения ден на Gregory Porter, откривайки сезона на коледните песни (да, рано е, но наистина нямаме търпение!) – с обещанието, че в ефира на Радио Варна ще звучи само фина селекция от тазгодишната музикална коледна реколта. Приятно слушане.


Beatchild & The Slakadeliqs feat. Justin Nozuka – The Only Difference [BBE]

Kind & Kinky Zoo – Big Bite [Legere]

Kind & Kinky Zoo – La Jupe Volante [Legere]

Martha High – Things Got To Get Better [Record Kicks]

Martha High – Think (About It) [Record Kicks]

Martha High – Mama Feelgood [Record Kicks]

The Haggis Horns feat. Doc Brown – Take It Back [Haggis]

The Haggis Horns feat. Lucinda Slim – New York Beat [Haggis]

Gregory Porter & Anita Wilson – Go Tell It On The Mountain / Ain't No Mountain High Enough [Motown]

Toni Jordan – The Bend [Jazzman]

Otis Blackwell – My Josephine [Jazzman]

Clarence Garlow – New Bon Ton Roulay [Jazzman]

Donny McCaslin – Shake Loose [Motema]

Fats Gaines Band – Get Up, Get Down, Get Funky, Get Loose [Avamar]

dvsn – Can't Wain [OVO Sound]

dvsn – Morning After [OVO Sound]

JazzProfilactika – Calle de Cubo [Timewarp Music]

Mario Biondi – Stay With Me (LTJ Xperience Remix) [Schema]

Louie Vega pres. Uhuru & Berita – Respect Is You (Mapiano & Sunny Boy Uhuru Souldub) [Vega]

Dave Anthony feat. Aleysha Lei of Hanlei – I Feel For You (NDinga Gaba Remix) [Quantize]

Aaron & Deckert feat. Valentine – L.D.O.E. [Connected Frontline]

Blak Beat Niks – Get Over Yourself (Sean McCabe Jazzclub Mix) [Solid Ground]

Kikko Esse – Room 33 (Original Mix) [Soulstice Music]

Los Charly's Orchestra feat. Omar – History (John Morales M+M Radio Edit) [Imagenes]
ВИЖТЕ ОЩЕ
Най-добър млад шофьор 2019

НА СВЕТЛО на 14 април с Валерия Василева

Репортаж за днешното извънредно заседание на Общински съвет – Варна с три точки в дневния ред. Професионалната асоциация по роботика и автоматизация обучава гимназисти от Варна как се разработват иновативни продукти. Студенти от ВВМУ "Н. Вапцаров” - Варна работят по международен   проект на НАСА за създаване на симулация за космическа станция на..

публикувано на 14.04.21 в 13:00
плаж „Смокиня”

"Море и... дюни" с Валери Великов, на 14 април

Екоинспекцията в Бургас не откри нарушения на плаж "Смокиня" край Созопол. Местни жители подадоха сигнал в неделя, че тежкотоварни машини разрушават дюните, за да се построи заведение. В интервю за "Море и бряг" Атанас Русев от инициативата „Да запазим Корал” подчерта, че за унищожаването на дюни има сериозни законови санкции. Според него, на..

публикувано на 14.04.21 в 10:37

НОВИЯТ ДЕН на 14 април с Иван Барбов

Защо се наложи редуциране на куросвете на автобусна линия 121 между Аксаково и Варна?  С какви проблеми се сблъскват пешеходците в района на кръговото кръстовище и подлеза на спирка „Миньор“? Започна кампанията по пролетното почистване в Балчик. Защо общинските съветници в Каварна поискаха да бъде отстранен председателят на..

публикувано на 14.04.21 в 05:54

НА СВЕТЛО на 13 април със Светлана Вълкова

За притесненията на туристическия бранш след въвеждането на ПСР тест за влизащите от Румъния Актуална информация около ваксинацията и КОВИД леглата във Варна Седмица на правото започна във варненския Икономически университет Как Анна Сливкова, преводач в Брюксел, издири в Кралската библиотека на Белгия първата пиеса, поставена..

публикувано на 13.04.21 в 13:40

"Новият ден" на 13 април с Мариела Димитрова

Ресторантьори на балчишката алея смело се подготвят за новия туристически сезон. Не се притесняват от намаляване на човекопотока заради противоепидемичните ограничения, а от грижата на държавата за малкия бизнес. Репортаж в 8.10 часа. В 8.40 часа ще ви запознаем със "Спортист на Варна за месец февруари'2021" лекоатлетът Станислав Станков...

публикувано на 13.04.21 в 06:28

НА СВЕТЛО на 12 април с Иван Барбов

В началото ще ви запознаем с новата благотворителна кампания на Сдружение „Василица“ за събиране на дрехи, обувки и играчки за деца в нужда. Ще ви срещнем с Валери Стефанова, носителка на титлата „Мисис България Universe 2020“, която организира благотворителна инициатива за обучение по английски език на деца от социално слаби семейства...

публикувано на 12.04.21 в 13:57

"Новият ден" на 12 април с Емилия Николова

Проблемите с водата в Близнаци ще продължат,  докато бъде изграден на нов водопровод. Това стана ясно след аварията, която пусна ръждива вода от чешмите на част от село Горен Близнак . Кога ще има нормално водоподаване? Кампанията „Накъде пътуваш” срещу трудовата експлоатация - какво трябва да знаем? Национална програма за превенция на вирусните..

публикувано на 12.04.21 в 05:00