Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ученици от Варна призовават да гласуваме за Европейско дърво на годината

6
Стойна Илиева
Снимка: Радио Варна

Днес е последният ден, в който можем да подкрепим българския финалист в конкурса за „Европейско дърво на годината 2018”. Нашата страна се представя с три величествени секвои в местността Ючбунар, Кюстендилско, засадени в края на XIX век и извисяващи се на над 30 м. височина. Това са най-старите и високи секвои у нас.

За този конкурс ни напомнят  варненски ученици, макар и в дървена ваканция. Осмокласниците от Професионалната гимназия по икономика „Д-р Иван Богоров”, призовават съграждани и сънародници да гласуват и подкрепят българския финалист. Любовта към  природата и нейното опазване запалва у тях учителката им по биология Стойна Илиева. А историята тръгва от ливанския кедър, който вече 12-та година се отглежда в двора на училището...

- Ние бяхме участници в инициативата, която се провежда тук в България за Дърво на годината. Нашите ученици се включиха в номинациите, като номинираха дърво, което расте в двора на Професионалната гимназия по икономика "Д-р Иван Богоров". това е един ливански кедър. Той е засаден от наши ученици преди 12 години по един проект за озеленяване на училищния двор. Доста випуски се грижиха за него.

- Какъв е ангажимента на сегашните осмокласници към това дърво?

- Не са чак толкова големи грижите. Но това, че те са привързани към дървото, че са проучили историята му и това, че са се поинтересували какво е това дърво, от какъв вид е, къде се среща - това е ангажиращо.

- Вие ли сте човека, който е двигател на всичко това във вашето училище?

- И моите колеги.

- Сега от Вас тръгва и инициативата да подкрепим българската номинация в конкурса "Европейско дърво на годината 2018".

- Да, дървото не е варненско, но пък ние го подкрепяме. Дървото е българско.

- Сега във време, в което във Варна се правят толкова много ремонти по улиците, разширяват се булеварди и се отнема от зелените площи, говорите ли си с вашите ученици за опазването на  зеленото в града?

- Да. Сега искаме да се включим в един проект за бъдещото развитие на Варна. Или казана по друг начин - за градовете на бъдещето. за това как може да се появят така наречените светещи дървета, с които да се пести електрическа енергия. Учениците търсят идеи.като например за това как може геотермалните води във Варна да бъдат използвани. Дори на покрива на училището /сградата на ПГИ  "Д-р Иван Богоров"/ има инсталирани слънчеви панели, които се използват за учебни цели. Аз поне не зная да има друго училище във Варна, което да има такива соларни панели.







Българската номинация на трите величествени секвои в Кюстендилско, които са номинирани в конкурса „Европейско дърво на годината 2018”, могат да бъдат подкрепени на страницата на конкурса: www.treeoftheyear.org

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Анна Заркова

Анна Заркова за събитията от убийството на Луканов и сега: Паметта ни се трие като червило с изтекъл срок на годност

Журналистът Анна Заркова ни връща към убийството на бившия премиер Андрей Луканов с новата си книга "Смъртта на Бялата лисица". Казва, че историята ѝ не е абсолютната истина, но е достоверен разказ, в който всички герои са истински личности - с изключение само на един - предполагаемият убиец. Неговата история е измислена, но в резултат на сериозни..

публикувано на 23.04.24 в 08:30

Проф. Милчо Лепоев: Дали да има леко метро зависи от пътникопотока

Инвестицията в леко метро е първоначално по-голяма, когато се прави подземно, после за поддържането се дават по-малко средства. Когато се прави по открит способ първоначалната инвестиция е по-малка, а след това за поддържане е по-голяма сумата. Именно това е работата на експертите в този Експертен съвет да намерят оптималното, което е..

публикувано на 22.04.24 в 08:15
Илин Димитров

Илин Димитров: Има голяма вероятност заради въздушния Шенген да останем без чуждестранна работна ръка през летния сезон

Туристическият бранш и това лято ще бъде изправен пред проблема с липсата на кадри и това не е новина. Това каза в обзорното предаване на РВ „Позиция“ Илин Димитров, съветник на президента Румен Радев по туризъм, образование и култура. „При вноса на кадри тази година е пълна каша, защото Шенген по въздух, позволява на всички, които влизат в..

обновено на 20.04.24 в 15:34

Alexander Krull (LEAVES' EYES, ATROCITY): Иска ми се холивудските филми за викингите да са по-достоверни

Интервю с Alexander Krull (LEAVES' EYES, ATROCITY) Творческият път на LEAVES' EYES започва преди 21 години. В групата се преплитат съдбите на музикантите от ATROCITY. Няма да сгрешим, ако кажем, че ATROCITY е тяхната по-мрачна, а LEAVES' EYES – по-нежна страна. LEAVES' EYES издадоха „Myths of Fate”, заради който идеологът зад двете групи..

публикувано на 20.04.24 в 15:15

Лекото метро по бул. "Цар Освободител" може да се замени и от електрически автобуси, ако е целесъобразно

"Лекото метро" във Варна ще бъде предимно „потопено“, по земя, а не чрез повдигнато на колони. Шумовото натоварване ще бъде многократно намалено. Това предвижда проектирането на разширението на варненския булевард „Цар Освободител“ според инж. Кольо Червенков. Като част от инженерния екип в проекта, в обзорното предаване на РВ „Позиция“,..

публикувано на 20.04.24 в 15:03

Собствените несгоди в България карат хората да се съмняват в Европейския съюз

Иван Люцканов е създател на проекта "Землевеж" , който представя статистически данни, представени по достъпен начин. Той у частва в подкаста "Европеец", посветен на евроизборите и перспективите пред Европейския съюз,  а домакин на събитието беше Концертното студио на Радио Варна.  "Х аресва ми да мисля, че мотото на подкаста е: "Светът и..

публикувано на 19.04.24 в 08:25
Пламен Манушев

Пл. Манушев: Липсват технически кадри у нас. И със средно образование, и с висше

За много сериозна липса на интерес да се изучават и работят професиите на корабни строители и инженери, алармира Пламен Манушев, вицеадмирал от запаса, който сега работи като консултант военни проекти и развитие в корабостроителния и кораборемонтен завод „Делфин“ във Варна. Според Манушев отливът от тази професия е от доста години, а в момента..

публикувано на 18.04.24 в 09:26