Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Електромобилите в България - дългоочаквано бъдеще в настоящето

В България все още не се насърчава употребата на електромобилите, а огромен брой стари автомобили замърсяват въздуха. Тази своя констатация представиха от Сдружението на българските автомобилни журналисти.

От 3,5 млн. превозни средства по българските пътища над 20 годишна възраст имат 1,34 милиона автомобила. Още 1,4 млн. са с над 15-годишна възраст, а обновяването на парка е дълъг и труден процес.

През 2016-та година вносителите на електромобили са продали чисто нови 5 автомобила, докато през 2017 г. те са цели 68. Подобна е тенденциятя и при хибридните автомобили. От 8 през 2016-та година, техният брой нараства до 38 през 2017.

В Европа освен изграждането на инфраструктура за зареждане, се предлага директно субсидиране при смяна на старата кола с нова екологична. Това би означавало отпадане на данъци и такси, безплатно ползване на пътища и паркиране, разрешено движение в бус-лентите и др.

В Норвегия съотношението в автопарка е 1/3 чисто електрически, 1/3 хибридни и само 1/3 с конвенционални двигатели, припомнят от българската организация. Там електромобилите и хибридите са освободени от всякакви данъци и мита. В Германия първите 10 години тези автомобили са освободени от данъчно облагане, а фирмите, които ги закупуват ползват силно преференциални цени. В Португалия държавата предоставя до 5 хил. евро помощ при закупуване на електромобили. Дори в съседна Румъния може да се получи финансиране от 11 420 евро при смяна на над 8-годишен стар автомобил с електрически.

В България само няколко града предоставят безплатни зони за паркиране на електромобили и само процент от продуктовата такса се покрива, което е в размер на 6 лева. У нас практиката е да се плаща върху "конска сила", а не върху това какво изхвърля даденият автомобил в околната среда. В същото време в България от свързани с лошото качество на въздуха болести годишно умират около 15 хил. души. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Илин Димитров

Илин Димитров: Има голяма вероятност заради въздушния Шенген да останем без чуждестранна работна ръка през летния сезон

Туристическият бранш и това лято ще бъде изправен пред проблема с липсата на кадри и това не е новина. Това каза в обзорното предаване на РВ „Позиция“ Илин Димитров, съветник на президента Румен Радев по туризъм, образование и култура. „При вноса на кадри тази година е пълна каша, защото Шенген по въздух, позволява на всички, които влизат в..

публикувано на 20.04.24 в 15:15

Лекото метро по бул. "Цар Освободител" може се замени и от електрически автобуси ако е целесъобразно

"Лекото метро" във Варна ще бъде предимно „потопено“, по земя, а не чрез повдигнато на колони. Шумовото натоварване ще бъде многократно намалено. Това предвижда проектирането на разширението на варненския булевард „Цар Освободител“ според инж. Кольо Червенков. Като част от инженерния екип в проекта, в обзорното предаване на РВ „Позиция“,..

публикувано на 20.04.24 в 15:03

Първо заседание на РИК-Варна

Членовете на Районната избирателна комисия във Варна са опитни, тъй като от много години се занимават с провеждането на избори и при добра разяснителна кампания и обучение на членовете на секционните комисии, които ще са с по девет души, няма да има проблеми, въпреки вота „две в едно“. Това коментира след първото заседание на РИК Велин Жеков - председател..

публикувано на 20.04.24 в 13:29

Варна отбеляза 148 години от Априлското въстание

На днешния 20 април по стар стил отбелязваме 148 години от избухването на Априлското въстание. По нов стил го отбелязваме на 1 май - датата, на която е трябвало да избухне въстанието. Макар то да  завършва неуспешно, оставя трайна следа в българската история, като бележи връх в дейността на българското освободително движение. Във Варна..

публикувано на 20.04.24 в 11:39

"Аз вярвам и помагам" за девети път събират капачки във Варна

За девета поредна година на площада пред катедралния храм "Успение Богородично" във Варна беше дадено началото на традиционната благотворителна кампания на сдружение "Аз вярвам и помагам" за събиране на капачки, с цел финансиране на купуването на медицинска апаратура и втора детска линейка за малки деца и новородени. Още в началото на събитието..

публикувано на 20.04.24 в 10:06
Снимката е илюстративна, архив

Автобус, пътувал за Добрич от Истанбул, се преобърна в Турция

11 души бяха ранени, след като автобус с българска регистрация, пътувал от Истанбул за Добрич, се преобърна в Турция. Състоянието на двама от пострадалите е тежко. Автобусът е излязъл от платното, ударил се в дърво и се преобърнал край градчето Каваклъ в област Къркларели, на 50 км от българската граница. В превозното срество е имало 14 пътници, сред..

обновено на 20.04.24 в 07:41

Облачно, с валежи от дъжд

Днес ще е предимно облачно, главно по Черноморието и в югоизточните райони с валежи от дъжд. По-слаби и на по-малко места ще са в Североизточна България, а привечер там ще започне намаление на облачността. Ще духа слаб до умерен вятър от север-североизток, който по-късно следобед ще се обърне от северозапад. Дневните  температури ще останат близки..

публикувано на 20.04.24 в 07:41